Nebulosor

Antal bilder: 22 st 

   Uppdaterad: 2013-11-02

Vissa Nebulosor består av stora moln av stoft och gas. Molnen blir belysta av heta unga stjärnor som har bildats af stoftet. Ett sådant exempel är Orion Nebulosan. En annan variant av Nebulosa är Ringnebulosan. Det är en döende stjärna som kastar av sig sitt yttersta hölje, denna process kan ta tusentals år. En mer dramatisk variant är en så kallad Supernova. Då exploderar stjärnan inifrån och sprider ut sig i rymden i ett spektakulärt moln. Ett exempel på detta är M1 som du finner på denna sida.

= fler bilder finns av detta objekt!

Objekt:

Bildinfo: 

Datum:  



IC1396

IC1396 - Elefantsnabelnebulosan 

2013-10-12

Det är kanske första bilden i ett längre projekt. Ha kanal i två timmar. Samtidigt en testbild för att se att allt fungerar. Det gör det inte till 100%. Får gärna lite utdragna stjärnor i någon av kanterna. Denna gång nere i höger hörn. Har även haft enorma problem med att få till Darks bilder som fungerar med smalbandsbilder! Det är precis som att Darkbilderna mörkar ner Light bilderna?
Svårt att förklara men med dark så klipper man den övre delen i histogrammet vilket gör att man inte kan jobba med bakgrund och mörka detaljer på rätt sätt! Nu har jag kommit en bit på vägen där med efter att ha jobbat en hel del med inställningarna när jag gör min Dark och Bias frames. Ingen Flat användes till denna bild. Ska jag själv säga något positivt om bilden så gillar jag djupet och detaljrikedomen :) Jag guidar när jag fotograferar. Extremt låg agresivitet och kontroll var femte sekund. Skulle kanske inte behövas men det skadar ju inte att ha lite koll under så pass långa exponeringar :)

   



NGC6888

Halvmånennebulosan NGC6888 

2013-09-13

Ännu en bild från Vallebergaren :) Denne med lite tveksamheter. Fick en pirflipp mitt i allt. Något som jag aldrig varit med om innan! Konstigt nog! Detta innebar bilder som blev upp och ner och jag hade svårt att stacka ihop dessa. Den blå kanalen blev nog inte riktigt i fokus efter flippen? Fick även lite utdragna stjärnor i kanterna efter den.

   



M27 (Hantelnebulosan)

M27 med nya teleskopet 

2012-07-26

Denna bild är en testbild. 10 minuter på var kanal under sommarnattens få mörka timmar. Första försöket med STI guider (som jag inte är säker på om jag fick riktigt rätt på). Därför lite star rounding och smudgande :) Tyckte själva Nebulosan blev helt Ok men inte vad jag tänkt mig som slutresultat. En timme på var kanal minst hade jag tänkt mig. Att knåpa ihop alla kanalerna var inte heller lätt och kan säkert göras på annat vis. Min debutbild denna säsong i varje fall :)

   



NGC 2024/B33 (Hästhuvsnebulosan)

Häst i H-Alpha och RGB 

2010-08-18

Här har jag kombinerat gammal RGB data med ny H-Alpha data som jag tog nu i våras. En kul teknik som jag troligtvis kommer att använda mig av nu när säsongen drar igång igen. Lämpliga objekt som jag tänkt mig för detta är M57, M31, M51 och M42. Vi får se vad det blir av detta. Dels kan man få fram helt osynliga detlajer som man inte kan få med i en vanlig LRGB bild men även då finare detlajer som t.ex. i Orinnebulosan.

   



NGC2244 Rosettnebulosan

Rosetten i HA,OIII och SII 

2010-03-06

Numera är inte Astrofoto något man gör under en kväll. Jag ser det mer som en sorts projektform Man får ha tålamod, det är en sak som är säker! Började på denna bild i november förra året. Klar nu i veckan, nästan fyra månader senare! Men OK resultatet blev rätt spännande, så kanske var det värt att vänta på? Färgerna vet jag inte... man kan ju få till vilka färger man vill??? Tycker denna blev mest naturlig...
Bilden är tagen med en mono kamera med tre olika filter som framhäver olika ämnen i rymden som t.ex. svavel helium och H-Alpha ljus. Man kan på det viset "se" saker som är osynliga för en vanlig kamera. För övrigt är objektet osynligt för blotta ögat.

