Nyhetsarkiv

Antal nyheter i arkivet: 44


2009-08-09 Vallebergas observatorium invigt
Vallebergas Observatorie är mitt andra obs-bygge. Detta obs ligger betydligt bättre ur ljusföroreningssynpunkt än mitt gamla. I söder/Öster är det flera mil till närmsta samhälle. I öster ligger Helsingborg/Landskrona men på ett avstånd som inte har någon större inverkan. I norr ligger närmsta samhälle, Ekeby. En liten by som "saknar" storköp, och upplysta fotbollsplaner! :) 
Läs hela nyheten
2009-03-23 100 timmars Astronomi
Vallebergas observatorium i Ekeby utanför Helsingborg har öppet hus under 100 timmarnas kvällarna (2-5 april 2009) mellan 19:00 och 22:00 (vid fint väder). OBS! på torsdagen den 2.a april är tiden mellan 20:30 och 23:00. Går inte att ringa mig mellan 17:00 och 20:00 då heller.Mer information: www.skafar.com eller ring 070 65 88945. 
Texten är hämtad från Internationella Astronomiårets hemsida. 2009 har ju blivit utnämnt till just detta. Under året kommer det att arrangeras mängder med arrangemang jorden runt för att få folk att bokstavligt talat lyfta blickarna mot skyn. På hemsidan kan man läsa om många av dessa saker som händer i Sverige under året.

Mitt lilla bidrag till detta blir bla. just att bjuda in allmänheten till mitt observatorium. Här kan man vid fint väder studera T.ex. månen med ett riktigt stort teleskop, kika på Andromedagalaxen en jätte kikare och lära sig lite om himlavalvet. Saturnus är även uppe, en garanterad upplevelse som du aldrig kommer att glömma.

Känn dig varmt välkommen till Vallebergas Observatorium! //Micke

2008-08-01 ISS en katt och råtta lek!
Äntligen har timmar av "jakt" gett resultat! För det är verkligen jakt det handlar om när man ska försöka fånga ISS på bild. 
Det går ju "rätt" fort, närmare 28 000 km/h! På omkring 30 mils höjd kommer den svävande, tyst och magiskt rätt på sekunden enligt Human Spaceflights tidtabell:

Innan den lilla pricken visar sig på himmelen (föresten liten och liten, vad jag förstått så är nu ISS det tredje mest lysande objekt som vi har på himlavalvet efter Solen och månen) så måste man vara ytterst förberedd. Jag har under sex kvällar (den här omgången) försökt mig på att fånga ISS och inte en gång utan panik och misstag när det väl gäller!

Teleskopet måste för det första vara väl nedkylt. Något som jag borde veta, framför allt nu när det varit så varmt på dagarna. Så av med taket på obset minst en timme innan! Här efter följer extremt noggrann inställning mellan sökare och teleskop. Minsta avvikelse och du ligger sidan om själva objektet.

Skärpa! A och O som alltid när det gäller foto, och till sist, exponeringstiden. På den första bilden nedan så är den på tok för lång och troligen för kort på den mellersta. På sista bilden tror jag att jag fått allt rätt men troligtvis finns det parametrar att finjustera på både det ena och andra så man kan få en ännu bättre bild.

Det är en kombination av alla dessa inställningar och det faktum att man inte kan justera under själva passagen som gör det så svårt. Man får helt enkelt prova sig fram, kväll efter kväll. Inställningarna är heller inte möjliga att föra över till någon annan uppsättning. Om jag har tex. 4 millisekunder med min kamera och mitt teleskop så funkar det garanterat inte med en annan typ av kamera eller tub. Trial and Error helt enkelt!

Så en vanlig fotosession med ISS brukar utspela sig på ungefär det här sättet.

Stiger in i observatoriet ca 20 minuter innan beräknad ankomst. Kopplar upp kameran mot datorn, siktar in Vega som är den ljusaste stjärnan som jag kan nå från obset. Mer optimalt hade nog Jupiter varit men den ligger för lågt för mina grejor. Ställer skärpa exponeringstid och kontrast. Finjusterar hårkorset i sökaren än en gång och kontrollerar detta mot bilden på datorn. Detta är av yttersta vikt!

Efter det antecknar jag alla inställningar för att kunna göra eventuella justeringar till nästa gång. Här efter följer en faktiskt ganska nervös väntan. Har jag tänkt på allt, inga kablar som kan ryckas ur under dom ganska hastiga förflyttningarna, några moln på väg in osv. Sekunderna tickar på 22:01 ska den komma, två minuter kvar. Meaden står som en brunstig Ferari, redo att ta upp jakten :) 22:00 USB lampan på Qcamen lyser med ett lugnt sken, får inte glömma att sätta igång denna! En halv minut kvar, vad satte jag nu för film tid? 1200 millisekunder räcker det? Gjorde misstaget för någon dag sedan då jag inte förstod att det var millisekunder den räknade. Trodde det var sekunder och i och med det filmade jag bara i 24 sekunder i stället för fyra minuter!

22:01 var är den, står på tå för att se så långt ner på horisonten som möjligt! Inget? ****t, den är så högt uppe? Jag har redan missat dyrbara sekunder! Jakten kan börja!

Här efter följer en katt och råtta lek mellan mina (i detta fallet) ostadiga händer, mekanik (teleskopet) och en farkost som kommer i 27000 km/h! Att hålla den lille rackaren mitt i siktet är i stort sätt en omöjlighet! ISS sveper fram och tillbaka i hårkorset men jag vet att bara jag lyckas få med några hyfsat stabila stunder med målet i mitten så är jag hemma!

Denna jakt pågår i allt mellan 2 och 5 minuter beroende på hur gynnsamma förhållande det är den aktuella kvällen. Kvällen då jag till sist lyckades var det bara 2 minuter varav egentligen bara en var användbar då vinkeln över horisonten var väldigt snäv. För övrigt var inte övriga förhållandena heller direkt gynnsamma. Ett svagt dis låg över delar av himmelen och till och med ett och annat moln. Det var även ganska ljust ute då det var en tidig passage. Så jag tror att det kan bli ännu bättre framöver. Tyvärr kommer inte ISS på ett par månader nu men när den väl gör det, då är jag beredd :)

När man sen sitter i lugn och ro framför datorn är det dags att vittja nätet. Blev det någon fångst idag? I Astrostack klickas ruta för ruta upp på skärmen. Där, en fösta suddig skymt av stationen. Redan den första rutna ger en känsla av hur bra eller dåligt det blev. Överexponerad, långa utdragna bilder, underexponerad knappt synlig osv. Gårdagens film kändes rätt redan från början. Små ganska tydliga detaljer på stationens kropp avslöjade att jag hittat rätt. Nu såg man verkligen vad det var! Man skulle till och med kunna tänka sig att det vore möjligt att se om rymdfärjan var dockad eller inte på bilden! Synd bara att jag fångat den från en mindre bra vinkel. Här har jag faktiskt en fråga. Roterar stationen på sin bana runt jorden? Jag upplever det på mina bilder att under den korta perioden jag filmat den så rör den sig runt sin egen axel? Vad jag tror så har jag fångat stationen ganska rakt ”framifrån”. Det bådar ju för att kunna ta bättre bilder från gynnsammare vinkel.

