Observatoriet
Jag har byggt ett observatorium. Anledningen till det är många. Den största är tidsaspekten, för att fotografera med ett gott resultat så måste man efter man har burit ut alla grejor som behövs ställa in teleskopet med mycket hög noggrannhet. Allt som allt så tar detta minst en timme. Har man då lite otur så kommer det in en molnbank och då är det bara till att bära in grejorna igen. På bilden syns observatoriet efter ombyggnationen 2004.



Justeringar 2005

Nu är det tre år sedan jag byggde mitt Observatorium. Varje år har jag byggt till eller ut på något sätt. Nu kan man inte göra det mer och jag känner inte som om det behövs heller. Nu kan man bara justera lite här och där. Vind och ströljus är fortfarande ett problem. Eftersom teleskopet är ganska stort och sticker upp över kanten på observatoriet så är det lätt att varje lilla vindpust som kommer tar tag i teleskopet och då blir det inte så bra! Även ströljus träffar översta toppen på daggkåpan och jag är rädd för att detta även påverkar bilderna. Så därför har jag byggt ett vind och ströljusskydd. Som ni ser på bilderna nedan så är teleskopet väl innanför väggarna även med daggkåpan monterad. Konstruktionen är även väldigt lätt att fälla upp och ner. Man bara drar i det lilla vita bandet så hissa allt upp som små segel! 

På bilderna ser ni även mitt hus och lite andra "miljöbilder" runt om och i observatoriet. 
    

     

Ombyggnation 2004

Det har blivit ungefär dubbelt så stort och jag har höjt taket i framkant med ca en halv meter. Det gjorde jag ut av tre anledningar. För att slippa slå skallen i, hindra ströljus i ansiktet, avskärma vinden vid fotografering och för att få taket till att rulla lite lättare. Obset har även fått en fast nätverkslina och därmed har jag fått en värmedel på 180 kvm2 på köpet :) Jag har nu möjligheten att övervaka och styra utrustningen inne ifrån huset.
    



Bygget 2002

Observatoriet byggdes hösten 2002. Efter mycket funderande på var jag skulle bygga så kom jag till sist fram till att det var bäst att använda befintlig byggnad till stommen. Det blev både bättre och billigare och det smälte fint in i villamiljön. Bygget pågick i ungefär 3 månader. Det var ett spännande projekt. Tack Dennis för hjälpen! Obsevatoriebygget finns även som film. Vill du ha en kopia skicka ett Mail så får du en till självkostnadspris.

Du kan välja mellan att klicka på var bild för sig eller klicka dig vidare från bild till bild som ett bildspel. Under bilderna finns det förklarande text som i vissa fall är klickbar för mer information och ritningar.


slap.jpg (17418 byte)

slap 1.jpg (20907 byte)

betong 1.jpg (86962 byte) betong 2.jpg (78281 byte) betong 3.jpg (81953 byte) golv.jpg (59473 byte)
golv 1.jpg (58026 byte) golv 4.jpg (65447 byte) plint.jpg (73124 byte) plint 2.jpg (64724 byte)
teleskop.jpg (14023 byte) dorr 1.jpg (69023 byte) Observatoriet är klart! Här är några bilder från det färdiga resultatet
obsklar 6.jpg (39886 byte) obsklar 10.jpg (25154 byte) obsklar 13.jpg (25402 byte) obsklar 15.jpg (19157 byte)
obsklar 7.jpg (23672 byte) obsklar1.jpg (32524 byte) obs_komposit2.jpg (101731 byte)
Panorama
 

Materialåtgång och kostnad

Till bygget så har det gåt åt:

Kostnaden ligger runt 7000 kronor. Men det kommer att vara värt vart ända öre och det har även varit väldigt roligt! Det känns mycket bra att ha en fast punkt som man har sina grejor på. Jag riktigt myser när jag tänker på att jag slipper dessa oändliga timmar med polarisering och justeringar hit och dit och framför allt, slippa bära in allt när man är trött och frusen mitt i natten. Nu är det bara att dra igen luckan och gå och lägga sig!