   



M42 (Orion Nebulosan)

M42 - Orion nebulosan 

2008-12-25

Den obligatoriska Orion nebulosan som bör bli bättre för vart år? Förra året blev det ingen bild för min del på denna. Vädret var om möjligt ännu sämre det året. Nu fick vi två fina kvälla i december i varje fall. Tyvärr strulade jag till det så jag fick inte mer än en timmes exponering.
Kul att få med the running man också. Min första bild på denna.
Lite självkritik då, innan någon annan sågar den :) Följningen skulle kunna vara bättre. Har fortfarande inte finjusterat denna. Man vill ju fota, inte hålla på och justera hela tiden :) Så lite diamant stjärnor blev det allt.

   



NGC2244 Rosettnebulosan

NGC2244 Rosettnebulosan 

2007-01-19

Ännu ett objekt jag aldrig förr har gett mig på. Alldeles för stort för att fotografera med Meaden, knappt att det fick plats här heller! Ungefär samtidigt som jag tog denna bild så tog min kompis Bengt även en bild på detta . objekt Tyvärr får man kanske säga, samtidigt som det sporrar mig ännu mer! Bengts bild är fotograferad med liknande utrustning som jag har, med ett undantag. Bengt har en monokrom kamera och använder filter, medan jag enbart kört med kamera och ljusföroreningsfilter.
Bengts filter är av samma typ som Hubble teleskopet använder, det framhäver detaljer som inte syns på min bild samtidigt som objektet får andra färger. Så grattis Bengt, du har nu fått mig att lätta på plånboken än en gång :) H-Alpha filter och filtersnurra är beställt! Jag börjar så smått med detta för att om det slår väl ut även införskaffa dom andra filterna. Dom små glasbitarna verkar vara gjorda av guld!

När detta skrivs så har jag fått mitt filter. Jag har även gjort en test med olika uppsättningar som snart kommer på denna sida.

   



NGC2392 Eskimå Nebulosan

NGC2392 Eskimå nebulosan 

2007-01-19

Var annans damernas brukar det ju heta. För min del blir det var annans Meaden! Tycker det är kul att fånga dom små \"krypen\" med. Denna har jag sett fram emot att fotografera enda sedan jag började med astrofoto för 6-7 år sedan! Jag gillar objekt som liknar något. Denna gör verkligen skäl för sitt namn! Eskimå nebulosan…

   



M1 (Krabbnebulosan)

M1 sist ut 2006 

2006-12-22

Årets sista bild blev då på Messiers första objekt M1 eller krabb nebulosan som den även kallas. Ska man summera året så har det varit både ett bra och uselt år. Bra när det gäller investering av ny utrustning, WOCen som jag köpte i våras är ett riktigt höjdare teleskop. Det har använts flitigt under dom få nätter som har kunnat utnyttjas. Just det där med vädret ligger ju då på den negativa sidan. Men nu efter ett par år i den här hobbyn så har jag tvingats inse att det är så här. Det blir inte bättre, snarare tvärt om!
Vis av åren har väl även då fått en annan effekt. Jag tar inte det så hårt längre. Det får bli det vädret det bli. Man kan ju ändå inte göra något åt det. Så jag har slutat att följa varje väderleks sändning med förhoppning och spänning. Jag har slutat att ständigt kika ut genom fönstret och förbanna molnen. Jag tar tillfällena när dom dyker upp. Konstigare än så behöver det ju inte vara. När det gäller framtiden så ser jag fram emot att ta lite bilder med min nya Canon 400d kamera. Ska börja experimentera lite med denna hade jag tänkt under våren. Ger det bra utslag så kanske jag moddar denna till sommaren och då öppnar sig ytterligare en dimension på himmelen med widefield bilder. Coronadon (mitt Sol teleskop) ska nog få sig en "runda" till när det gäller foto tester. Kanske kan man kombinera Canonen och detta. Vi får se. Gott nytt astro år //Micke

   



NGC 6543 (Kattöga nebulosan)