Ja det blev ju en hel novell det här! Hoppas på att jag förmedlat spänningen med att jaga ISS genom detta. Verkligen något man kan dryga ut astronomihobbyn med så här i sommartid. ISS ligger (för närvarande som min senaste bild här ovan)

2008-04-12 Skolklass på besök!
I tisdags fick vi då äntligen till det! Under ett par månader har Strövelstorpskolans klass 5b lärare och förgäves letat luckor i molntäcket. I tisdags kom det så äntligen. Och vilken kväll vi fick till! 
Efter ett snabbt samtal vid 17 tiden var det Go som gällde. Precis som vid NASA.s uppskjutningar kontrollerades molntäcken på diverse väder siter. Oroligt spanade man upp mot himmelen. Vist var det på väg att spricka upp ytterligare?

Vid 19 tiden var det klarblå himmel och 20:00 när klassen anlände började stjärnorna visa sig så smått mot en fullständigt klar himmel! Femton barn i åldrarna 11-12 med skjutsande föräldrar plus någon till fyllde upp mitt lilla observatorium till bredden. Frågorna haglade och jag försökte så gott jag kunde besvara allt från hur varm solen är till om man kan se USA.s flagga på månen! ”Micke, finns det liv på mars?” ”Nja det vet man ju ännu inte med säkerhet men jag skulle tro att det kanske finns någon liten amöba långt under marken men…” Vilken färg har den?” ”Ehheee”

Ja ni förstår, kul var det i varje fall att höra alla tankar och frågor angående rymden. Jag visade sen mina teleskop och förklarade vilka bilder man kunde ta med dom och lite hur man gjorde. Sen åkte vi med hjälp av bilder ut från Solen förbi alla planeter och ut i djuprymden och jag förklarade lite när det gällde avstånd och storlekar. Barnen fick då också visa vad dom kunde och rabblade planeter fram och tillbaka. Kul att så många kunde planetföljden!

Sen var det dags för visning med teleskop. Meaden fick äran att visa upp kratrar, hav och berg från månens fina landskap. Barnen var stumma av beundran, vissa helt tagna och vissa bara öste ur sig frågor över vad dom såg! Micke den liknar en ost! Hur stor är den kratern, kan man bo där? Med hjälp av Starry Night åkte vi ner på månens yta (har ni provat den funktionen/programmet? Om inte gör det) här ifrån såg man då hur det skulle kunna se ut om man verkligen var där. Med programmets hjälp såg man då även Jorden i bakgrunden vilket fick många att förstå sambandet, tror jag.

Efter månen i olika förstorningar övergick vi till Saturnus. Denna underbara planet som är så tacksam att visa i ett teleskop. Seeingen var riktigt bra den kvällen och jag kunde utan problem putta i 10.ans okular. Det största problemet var tyvärr golvet. Vid minsta rörelse så dansade allt som besatt! Därför fick en och en gå in i observatoriets mörker vilket troligtvis ökade spänningen ytterligare! ”Stå still med armarna hängandes längs sidorna, rör inte teleskopet och håll nästan andan. När allt stannar så ser du Saturnus fint!” Detta rabblade jag som i ett mantra. Vissa barn tog detta lite på för stort alvar! Micke varför får man inte andas i Observatoriet? :)

Sista planeten blev Mars som ju tyvärr bleknade något efter Saturnus. En del färgskiftningar mellan Mars röda och svarta områden kunde anas, jag tyckte mig även kunna se en liten vit nyans vid ena polen.

Efter det så blev det filmvisning, min film om Amatörastronomi visades på skärmen och det var förvånansvärt tyst under hela filmen! Jag tolkade det som att dom gillade den :)

På det hela taget tyckte både jag, lärare, medföljande föräldrar och framför allt barnen att vi hade en mycket trevlig kväll. Jag fick en stor korg med godsaker som tack och jag kände mig själv väldigt glad över att få ha gjort detta igen. Att få ge barnen ett minne för livet är stort tycker jag. Något som dom alltid kommer att minnas som den kvällen då vi ”nästan” såg amöbor på Mars :)

Mvh //Micke

2008-01-25 AstroSweden
Egenföretagare! Inte trodde jag väl för ett halvår sedan att jag skulle bli egenföretagare! Men så är det faktiskt. Jag har fått förmånen att få jobba med det jag tycker är absolut roligast. Jag och min kollega Christer Kjellner har start en egen butik och vi ska sälja allt som har med optik att göra. Inte då glasögon utan Teleskop, Kikare, Utsiktskikare, Kikarsikte mm. mm. 
Vi har starta upp i liten skala och vi håller på att bygga upp ett lager, webbsida och visningslokal. Någon fysiks butik blir det inte i första stadiet men i visningslokalerna som både jag och Christer har så kan man om man bor i närheten komma och känna och klämma på grejorna och till och med testa dom om vädret tillåter.

Som ledstjärna i vår verksamhet kommer kundkontakt och service att ligga. Med vår erfarenhet av hobbyn hoppas vi att vi ska kunna leverera mer än själva varan. Vi kan det här och kommer inte låta kunden famla i mörkret efter leverans!

Samtidigt som jag nu då är en leverantör kommer jag givetvis fortsätta att vara samma gamla Micke. Den här hemsidan kommer att leva vidare parallellt med AstroSwedens. Vissa grejor kommer kanske att finnas på båda då vi har planer på bild galleri, manualer, instruktionsfilmer. Så du som besökare, känd dig lika varmt välkommen här i framtiden som till AstroSwedens hemsida.

Mvh //Micke

2007-10-21 En epok går i graven!
Så var det då till sist dags att stänga ner Logens observatorie för gott! Det var inte förutan med den stor klump i halsen som jag drog igen taket för sista gången. Tänk så mycket kul man har haft här ute! Observatoriet bygges ju i slutet av 2002, då förstod jag inte hur mycket det faktiskt skulle betyda för min utveckling inom astronomi fotograferingen. 
Plötsligt kunde man dra nytta av varje gnutta klar himmel! Något som man sällan varken orkade eller hade möjlighet till innan. Oftast slutade kvällarna med att man frustrerat bar in alla grejor medan molnen tätnade på himmelen. Detta kunde ju i och för sig hända ganska ofta även med observatorie men "vad då då" det var ju bara att dra igen taket och hoppas på fint väder nästa dag! Ett fast monterat teleskop ger också en bra grund till att lyckas med sina bilder. Man kan ju fintrimma balansering och vinklar i det oändliga. Det står ju faktiskt kvar på samma ställe även nästa natt!

