Vallebergas Observatorie

Vallebergas Observatorie är mitt andra obs-bygge. Mitt första Logens Observatorie som låg i Hyllinge kan ni läsa om på denna länk. Detta obs ligger betydligt bättre ur ljusföroreningssynpunkt. I söder/Öster är det flera mil till närmsta samhälle. I öster ligger Helsingborg/Landskrona men på ett avstånd som inte har någon större inverkan. I norr ligger närmsta samhälle, Ekeby. En liten by som "saknar" storköp, och upplysta fotbollsplaner! :)

Vallebergas observatorium påbörjades redan hösten 2007 men blev bara ett provisorium till sommaren 2008. Då lades grunden till vad det är idag. Piren göts med 2 ton betong, obsdelen fick en upphöjd plattform och Internet drogs in i "stugan". Sedan dess har observatoriet varit funktionsdugligt. Sommaren 2009 fick den så en liten slutgiltig tusch med anpassad (avskärmad belysning) och en del måleri. Man skulle kunna lägga ner ytterligare arbete på det och det kommer jag säkert att göra. Vi får se. Nu ser jag i varje fall Vallebergas observatorium som officiellt invigt :)

Micke 2009-08-09

Obset från utsidan

Ett drömobservatorium för en AIK fans eller? Svart vitt och gult går det i i varje fall. Glarebusters (armaturerna) är speciellt framtagna för att inte störa den invändiga aktiviteten.

Stilrent

Oj vad det ser ordentligt ut! :) Ganska stilrent också måste jag säga. Tilltalar ens estetiska öga :)

Roll Off Roll On tak

En hel del pussel blev det för att få allt tätt. Vindskenor och avrinningsplåtar har kombinerats med smyglister och gummiduk.

Förarstolen

Vyn från förarstolen är läcker. Väggarna i obsdelen har målats i klassiskt svart!

Observationsavdelning

Obsdelen är upphöjd ungefär 70 cm. Av erfarenhet från mitt föra obs så känns det bra och ger en en upphöjd position så att säga. Man kommer även över dom värsta ströljusen.

Vy från obsdelen

12" Meade LX200 ACF utgör basen i mitt obs. På denna hänger jag sen olika refraktorer mm.

Takspänne

Ser nog värre ut än vad det är? Taket smyger in i ett litet liggande U (dålig förklaring). Takspännena är extra säkerhet mot stormar.

Roll Of

Med taket av så är det fri tillgång till himlavalvet.
 Allt övervakas från kontrollrummet som är under tak. När allt är färdiginställt och man tankar ner bilder övervakar jag vad som händer i obset inne i från huset på min laptop.

Översikt

En bild ner i obset. Redo att möta mörka fina kvällar/nätter.

Hjul och skenor

Taket rullar på ett par enkla skenor.

Invigning

Månen och Jupiter hälsar Vallebergas observatorium välkommet.

Månen och Jupiter

Har inget med obset att göra egentligen. Blev en spännande bild bara med flaggan i förgrunden.

Sommarmörker

Vårt hus sett från norr. I söder är det bara åkrar så lång man kan se.

Lampa

OK, jag har även ljusföroreningar här. Men lampan på bilden stör inte då vårt hus ligger i mellan den och obset. Fräck bild på något sätt!