Katt ögat 

2006-11-02

Jaha, vad säger man om denna bilden. Troligtvis inte en bild som någon egentligen tycker är speciellt vacker. Möjligtvis lite cool och udda men annars inget. Märkligt nog är denna bil en av dom svåraste jag tagit och bildbehandlat! Objektet är så litet, ungefär som mars på ena hållet och mindre än Jupiter åt andra! Des relativt starka magnitud 8,10 i kontrast mot bakgrunden och det lilla stoft molnet IC4677 som kan ses till höger om den döende stjärnan (med lite fantasi) gör att det blir extra svårt.
När man sen vill skärpa upp objektet i sig själv så mycket som möjligt samtidigt som man inte vill göra bakrunden allt för grynig, ja då är det inte lätt! Men vem har sagt att det ska vara det :) Kanske var det även därför jag valde att ta en bild med mitt gamla 10tums Meade teleskop. Det andra är ju för lätt. Bara starta och köra. Här däremot blev det lite knivigare :)

Detta objekt har jag jagat i ett par år nu, resultatet blev till sist ganska bra tycker jag själv med tanke på den höga förstoringen (Fokal längd 2500mm) och dom usla förhållanden vi har haft (och har) under denna höst. Denna bild är för övrigt även den första bild som jag guidar med min WOC.

   



NGC6992 (Nätverksnebulosan)

Nätverksnebulosan en del av Veil området 

2006-10-15

Detta objekt är både stort, mystiskt och vackert. Den del jag fotograferat är egentligen bara en liten del av den stora Veil nebulosan. Lite speciell tycker jag den är med sina långa trådliknande formationer. Bilden lider lite av coma efekter från min Alan Gee fokalreduserare. Men utan denna så hade objektet inte fått plats i sin helhet. Något som jag gillar med den här bilden däremot är att man på något sätt får en fotokänsla av att titta på den.Det är väldigt lätt att man bildbehandlar för hårt med resultat av för vita stjärnor och allt för mörk bakgrund.
Man kan faktiskt se variationen mellan olika stjärnors yttemperatur på denna bild. Ju mer blå en stjärna är ju varmare är den. En röd stjärna är tvärt om lite kallare. Enligt denna teori så kan man se en väldigt sval stjärna i mitten av bilden. Troligvis är den ganska varm ändå :)

   



NGC 7635 (Bubbelnebulosan)

4 timmar! 

2005-10-07

Fyra timmar, nytt personligt exponerings rekord! Denna gången har jag inget att klaga på! Är ju ganska bra på det annars :) Men det ska jag bespara er denna gång. Tycker själv att jag fått till både skärpa, färg och detaljrikedom precis så som jag hade önskat. Fina stråk av nebolusitet "rinner" längs bubblans "framkant" och allt är så vackert! Stjärnorna är lagom stora och runda, inte störigt vita. Den stora stjärnan (som jag borde veta namnet på) har också blivit fin. Ser nästan manipulerad ut men jag lovar, det är den inte!
Tor det är en efekt av Alan Gee reduseraren. En ganska trevlig sådan. Ser nästan ut som man fotat med en refraktor av finare märke :) Under nattens exponering fungerade även följningen fint. Ett driftfel på X 0,08 och Y 0,08 (pixel) kan man heller inte klaga på! Allt var som gjort för att jag skulle lyckas med denna bild. Äntligen får jag säga efter fem nätters försök!

   



NGC7023 (Iris Nebulosan)

NGC7023 Iris Nebulosan 

2005-10-06

Det här var ett fint objekt tycker jag. Ser nästan ut som ett litet vattenfall. Eller så kan man tänka sig att det är ljuset i slutet av tunneln (om ni förstår vad jag menar). Speciellt med denna bild är två saker. Det är min första bild med Alan Gee fokal reducerare. Har fortfarande inte bestämt mig för om jag gillar den eller inte. Den reducerar helt klart mer än min gamla Meade 3,3 men tycker mig ha fått problem med färg centreringen. Röd färg vill gärna flyta ut från dom yttre stjärnorna på bilderna.
Har kikat lite tillbaka på mina gamla bilder och sett fenomenet även där men var det lika mycke? Kan även bero på att man granskar bilderna mer och mer kritiskt. Man är inne i en ond spiral när det gäller det. Varje bild man jobbar med vill man ska bli bättre än den förra. Har nog gett upp det där. Ibland lyckas helt, ibland inte lika bra. Beror nog mycket på yttre omständigheter också. Seeing, luftfuktighet osv.