Nu stundar en tid utan Obs. Jag får då försöka överleva som vägastronom under tiden. Under våren ska ett nytt Observatorium byggas upp. Denna gången ute på landet någon kilometer utanför den lilla hålan Ekeby. Ur ljusföroreningspunkt är detta rena himmelriket jämfört med att bo granne med ett av NV Skånes värsta ljusförorenare Hyllinge Storcenter. Jag lovar, jag kommer inte att sakna skenet från parkeringsplatser och reklamskyltar! Jag tackar även minna grannar som verkligen (inte) visat respekt och förståelse för vad jag håller på med. Ingen saknad här heller!

Gå gärna in och kika på Logens Observatorie sida Snart kommer nya bilder från Brohusets Observatorium i Valleberga :)

2007-08-05 Otursstart på säsongen!
Jaha, då startar säsongen upp lite smått igen. Det börjar ramla in lite bilder på diskussionsgrupper och mail. Tyvärr är jag inte med trots noggrann planering. Jag har helt enkelt en himla otur! Beställde en ny montering från Astro i Danmark. En Vixen Sphinx Deluxe (SXD). En montering i mellanklass läget, ja du läste rätt! I dessa samanhang så är den det trots priset som ligger över 25.000:-! Men enligt tester och info på nätet så skulle denna vara bland det bästa man kunde få för dom pengarna. Jag hade ju växt ur min Meade och ville nu satsa allt på Astronomi foto. 
Efter ett par veckors testande och huvudbry så fick jag tyvärr krypa till korset och reklamera den till Astro. Den fungerar helt enkelt inte som den ska. Jättesvårt är det enbart att konstatera detta. Rörelserna som en montering gör under astrofotografering ligger ju på mikro nivå!

Det första jag märkte redan när jag packat upp den ur paketen var att den före ett för mig enormt oväsen! Även min fru reagerade med frågan, ska den låta sådär? Jag svara tvekande, vet ej och skickade ett mail direkt till Astro med den frågan. Astro svarade att det nog kunde vara så. EQ monteringar låter mer än Meade blev svaret och jag köpte det.

Första kvällen ute med monteringen på stativ i trädgården blev även det en liten besvikelse! GOTO fungerade inte på långt när lika bra som med min gamla Meade som jag nu började sakna mer och mer. Sen föll besvikelse på besvikelse! Väl inne i observatoriet kämpade jag natt efter natt med en montering som verkade stå på hal is! Med sitt enerverande Sqveeeeek,nnnnnnsqweeeeek ljud och vägran att guida på ett följsamt och vackert sätt var jag på väg över vansinnets brant! När man sen ovan på det även hade problem som ingen tycktes kunna lösa med konfigurering av guidekabel, balansering, staraligment, mygg och F-n vet allt så är det ett under att man inte brutit ihop och gett upp allt för länge sedan!

Otaliga mail till Starlight Express, Vixen och stackars Henrik i Danmark (som köpt en likadan) har skickats. Inlägg i Vixengruppen (snart Mickegruppen) på Yahoo har skickats var eviga dar. Astro i Danmark har också fått en del och jag tackar alla som har stöttat och försökt svara så gott dom kunde på mina möjliga och omöjliga frågor!

Tills slut fick det vara nog! Expertis i form av Astropixlar Bengt bjöds in under en fin natt med Kaffe, kanelbullar, el-tejp och mygg. Men trots detta så fick vi inte rätt på den ändå!

Nu är monteringen skickad som reklamation till Astro. Bifogade en lista med denna om vilka fel som jag anser att monteringen har. Så nu får vi se vad som händer. En sak är klar, säsongen har inte startat bra! Och jo ja just det, jag har även lyckats dra i sönder min guidekabel mellan kamera och guider! Sådär lite som lök på laxen!

Ja vem har sagt att det ska att det ska vara lätt! //Micke


2007-07-02 Meaden såld!
Jaha då var man snart av med sin "livskamrat" 10" Meade LX200GPS. Hon står nu här helt avskalad och redo för leverans. Det känns faktiskt lite som man svikit en gammal vän och jag tror nog att jag kommer att fälla en tår när hon åker iväg. 
På något sätt känns det även som att Meade i och med detta även tappar sin (enda?) och starkaste förespråkare av detta märke i Sverige! Som en sista hyllning till dessa teleskop så måste jag säga att jag varit enormt nöjd! GOTO har alltid fungerat som en klocka, GPS.en alltid villigt försett mig med datum, tid och location. Följningen vid längre CCD fotograferingar har ju på sitt sätt varit fantastisk med tanke på hur mycket man lastat på denna arbetshäst. Dom hundratal bilder jag tagit med detta teleskop eller som laståsna talar ju sitt egna klara språk.

Finishen i allt från fokuserare till handkontrollens funktion och uppbyggnad anser jag vara förträfflig. Robusta gaffelarmar i gjutjärn och i stort sett inget smäck någonstans gör att jag med varm hand lämnar över min vän till den nya köparen med huvudet högt! Nu börjar en tid som GNOME. En allt vanligare "ras" i vårt avlånga land. Nu gäller det att kunna mixa ihop en bra utrustning. En leverantörs begreppet gäller inte längre vilket gör det hela mycket svårare.
Läs hela nyheten
2007-04-29 Meade 10 tum LX200GPS till salu!
Min ögonsten är till salu! Meaden som är i utmärkt skick köpte jag direkt från Amerika hösten 2003. Teleskopet har varit uppställt i mitt observatorium sedan dess med några få undantag. Teleskopet som är av så kallad Scmith Cassegrin typ skulle jag vilja jämföra med en Volvo inom bilvärlden. Ganska bra på allt men inte specialiserad på något. Teleskopet är utmärkt till att observera allt från månen, våra närmsta grannplaneter, stjärnhopar (tex. M13 är en fantastisk syn i denna tub). M42 Orion nebulosan är hur läcker som helst och här kan man till och med ana lite färg på objektet. En viss struktur på vissa Galaxer är också synlig med detta fantastiska teleskop som med enkla knapptryck för dig vart du vill på vår natthimmel! 
Teleskopet är utrustad med GPS och ställer själv in tid och datum när du startar upp det. Efter ensnabb bekräftelse att teleskopet har hittat rätt så kan du välja själv från tusentals objekt via handkontrollen! Många trevliga funktioner som tex Tonights Best, Stjärnors födsel till död och Appolo landningsplatser på månen!

När det gäller Astronomifotografering så talar väl egentligen min hemsida för sig själv! Hundratals bilder har tagits genom detta teleskop. Dom bästa finner ni på den här sidan under bilder. Fokalreducerare (Alan Gee F3,5 till F5,5) kan köpas till som extrautrustning så att man kan anpassa efter objektstorlek. Se under extra utrustning.

