Stjärnhopar

Antal bilder: 5 st 

   Uppdaterad: 2011-12-17

Stjärnhopar finns i två varianter. Öppna stjärnhopar typ plejaderna och stjärnhopar som tex. M3. Skildanden mellan dom är hur tätt det är mellan stjärnorna. En "vanlig" stjärnhop uppfattas som en liten boll av stjärnor i ett teleskop. Man kan använda rätt så hög förstoring på sådana objekt. Öppna stjärnhopar däremot kräver så lite förstoring som möjligt för att huvudtaget få med dom i synfältet.

= fler bilder finns av detta objekt!

Objekt:

Bildinfo: 

Datum:  M45 (Plejaderna)

M45 i mono 

2010-11-07

Min sista bild där Meade var inblandad. Kort efter bilden togs blev det någon form av kortslutning i obesrvatoriet. Bilden är tagen med QCam9 mono kamera. Tanken var att det skulle kompletteras med färgdata men det blev aldrig av innan kortslutningen var ett faktum. Kortslutningen innebar ett längre uppehåll för min del då det gällde astronomifoto. Nu är jag dock på gång igen.
Nya grejor har införskaffats och det ser ut att kunna bli en väldigt intressant vinter och vår! Planewave CDK17 teleskop, 10Micron Montering och SBIG STF- 8300M monokamera med inbyggd autoguider och filterhjul bereder väg för spännande bilder!

   M13

Ännu en stjärnboll! 

2007-05-05

Så här i säsongens siststa skälvande timme så duggar dom tätt, stjärnbollarna! M13 är den största av dom alla sett från norra halvklotet. Ingen vet väl med säkerhet hur många stjärnor en sådan här boll inehåller men det måste vara jobbigt att bo där någonstans i centrum! I varje fall om man är amatörastronom! Snacka om ljusföroreningar!!!

   M3

M3 med Vixen teleskop 

2007-05-04

Helt oplanerat inköptes ett nytt teleskop så här i slutet av säsongen! Jag fick ju även min WOC vid den här tiden förra året men den var lite mer planerad. Min vän Timo skulle sälja sin Vixen tub och jag kunde inte motstå! Jag får återkomma med ett litet reportage angående denna tub.
Detta är alltså då "first light" med denna tub. Efter en del kollimerande (finjusteringar av speglars förhållande) så fick jag till det ganska bra. Teleskopet är känt för att vara ett snabbt teleskop dvs att det fångar mycket ljus och har god kontrast i det man kikar på eller fotograferar. Jag skulle vilja hålla med om detta och känner redan nu att jag gjort ett bra köp!

   M45 (Plejaderna)

M45 inte lilla Karlavagnen 

2006-10-17

M45 Plejaderna blir ofta i folkmun förväxlad med lilla Karlavagnen. Vet inte hur många gånger jag hört det och jag kan i och för sig förstå det eftersom likheterna med den stora Karlavagnen är slående. Men gott folk, den lilla stjärnhopen som nu ses i öster på kvällarna är alltså M45 Plejaderna. Lilla karlavagnen är i stort sett omöjlig att se från ett jlusförorenat samhälle. Den ligger alltid i norr och sista stjärnan i handtaget är Polstjärnan.
M45 har genom åren använts till att testa synen med. Det var Indianerna som började med detta (troligtvis har det förekommit innan) men dom testad synen genom att försöka urskilja dom sju stora stjärnorna i hopen. Det kan du även göra idag. Klarar du att se alla då är din syn god. Tittar man närmare med ett teleskop så ser man att det är betydligt fler och att dom största är omgivna av nebulositet. Stjärnorna anses som relativt unga och stoftet runt om är rester från deras födsel.

   M92

M92 Stjärnhop i Herkules

2003-10-16

M92 är ett mycket fint objekt i stjärnbilden Herkules. Stjärnhopen är något mindre än sin ”storebror” M13 som också ligger i detta område. Man tror att M92 är något yngre pga. den lyser med ett blåaktigt skimmer som skulle kunna vara ett bevis på detta. Avståndet till denna hop är ungefär 26.000 ljusår. Den har en sammanlagd massa av ca 330.000 Solar och är på väg mot oss med en hastighet av 112 km/sec. Bilden består av 45 en minuters exponeringar som är stackade i Astroart.