Det andra som är annorlunda med denna bil är att den är stackad i MaximDL. Ett mycket bra (och dyrt) program som jag kör på "test licens". Gillade verkligen stackningsfunktionen det programmet. Blev av med den massa döda pixlar.

   



M57 (Ringnebulosan)

Så nära M57 jag kan komma! 

2005-09-02

Ännu en närbild. Den här gången på M57. Ett objekt som har förföljt mig sedan jag startade med CCD fotografering för tre år sedan. Kika gärna in på den här länken för att se utvecklingen genom åren! Tycker själv att den är ganska imponerande! Eller? Kolla på mitt första stapplande försök. Lite brusigt får man säga. Måste nog erkänna att det är en av dom fulaste bilder jag sett på detta objekt :)
Nåväl sen gick det vidare. En av bilderna blev publicerade på SAAFs hemsida och jag var väldigt stolt och nöjd. En härlig känsla var det också när man börade få rätt på färgerna. Det ryktas om att en viss her Skafar sprang runt och hojtade på gården utanför sit observatorium. Förutom glädjetjut så sa han även "Släng dig i väggen Robert Gendler, här kommer Sverige!" Ganska patetiskt i och för sig, Gendler var och är fortfarande den absolut största inom amatörastronomi foto kretsar. Han ska även ha kredit för att ha sporrat många av oss andra genom åren!

   



M16 (Örn Nebulosan)

Örnen har landat! 

2005-08-16

Ja man kan ju inte låta bli att använda den överskriften när man precis har lagt ut en bild på M16, Örn nebulosan. Jag tycker den är rätt lätt att se, örnen alltså. Ganska lång hals som pekar snett upp åt höger, i sina klor ser det ut som den håller en fisk eller något. Vingarna ska precis till att slå neråt. Ja faktiskt ganska likt. Men om man sen vänder på steken så att näbben pekar snett ner åt vänster, då ser det mer ut som en fiskmås! Jag tycker vi kan kalla den för fiskmås nebulosan här i Sverige. Det är säkert en ”jänkare” som hittat på namnet. Varför ska dom alltid få bestämma allt?
Bilden i sig själv är tagen under horribla förhållande sett ur astronomi fotografens ögon! Men jag fick ta chansen när den kom, från min position så har jag bara ungefär 2-3 veckor på mig att fotografera den. Nu har en vecka gått, nästa är det fullmåne och sen kanske det blir dåligt väder. Vädret denna kväll var ganska fint, dock ett tunt distäcke just i söder där M16 befann sig. Precis, precis ovanför grannens tak vandrade den. Ett stort träd i syd väst begränsade tiden ytterligare. Himlen var inte riktigt mörk när jag började fotografera och månen stod i 75 procentig fas! Citygross området och Helsingborg ligger även i denna riktning. Så som ni kanske förstår så var det många odds mot mig.

Min nya guide kamera hittade genast en guide stjärna. Som ni ser på bilden så finns det gott om ljusstarka stjärnor i det området. Nästan för starka för den delen. En del av dom är på gränsen till ut frätta. Det kallar man dom när dom blir helt vita. Inte snyggt men jag vet inte vad man ska göra åt det. Att tillägga är kanske också att utan IDAS filter så skulle jag aldrig kunna ta den här bilden under ovanstående förhållande.

   



M42 (Orion Nebulosan)

Närbild på M42 

2005-01-13

Första bilden som jag tycker jag lyckats få rätt på guidningen med den nya kameran. Guidedog gjorde jobbet och när man väl hade fått rätt på alla parametrar så fungerar det fint. Problemet med Guidedog är bara det att programmet inte är modifierat för LPI.n. Så man kan inte använda särskilt ljussvaga stjärnor som guidestjärnor. På detta objektet fungerade det däremot fint. Många ljusa stjärnor.
Kanske kommer denna bild att använda si en mosaik i framtiden. Ville inte vänta med att lägga ut den dock. Det kan ta väldigt lång tid innan man får ihop till en sådan med detta vädret!

Bilden illustrerar väl vilken förstoring jag ligger på med min utrustning. Det är inte konstigt att det är svårt och guida med en sådan upplösning!