Teleskopet levereras med ett robust stativ som nästan aldrig är använt. Med lite träning kan man ställa upp och koppla upp allt på en kvart, 20 minuter. Originalkartongen finns så att du på ett säkert sätt kan transportera teleskopet.

Teleskop pris 20 000:- Köparen står själv för fraktkostnader (eller hämtar själv)

Extra utrustning:

Fokalreducerare (Alan Gee F3,5 till F5,5) 800:- Värmebälte med Dew Buster (För att förhindra daggbildning på teleskopet) 1200:- Wedge med pirfäste (behövs om man ska ta längre exponeringar) 800:-

För at se bilder på teleskopet gå in under utrustning och Observatoriet på min hemsida.


2006-07-24 Amatörastronomi film klar!
Nu är den äntligen klar, min Amatörastronomifilm! Ett projekt som jag började med redan hösten 2005! Efter mycket motgångar med datorhaveri och börja om från början så kommer den att ha premiär nu den 29 juli på Sagittariusträffen på Öland. 
Filmen som heter Amatörastronomi, vad finns där ute? Är lite mer än 20 minuter lång är sammanställd av material som jag samlat på mig under fem års tid. I filmen försöker jag förmedla känslan med Amatörastronomi men även belysa problem som vi utsätts för. Man kan även se filmen som ett historiskt dokument om vad vi Amatörastronomer kunde uppnå på 2000 talets början. Alla bilder och filmklipp som är med i filmen har jag producerat själv bortsätt från ett par undantag, även dom av Amatörastronomer.

Eftersom film filen växte lavinartat under projektets gång så var jag tvungen att dela upp den i två delar. Nästa del Amatörastronomi, hur gör man? Är påbörjad och blir säkert klar någon gång. Vill inte utlova något datum på det eftersom jag vet att det kommer ta mycket längre än vad jag tror ändå.

Kika på film trailern genom att klicka här. Trailern innehåller endast musik och klipp från filmen. I den riktiga filmen finns även en berättarröst som leder en genom Universum.

Gillar du den kan du beställa dit ex av filmen Amatörastronomi, vad finns där ute? för det fantastiska priset 100:- inklusive frakt. Filmen är i DVD format och ligger i en DVD box med illustrerande omslag. Detta kan du göra genom att skicka ett mail till mig på mikael@skafar.com uppge namn, adress och e-mail så skickar jag den till dig. //Micke
Läs hela nyheten

2006-05-13 Lady in Red
Som pricken över I.et efter allt elände så kom då äntligen mitt nya teleskop. Alla grejor är nu på plats plus nykomlingarna. Med nykomlingar menar jag min lilla Toucam som jag hade tänkt använda till mån och planetfotografering och drottningen av teleskop Lady in Red William Optics ZenithStar Fluorite Doublet. Klädd i röd jubileumsskrud! Kan ett teleskop bli läckrare än så här? Jag bara frågar? 
Efter att ha monterat denna skönhet på min andra "lady" så var jag bara tvungen att ta lite bilder. Dessa bilder var jag sen helt tvungen att lägga in i en liten film. Filmmusiken var det inga problem med att välja här. Chris de Burghs Lady in Red sitter som en smäck i filmen, precis som det lilla röda gör med hjälp av "Tusses" teleskop fäste. Tack än en gång för detta. Till er andra kan jag bara rekommendera att sätta er skönt tillbaka och njuta av bilderna från denna Astropornografiska rulle :) Läs hela nyheten

2005-12-16 Fokal test AlanGee
En av mina senaste investeringar till mitt teleskop är min AlanGee fokalreducerare. För er som inte vet vad en fokalreducerare är för något så ska jag börja med att reda ut det begreppet. Hur konstigt det än kan låta så strävar man ofta efter att ha så liten förstoring som möjligt när man fotograferar. Dels för att det blir enklare och dels för att objekten där ute i rymden är så stora att man får problem med att få med dom på bild. Det finns undantag då det gäller tex. planeter och mindre Deep Sky objekt. 
Läs hela nyheten

2005-09-12 Full koll på stjärnorna
Vad kan få ut en vuxen man mitt i natten när det är tio grader kallt? Om han heter Mikael Skafar och bor i Hyllinge är svaret enkelt: En gnistrande stjärnhimmel.

Reportaget om Amatörastronomi är hämtat från Helsingborgs nätupplaga. Nyheten visades på hela förstasidan i del två i appersupplagan.
 
Mikael Skafar är amatörastronom med stjärnfotografering som specialitet. Vintern är hans årstid. Klara vinternätter är det bästa som finns, tycker han. —Tyvärr överväger dis och moln. Fler än 20 perfekta tillfällen per år blir det nästan aldrig, så det gäller att passa på. Hösten i år har varit bedrövlig. Från ett uthus på villatomten i Hyllinge siktar han mot stjärnorna. Observatoriet är inte mer än en svart skrubb men noga uttänkt och utrustat. En skjutbar taklucka öppnar vägen ut i rymden för spegelteleskopet med vidhängande digitalkamera. Stjärnor, nebulosor och galaxer fångas in i sökaren, slutaren öppnas och sedan är det mest fråga om tid. Lång tid. För här handlar det om objekt som är väldigt avlägsna och ljussvaga. —Att titta på en nebulosa i teleskop är ingen större upplevelse för man ser inga färger. Men filmen är känsligare än ögat och efter tre timmars exponering får man bilder som visar så mycket mer, säger Mikael Skafar och trycker fram några talande exempel på bildskärmen. Fem års experimenterande har resulterat i en bildbank som bjuder på lite av varje från det kosmologiska smörgåsbordet. Från glödande gasmoln "deep sky" till planeterna i vårt eget solsystem och den gamla pålitliga månen. —Är det inget toppenväder är det ofta bara månen som är värd att titta på.

Avlägnsa objekt kräver fint väder under flera nattliga timmar. Och det är inte säkert att det lyckas ändå. Kanske kommer det ett flygplan, kanske ryker det in från grannens skorsten eller händer något annat oförutsett. Därför exponeras bilderna i tiominutersperioder, som läggs ihop till en och samma bild i datorn efteråt. Har någon tiominutersbit blivit ljusskadad så rensas den bort. Det finns ytterligare ett skäl till att dela upp exponeringsperioden. Instrumentet måste ju gå som en exakt klocka och följa jordrotationen för att objektet ska stå stilla. Minsta avvikelse avslöjar sig som streck på bilden. Och tre timmar klarar i varje fall inte en amatörutrustning. Den teknologisk nivån på övningarna i Skafars uthus är ändå förbluffande hög. Förr stod amatörerna och skruvade på sina stjärnkikare för hand och letade sevärdheter efter prickarna på en stjärnkarta. Mikael Skafar knappar in vad han vill se på en dator och kan välja från en meny med ungefär hundratusen objekt. Sedan sörjer datorn för resten; den ställer in instrumentet och sköter kameran. —Jag behöver inte stå här ute, jag kan sitta inne i värmen och övervaka allt. Det är väldigt bekvämt, fast somliga tycker att det blir liksom för enkelt, säger han. Jovisst, han är ingenjör om någon undrade. Att det här inte är någon billig hobby förstår ju var och en, men kan man bygga och göra tekniska installationer själv så sparar man en hel del. —Jag har väl teknisk utrustning för uppåt hundratusen kronor. Men det är ju mindre än vad en bil kostar. Problemet är snarare att den fina utrustningen inte kan användas särskilt ofta dels på grund av vädret och dels på grund av att Mikael Skafar bor där han bor. Skånes klimat präglas av mycket moln, särskilt på vinterhalvåret. Och att ha ett astronomiskt observatorium mitt inne i ett samhälle är heller inte lyckat. Det läcker in för mycket ljus i bilden helt enkelt. —Det där är mitt största bekymmer. Jag kan aldrig fotografera åt sydväst för där finns alltid återskenet av Hyllinge stormarknader.

Nattbelysningen fick Mikael Skafar att fundera i lite större cirklar kring begreppet ljusföroreningar, ett miljöproblem som börjat uppmärksammas världen över. Riktigt naturligt mörker har blivit en bristvara. Massor med el bränns upp helt i onödan, menar han, och el kostar pengar och elproduktion kan vara skadlig. Förra året bildade han organistationen "Ljusstyrkan", en sektion av "The International Dark-Sky Association". Mikael Skafar inledde en strid med Åstorps kommun som på sätt och vis fick en sensationell upplösning: Åstorp blev den första kommunen i landet som inför en ljusföroreningspolicy. —Nu har Landskrona hängt på och det finns också ett intresse I Helsingborg. Här i Hyllinge har Maxi börjat släcka belysningen på parkeringsplatsen efter klockan 11 på kvällen. Alltid något. Men så mörkt som en astronom vill ha det om natten lär det aldrig bli i Hyllinge i all fall. —Nej, man måste ut i mer glesbebyggda trakter. Och så blir det nog om några år. Jag och frun som har kennel flyttar nog upp på Hallandsåsen så småningom, säger Mikael Skafar. Resultatet av nattens mödor, bilderna, vad händer egentligen med dem? —Ingenting mer än att jag lägger ut dem på nätet, så att andra astronomibitna kan titta de på dem. Vi är ett par hundra i Sverige som håller på med astrofoto. Man måste nog ha fantasi och nyfikenhet på universums mystik för att bli biten.

Fotnot: Mikael Skafars hemsida, "Skafars Universe", www.skafar.com Organisationen mot ljusföroreningar: www.ljusstyrkan.se Håkan Palm hakan.palm@hd.se Tel 042-489 92 22
Läs hela nyheten

2005-07-28 Tonight´s Best
Tonight´s Best är en liten trevlig funktion som finns i mitt teleskop (10 tum Meade LX200GPSUHTC). När man väljer denna så guidar teleskopet en runt till den aktuella kvällens bästa objekt. Den påminner en även om det är någon speciell händelse på gång tex. stjärnfall eller om det är någon satellit på gång. Man kan också välja andra så kallade guidade turer som en stjärnas liv och utforska ditt solsystem. 
Tonight´s Best börjar med dom stora juvelerna så som M31 i Andromeda. Går sedan ner i objektstorlek från M13 till stjärnor med Expo planeter. Planeterna kan man givetvis inte se, men det är rätt häftigt att veta att dom är där! Så igår var det premiär natt här i Hyllinge. Natten börjar bli ganska mörk nu. Inte så mörk så att det blir något "seriöst" fotograferande men tillräckligt får att fånga lite objekt på bild. Det gjorde jag under den guidade turen. 15 objekt han jag med. Dessa lade jag sen in i en lien film som du kan kika på här på min hemsida. För att se film klicka på länken "läs mer" Läs hela nyheten

2005-07-26 UFO jakt i Sibirien!
Som amatörastronom får man ofta frågan om man sett några UFO.n! Vissa människor tror på fullt alvar att det är det man håller på med när man sitter där ute i mörkret och kikar! Oftast är det dom som efter frågan lägger till ett litet skratt. När frågan ställs på det sättet brukar jag inte svara alls eller kontra med frågan "tror du på jultomten"! Mycket längre kommer man inte i den diskussionen. Personen tror troligtvis att han/ hon är ensam i hela Universum och kanske är det bäst så. 
Ett litet reportage från Sibirien. En mystisk plats en bit utanför Ängelholm. Jag har varit där! Läs hela nyheten

2005-07-13 Observatoriet har fått vindskydd
Nu är det tre år sedan jag byggde mitt Observatorium. Varje år har jag byggt till eller ut på något sätt. Nu kan man inte göra det mer och jag känner inte som om det behövs heller. Nu kan man bara justera lite här och där. 
Nya bilder på Observatoriet och dess omgivning finns på Observatoriesidan under utrustning. Läs hela nyheten

2005-06-08 Astroträff i Kristianstad
I lördags var jag på Astroträff i Kristianstad. En mycket trevlig kväll med likasinnade. Själva ditresan var ett kapitel för sig själv. Är det någon i världen som behöver en GPS till bilen så är det jag! Lyckades köra fel när jag skulle till Örkelljunga :) 
När jag insåg mitt misstag så var jag halvvägs till Perstorp! Pinsamt att skriva om egentligen.... Men så är det. Jag har inget lokalsinne!

Väl framme i Örkelljunga så byta vi till en bättre förare. Timo jag och Bengt styrde kosan mot Kristianstad. Där tog Kungen af Aquila (Jonas, ordförande i Astronomiföreningen Aquila) emot oss med varm hand. Vi inspekterade (framför allt Bengt) deras 12 tums teleskop och kikade lite på Solen mellan gluggarna. Efter det så övergick Astronomin till Gastronomi! God mat och dryck inmundigades.