   



M1 (Krabbnebulosan)

Krabban 

2004-11-13

Då blev det äntligen lite fint väder igen! Det känns som månader mellan gångerna. Tyvärr så är det nog även fallet. Med den här hobbyn får man nog vara glad att man kan utöva den en gång i månaden (i bästa fall). Ok det blir en del strökvällar då man kan göra lite tester och ta på planeter och sådant. . . Men dom där gnistrande kvällarna/ nätterna är tyvärr sällsynta. Ja Ja nog med klagovisor nu blev det ju en bra kväll och jag är nöjd!
Testade för första gången Guidedog programmet som nu finns till min lilla LPI kamera. Programmet styr teleskopet under exponeringen med hjälp av guide teleskopet och LPI kameran. Det är ett gratis program och finns att ladda ner på Den här länken Det är ett aldeles suveränt program med många inställningsmöjligheter. Tyvärr så lyckades jag inte få riktigt rätt på det för än framåt småtimmarna. Därför är stjärnorna på bilden inte riktigt vad jag önskar att dom hade varit. Runda och fina.

   



IC5146 (Kokongnebulosan)

Kokongnebulosan 

2004-09-07

Den här bilden är jag egentligen inte riktigt nöjd med. Jag har problem med min fokalreduserare. Den gör att det blir så kallad vinjettering dvs. stjärnorna dras ut i kanterna på bilden. Det påverkar framför allt stora stjärnor. För att få plats med hela Kokongen så var jag tvungen att använda mellanringarna till fokalreduseraren. Det gör det hela ännu värre!

Kraven på en själv blir också allt större. Hade jag tagit denna bild för 1 år sedan hade jag varit överlycklig! Objektet i sig själv är helt OK men stjärnorna…..
Även denna bild blev en 2 timmars exponering (12x10min). Efter fyra nätters helt underbart väder så är det nästan så att man önskar lite sämre! Kan låta märkligt men jag kan inte låta bli att gå ut när det är så vackert. Har man då sovit i genomsnitt 4 timmar per natt så förstår ni kanske mitt resonemang!

   



M97 (Ugglenebulosan)

M97 Ugglenebulosan 

2004-04-08

Det här objektet liknar för en gång skull ungefär vad det heter. Med inte allt för stor fantasi så kan man föreställa sig ett litet Ugglehuvud med stora mörka ögon.

M97 är ett av dom svagaste objekten i Messier katalogen, bara 9,9 magnituder. Strecket på bilden kommer troligtvis från en sattelit eller ett flygplan. Jag skulle i och för sig kunna ta väck just den exponeringen som innehöll strecket men jag har ingen bild med detta på och jag tycker nästan att det ger lite jup och liv till bilden.

Denna gång använde jag mig av 5 minutersexponeringar. Jag kommer att öka på dom allt eftersom. Förutom huvdet och strecket så syns även ett par mindre Galaxer på bilden och en liten nebulosa till vänster om Ugglan.

   



NGC 2024/B33 (Hästhuvsnebulosan)

Pansarvagnsspår och hästhuvud! 

2004-03-12

Det här objektet har många namn. ID434, Hästhuvsnebulosan, B33 och bandvagnsspåret! Men kärt barn har ju många namn. Detta är min första bild på objektet.

Det var ett tag sen jag tog bilden och tycker kanske inte att den är värd att lägga ut på nätet. Men eftersom vädret är som det är och jag gärna ser att det händer något på min sida då och då så fick den komma med till slut.

Bilden är tagen med ett 200mm objektiv och min MX7c kamera.

När jag tog bilden så var jag inte riktigt säker på var hästen var och jag såg egentligen inte den för än jag började bildbehandla den. På grund av detta så är bilden egentligen vänd på fel håll. Häst huvudet finner ni till höger ute i kanten. Det ljusa partiet i mitten är det dom kallar för Pansarvagnsspåret.

   



M76 (Lilla Hantelnebulosan)

M76 (Lilla Hantelnebulosan) 

2003-11-17

Lilla Hantelnebulosan är ett ganska svagt objekt som ligger i stjärnbilden Perseus. Vad heter den på Svenska? Maila mig gärna! Detta objekt är nätt och jämt synbart i mitt teleskop. Central stjärnan har en magnitud av endast 16,5. Skulle nog behöva ett par minuter till för att bli riktigt bra på bild.

   



M43

M43 

2003-01-10

M43 ligger väldigt nära M42 och man tänker kanske inte på att den är en enskild nebulosa. Den fastnade på samma bild som M43 och här har jag förstorat den i min dator.