Sen visade jag och Bengt lite film och bilder. Resan hem gick smärtfritt och jag hittade hem denna gången!
Läs hela nyheten

2005-05-17 Blogg!
En del uppdateringar har skett på min sida. Jag har lagt till en knapp under den lilla bilden på objektinformations sidan. Den leder en till texten som jag skrev angående just den bilden. Jag själv tycker det är minst lika kul att kika på vad folk har skrivit om bilden och hur dom tog den som själva studerandet av den. 
Jag har även börjat skriva en Blogg på min sida. Jag vet inte vart det kommer att leda hän och om det överhuvudtaget är någon som läser den. För den oinvigde ska jag kanske förtydliga vad en Blogg är för något. "blogg ... personlig och öppen dagbok på webben. ... En typisk blogg innehåller iakttagelser och synpunkter på dagsaktuella händelser, länkar till intressanta och aktuella webbsidor m.m. -- Nationalencyklopedin"

"Min" Blogg hade jag tänkt vinkla lite åt det Amatörastronomiska hållet så gott jag kan. Men givetvis så kommer den även att innehålla annat som händer i min vardag. Så välkommen och kika in i min Blogg via knappen här till vänster! Eller
Läs hela nyheten

2005-03-08 Hur man tar en T-shirt flat
Den är inte särskilt vacker, min första Flatbild! Men den är nyckeln till att få ett slutresultat som på bilden på M51 nedan ovanför! Flatbilden gör att man får en jämn och fin bakgrund att arbeta med när man bildbehandlar sina astronomi bilder. 
Utan "Flaten" så hade jag fått dra ner bakgrunden så att man slapp att se dom fula ringarna som uppstår på alla bilder förutom dom som har ett kliniskt optiskt system vill säga. Och vem har det kan man ju fråga sig? Jag har läst att till och med Hubble teleskopet tar flatbilder! Och när jag nu på min förra bild på Hästhuvud Nebulosan fick sådan problem att jag inte kunde rädda bilden så tyckte jag att det var dags att försöka sig på det där med Flat bilder. Läs om hur jag gjorde. Läs hela nyheten

2005-01-07 Machholz på väg!
På mitt senaste videoprojekt kan man se Kometen Machholz flykt på himlavalvet. Här har jag fångat en halvtimme av kometens oändliga väg runt i Solsystemet. Kometens hastighet är svindlande 23.4 km/s! 
För den oinvigde så kanske filmen inte ser så mycket ut men man måste sätta in det i sitt rätta samanhang. Jag tycker det är helt fantastiskt att med dagens tillgängliga teknik som privatperson kunna fånga något sådant här på bild. Har man sen lite tålamod och intresse så gör man en liten film och lägger ut på nätet så att alla kan få ta del av en "vardags händelse" i Astronomins värld.

Tyvärr så syns inte kometens svans på filmen. Det krävs längre exponering och det var omöjligt den aktuelle kvällen då det blåste ca 20 meter i sekunden! Troligtvis det sämsta vädret jag har varit med om när jag fotograferat. Men som denna säsongen har tett sig så får man gripa varje "halmstrå"!

Filmen är på 3 megabyte så om du är modemsurfare så kan du se filmen om du klickar på Skafars knappen/ filmer och Machholz för modemsurfare. För er andra så är det bara till att
Läs hela nyheten
2004-10-26 Ljusmotionen gick igenom!
Hej. Ni som följt min lilla kamp mot ljusföroreningar kan säkert förstå min glädje i går 2004-10-25 när ljusmotionen blev godkänd med klar majoritet på Åstorps kommunfullmäktige möte! 
Det var mer än vad jag hade hoppats på! Läs nedan min kollegas sammanfattning av motionspresentationen.

"Det blev en bejublad presentation. Själv tyckte jag kanske att själva "filmen" blev för lång, med för många exempel, men det var nog mer en känsla jag fick av att stå i talarstolen så ovanligt länge. Filmen i sig var ju drygt sju och en halv minut - sedan tillkom ju pauser då och då, vilket gjorde att den blev ännu längre. Nåväl. Det blev faktiskt applåder i slutet av inlägget! Inte ofta man får uppleva det, varken för andra eller för en själv! Fast byggnadsnämndens ordförande, Ronny Sandberg (s), var ändå fortsatt negativ. Inte till våra intentioner i sig kanske, men till att skapa en ljuspolicy. Prisell var förstås på vår sida, och så även Gösta Brodin från Kommunens Framtid. Reino Persson (s) gick upp och sade att kommunen redan var på "rätt väg", eftersom de ändrar armaturerna till vägbelysningen och att detta gör att ljusföroreningar minskas. Kanske en av dessa armaturer är den som jag pekade på när vi var ute med journalisten i somras?En efter en gick sedan upp och stödde motionen. Och när jag sedan erbjöd vår hjälp med att skriva ljuspolicyn var det som om allt vände. Helt plötsligt var det inte längre "besvarande" som var aktuellt, utan faktiskt bifall..! Och så blev också resultatet! Vi fick alltså igenom vår motion! Tjohoooooo! B-D Dels var det förstås en oerhörd seger, genom att - på sittande fullmäktigemöte - vända debatten och lyckas få igenom ett bifall. Men det var också en av de första kommunerna i landet (kanske den allra första?) som tog ett sånt här beslut. En klar, nästan trehundra kvar... Och redan den 10 november är jag inbjuden till ett möte med 4K, där jag ska föreläsa om ljusföroreningar och varför vi ska ha en ljuspolicy. 4K är ett officiellt samarbete mellan kommunerna Åstorp, Perstorp, Klippan och Örkelljunga. Motionen gick ju även ut på att samarbeta med grannkommunerna i frågan, så 4K är ju en mycket lämplig instans för detta! Detta är oerhört glädjande! En förlust hade varit svår att ta, men den här segern ger en verkligen lust att gå vidare! Visst är det oerhört mycket arbete kvar för alla oss som kämpar mot ljusföroreningar (ta fram ljuspolicyn, sprida information, se till att folk agerar på ett "mörkervänligt" sätt), men vi vinner kriget slag för slag, steg för steg."

Förstår ni hur stort det här är för mig? Från att ha skrivit en liten insändare till det här!

Helt otroligt! Lycklige Micke

2004-10-15 SXV-H9C min nya kamera!
Då var den nya kameran på plats. Efter ett par inledande tester så upptäckte jag till min fasa att det var vita prickar linjevis över hela bilden! Såg framför mig en lång tvist med leverantören angående detta men lyckligtvis så löste det sig ganska snabbt. Det visade sig bero på att min dator som bara har USB1.1 inte klarade av att motta bilden från kameran på rätt sätt. Något med kapacitet och USB1.1 skapade alltså prickarna. När jag väl följt goda råd från nätet och min vän i USA Alan Chen och uppgraderat till USB2.0 så fungerade det perfekt! 
Tyvärr så slutade inte mina bekymmer där. Kameran krävde även en ny version av Astroart. Programmet som jag använder till att fotografera med och bildbehandla. När väl detta också var löst så återstår (endast) att lära sig ett helt nytt sätt att bildbehandla! Skillnaden mellan Astroart 2.0 och 3.0 är väldigt stora tycker jag. Men det är bara och bita ihop. Tyvärr kommer detta nog att medföra att det tar ett tag innan det dyker upp någon ny bild på hemsidan. Recensionen får också vänta ett tag. Men jag kommer att försöka se till att det händer något på sidan i varje fall. Nästa vecka är det dags för Hyllinge Starparty! Ett litet reportage får det väl bli om denna trevliga händelse.

2004-09-16 Polinställning ett mysterium!
Hej i höstmörkret! Då var det dags för ett litet nytt dokument igen. Jag tycker det är lite kul att ge ut dels med en förhoppning att det hjälper någon och dels för mig själv då jag ju samlar mina egna erfarenheter på ett bra sätt. Vissa saker är lätt att glömma bort och då är det så trist att behöva leta upp dom igen. Oftast hittar man ju inte det när man som mest behöver det. Givetvis händer det när man står ute i natten med gnistrande klar himmel ovanför sig. Då är det inte så kul att gå in och börja leta på nätet! 
Dokumentet handlar den här gången om hur man Polinställer ett teleskop. Beskrivningen fungerar på alla Wedge monterade teleskop med gaffelmontering. Jag har försökt att skriva det så lättförståligt som möjligt. Är det något ni undrar över eller tycker att det är något som inte stämmer så kontakta mig gärna. Mvh //Micke

Läs dokumentet
Läs hela nyheten

2004-08-23 Observatoriet är renoverat
Egentligen så hade jag behövt göra denna ombyggnad redan förra året. När jag fick mitt nya teleskop så märkte jag direkt att jag skulle få problem. Det är faktiskt väldigt stor skildnad mellan 8 0ch 10 tum! Men det är inte så skoj att bygga när det är dåligt väder och när det var bra så ville jag ju testa teleskopet. Så det fick vänta till nästa astronomitorka (sommar) och den är ju slut nu och således är mitt observatorium ombyggt! 
Det fick en rejäl ansiktslyftning. Det har blivit ungefär dubbelt så stort och jag har höjt taket i framkant med ca en halv meter. Det gjorde jag ut av tre anledningar. För att slippa slå skallen i, hindra ströljus i ansiktet, avskärma vinden vid fotografering och för att få taket till att rulla lite lättare. Obset har även fått en fast nätverkslina och därmed har jag fått en värmedel på 180 kvm2 på köpet :) Jag har nu möjligheten att övervaka och styra utrustningen inne ifrån huset. Kika på lite nya bilder! Läs hela nyheten

2004-08-02 Ljusstyrkans hemsida är klar!
Som ett synligt resultat av min lilla kamp som började för ungefär ett år sedan så ligger nu Ljusstyrkans hemsida klar på nätet. Jag vill passa på att tacka min "vapenbroder" Jan Kivisaar som har hjälpt mig att komma en bit på vägen. Vi har en givetvis en lång väg kvar att vandra. Men förhoppningsvis så kan det här vara starten på något som vi alla har nytta av. 
Som ni själv kan läsa på sidan så är vi öppna för förslag och idéer. Skicka gärna dom till oss. Det är viktigt att vi kommer igång med en diskussion om ämnet även utanför "Astronomivärlden" Vårt första mål är att alla ska veta vad Ljusföroreningar är för något. Så skicka gärna länken vidare till Morsan och Brorsan och alla ni känner. Vårt budskap måste ut! Om vi ska kunna ägna oss åt denna hobby i framtiden. Mvh //Micke

För att komma till Ljusstyrkans hemsida
Läs hela nyheten

2004-06-21 Bildbehandling av Astronomiska objekt
Något senare än vad jag hade tänkt mig så kommer "uppföljaren" till mitt förra dokument "Att fotografera med en CCD kamera". Dokumentet växte under resans gång så jag var tvungen att dela upp det i två delar. Den första delen berör bildbehandling i allmänhet och hur man använder Astroart. Del två av detta dokument kommer att inrikta sig på bildbehandling i Photoshop. 
Tanken med dessa dokument är att förhoppningsvis hjälpa folk som sitter framför datorn med (oftast usla) instruktionsböcker på Engelska att komma över den första tröskeln och in i bildbehandlingens vackra men svåra värld. Ett annat mål med detta är också att försöka öka förståelsen och kanske locka någon att börja med denna fina hobby som innehåller så mycket. Läs hela nyheten

2004-06-11 Venuspassagen film
Att göra en snygg film av själva passagen kräver bra väder hela tiden och att man har kameran monterad på samma håll hela tiden. Tyvärr så hade jag inte något av dom. Så själva passage delen blev lite "ryckig". 
Trots detta så är jag ganska nöjd med resultatet. Stämmningen i filmen blev precis som jag tänkt mig och jag gillar slutet när man ser Venus som man är van vid på kvällen, som drotningen på himlavalvet!

Filmen är på 3 megabyte så om du är modemsurfare så kan du se filmen om du klickar på Skafars knappen/ filmer och Venusfilmen för modemsurfare. För er andra så är det bara till att
Läs hela nyheten

2004-05-20 Att bilbehandla en Komet
Att bildbehandla en komet visade sig vara ganska svårt. Jag tänkte inte så mycket när jag tog bilderna men visst, jag såg att den rörde sig uppåt från bild till bild. Jag blev även ganska förvånad av hur mycket den hade rört sig på ett dygn. 
Kvällen innan så låg den precis sidan om Plejaderna men denna kväll så var det knappt att man såg dom i samma synfält i kikaren! När jag började bildbehandla så gjorde jag som jag brukar göra. Jag stackade dom 20 bilderna och centrerade dom efter en ljus stjärna på en av Luminans bilderna. Läs hela nyheten
2004-04-22 Kometen Q4 (NEAT)
Nu när astronomisäsongen börjar närma sig sitt slut så återstår snart bara två händelser av intresse innan ”torrperioden” börjar. Den ena är givetvis ”Venuspassagen” den 8 juni en händelse som för övrigt ingen nu levande människa har upplevt. Sist det begav sig var 1882! 
Den andra händelsen är inte av lika stor vikt men kan kanske bli en trevlig upplevelse i sig. Kometen Q4 (NEAT) kommer från och med den 4 maj var synlig från dom sydligare delarna av Sverige i den sydvästra horisonten. Man ska kunna se den med blotta ögat men en liten handkikare gör nog susen. Kometen kommer att stiga allt högre på himlen samtidigt som den kommer att avta i ljusstyrka.

Bilder från båda händelserna kommer förhoppningsvis på sidan. //Micke


2004-03-21 Ljusföroreningsfilm
Som i ett led i mitt ljuföroreningsprojekt så har jag gjort en liten film som jag hoppas att jag kan visa upp på kommunmötet. Den talar sitt eget tydliga språk. Jag tror ingen människa kan rättfärdiga det som syns på filmen med gott samvete. 
Filmen är inspelad klockan kvart över ett på natten! Och så här ser det ut till solen går upp.

Om det är någon som läser det här och har någon annan uppfattning så ta gärna kontakt med mig.

För att se filmen
Läs hela nyheten

2004-03-14 Ljusmotionen ska upp till behandling!
Hej alla. Som ni kanske har sett på min hemsida så för jag en liten kamp mot ljusföroreningen här i Hyllinge, (Sverige). Nu ska den upp på nästa kommunmöte och jag och politikern Jan Kivisaar ska ha en liten presentation. Den ska innehålla bilder och filmsnuttar på ljusföroreningar från Hyllinge.

Jag skulle också vilja ha lite "skräckbilder" (typ min Citygross bild ovan) på ljusföroreningar från övriga landet. Så alla ni som sitter med bilder på ljusförorenade himlar eller deepsky bilder som har blivit fördärvade på grund av det samma får gärna skicka dom till mig.

Om ni känner till någon eller själv för någon liknande kamp så hör av er så kan man kanske ta med det också.

Det måste göras något i denna fråga INNAN hela Sverige är ljusförorenat.

Micke //MBFS (Mörkrets Befrielsefront Skåne)

Läs motionen 
Läs hela nyheten

2004-01-10 Solförmörkelse film
I brist på annat så kommer här en liten film om Solförmörkelsen förra året. Filmen är gjord i Pinnacle Studio och är på 1,6 megabyte. Så den som inte har bredband får kanske vänta lite. Jag ville inte komprimera den mer för då blir det så pixligt. En Månfilm står på tur och ett bildspel på mina bästa bilder. Ha det gott i grårusket! //Micke 
Läs hela nyheten

2004-01-03 Meade LPI (Lunar Planetary Imager/Autoguider)
Hittade en glugg i molnen och fick äntligen göra en liten test med min nya kamera. Huvudsyftet med denna är väl egentligen inte för min egen del fotografering utan Guidning. Men man måste ju testa lite :) Så här långt så tycker jag att den levererar vad den säger att den kan (Lunar Planetary Imager/Autoguider). Tror inte man ska förvänta sig något mer än att just kunna fotografera Månen och planeterna. Har sett försök på Orion nebulosan och dylikt men det blir inte mycket av det. 
Läs hela nyheten
2003-12-16 Sidan har nya funktioner
Sicket jäkla väder! Som vi säger här i Skåne. Men inget ont som för något gott med sig. Min sida har fått en rejäl upplyftning nu under hösten. Framför allt med lite nya funktioner. Nu kan du söka bland mina bilder på söksidan. Här finns också möjligheten att söka på NASA.s bilder. Summering av olika objekt framför allt Messier objekten tycker jag är en trevlig funktion. Det återstår en del men det lär väl bli klart snart med detta väder:( 


2003-11-10 Äntligen!
Mitt nya teleskop har landat. Det blev ett 10" LX200 GPS teleskop från Meade. Läs recension 
Läs hela nyheten

2003-08-29 Ljusmotionen är klar!
Så här fint inleder Jan Kivisaar sin motion till kommunfullmäktige i Åstorp ”Och då under sublima nätter med all deras storslagna skönhet dessa diamantgnistrande konstellationer rinna upp i öster och på en himmel utan gräns utveckla sin hemlighetsfulla ljusglans – bland världarnas omätlighet, på de stjärnbeströdda vidderna, under de aflägsna nebulosornas silfverslöjor, i oändlighetens outgrundliga djup och långt bortom den eviga praktens och härlighetens okända regioner, låtom oss, mina bröder, låtom oss alla hälsa: Det är mänskligheterna, våra syskon, som tåga förbi däruppe!” Slutorden till ”Bebodda världar” av Camille Flammarion (1842-1925) 
Läs hela nyheten

2003-08-01 Kennedy Space Center
Min resa till USA Orlando skulle krönas med en uppskjutning av Mars Rover B raketen. Tyvärr så blev det en sk. Scrabble. Uppskjutet blev inte av pga. en "båt" hade kommit ut i området!Men vad är väll en uppskjutning? Den kan ju vara tråkig, ful, händelselös eller helt, HELT ENKELT UNDERBAR! Läs mer om mitt besök på Kennedy Space Center 
Läs hela nyheten

2003-07-23 "Hyllinge är förorenat av ljus"
"Det går ju knappt att se stjärnorna för allt onödigt ljus på natten!" Det menar hobbyastronomen Mikael Skafar som i ett brev till kommunen ifrågasätter om det inte finns några regler för ljusspridning. "  Läs hela reportage 
Läs hela nyheten

2003-04-14 Att fotograferar med enCCDKamera 
Detta är en sammanställning av mina egna erfarenheter inom detta område. Min förhoppning är att den ska hjälpa någon som står där ute ensam i mörkret att komma vidare. Så att han eller hon ska få ut så mycket som möjligt av denna underbara hobby. Det vill säga att från att stå och kika upp på himlavalvet och inte se något alls av objektet som du ska fotografera. Till att se det slutgiltiga resultatet växa fram på dataskärmen. 
Läs hela nyheten

2002-11-15 Invigning av mitt eget observatorium
Fredagen den 15 November blev dagen då observatoriet invigdes officiellt! Det var inte så högtidligt som det låter men det var en trevlig kväll. Närvarande var Bengt Rosengren Astronomilärare och medlem i Tycho Brahe Astronomiska förening. Amatörastronomerna Timo Nordberg, Jonas Carlsson, Rikard Nilson, Bengt och jag själv. Vädret blev väll vad man kunde förvänta sig. En typisk gråmulen Novemberkväll. Trots allt så lös Månen igenom det tjocka diset då och då. 
Läs hela nyheten

2002-11-12 Invigning av observatoriet i Kristianstad
Ett trevligt inslag i detta annars så dystra och molniga klimat är att Kristianstad har fått en egen Astronomiförening. Grattis säger jag! och hoppas på all lycka och välgång i framtiden. 
Läs hela nyheten

2002-10-12 HD Reportage om Amatörastronomi
Med sikte på stjärnhimlen När kvällarna blir mörka ökar vårt intresse för stjärnhimlen. Många människor fascineras av rymden och dess gåtor. Somliga, som Timo Nordberg och Mikael Skafar, satsar varje ledig stund på astronomin. 
Läs hela nyheten

2002-09-22 Astroträff på Hallandsåsen
Kvällen startade med lite mat som Timos fru hade gjort. Väldigt gott! Dom flesta av oss hade aldrig träffat varandra innan så det blev en ganska lång och givande diskussion om hur länge man hade sysslat med astronomi och vilka grejor man hade haft under åren 
Läs hela nyheten

2002-05-13 Att fånga en Konjunktion!
Det som verkade ganska lätt visade sig att bli mycket svårare än vad jag hade tänkt mig. Jag hade förberett mig ganska väl tyckte jag när jag stod i trädgården redo att fånga årtiondets planet konjunktion på bild. 
Läs hela nyheten