Galaxer

Antal bilder: 6 st 

   Uppdaterad: 2014-03-22

Vår egen Galax heter Vintergatan. Vår närmsta granne heter Adromedagalaxen och den ligger 2300 000 ljusår bort. Galaxer finns i ett antal olika varianter. Spiralgalaxer, Stavformiga Galaxer Eliptiska Galaxer och Oregelbundna Galaxer. Dom kan även ses från olika vinklar så variationerna är väldigt många.

= fler bilder finns av detta objekt!

Objekt:

Bildinfo: 

Datum:  M51 (Malstömsgalaxen)

M51 med nya teleskopet 

2012-03-25

Så fick jag då äntligen till det med min nya grejor! Det har varit en lång och intressant väg fram till First Light. Stora, avancerade saker som tar tid att ställa in. Mjukvara som ska fungera med vartannat osv. Det nya teleskopet är som en dröm! 17" PlaneWave CDK, 10Micron HPS2000 och SBIG STF8300 med FW8 filterhjul är något som jag bara (knappt) kunde drömma om för några år sedan! Det är kvalité hela vägen ut. Denna bild är tagen helt oguidad vilket säger en hel del!

   M51 (Malstömsgalaxen)

En bild att vara nöjd med! 

2009-03-24

Då var det dags igen! Den traditionella årliga bilden på M51 :) Jag kan helt enkelt inte låta bli. Jag tycker detta objekt är fantastiskt spännande och vackert! Lagom stort är också Galaxparet som ligger där ute i djuprymden, slingrnades och omfamnande. Kan även vara så oromantiskt som kanabalism! Den ena käkar helt enkelt upp den andra :)
I vilket fall som helst så är detta en bild som jag faktiskt är riktigt nöjd med. Peter Rosén har varit vänlig att hjälpa mig lite med bildbehandlingen. Något som man trodde man kunde, tills man träffade på Peter :) Har bevisligen mycket kvar att lära!

På bilden ser man en mängd "små" galaxer i bakgrunden. Dom är antagligen inte mindre, dom är bara längre bort. Noterbar är den lilla edge on galaxen till höger om dom två komponeneterna. Riktigt snygg! Skulle vara kul att prova på att ta en bild på bara den en dag med högsta förtoring.

   M51 (Malstömsgalaxen)

Den perfekta bilden på M51 

2007-03-26

Jag kan bara inte låta bli att ta ett foto varje år på denna Galax. Dels för att den är så vacker och annorlunda, dels för att jag har fått för mig att jag kan alltid ta en bättre än förra året. Tyvärr har aldrig allting stämt, alltid något som stört för att få till den perfekta bilden på M51. I år var det månen. Efter en hel veckas vackert väder fick jag till bilder med bra följning och skärpa. Experimenterade en hel del med fokalreduserare och IDAS filter för att få en så optimal proportion av Galaxen på bilden som möjligt.
Det återstod endast ett problem, månen! Med sitt störande sken grusade den förhoppningen om den perfekta bilden. Bakgrunden blir i och med månljuset lite grynig. Men som sagt, det kommer fler år, fler möjligheter och till sist ska den sitta där på väggen. Den perfekta bilden på M51!

   M51 (Malstömsgalaxen)

M51 med Flatbild 

2005-03-04

Vårtecken är det inte så gott om denna kalla vår! Istapparna hänger från mitt Observatorium och kylan håller till och med Skåne i sitt fasta grepp! Ett vårtecken som kylan dock har lite svårt att ta kål på är M51. En av dom vackraste Galaxerna, i varje fall i mitt tycke.
Denna bild är den första som jag har använt en flatbild till. Har aldrig gett mig in i flatbildernas värld innan på alvar! En flatbild är en bild som man får fram genom att ta en bild mot en jämn ljus bakgrund. På denna bild syns allt skräp som optiken CCD har samlat på sig. Man ser även ojämnheter som produceras i "strålgången" som leder fram till CCD chipet. Allt detta jämnar man ut på själva fotot som man sen tar i detta fallet M51. I nyheten nedan förklarar jag hur detta går till.

   M51 (Malstömsgalaxen)

M51 två galaxer blir en!

2004-04-01

M51 som ser ut till att vara en enda Galax består faktiskt av två komponenter, NGC 5195 och M51. Om man tittar noga på bilden så kan man hitta en hel del mindre Galaxer runt omkring det stora paret. Enligt R. Brent Tully's Nearby Galaxies Catalog ska det finnas 8 stycken .

Bilden är tagen under ganska svåra förhållande. Månen stog i 79% och det blåste ganska bra i byarna. Därför fick jag kassera hela 7 bilder av 20.

Använde en ny teknik när jag ställde skärpan. Ställde in teleskopet på High Precision vilket gör att teleskopet gör en liten avstickare till en närbelägen ljus stjärna innan den går på objektet. På denna stjärna ställde jag skärpan. Det var mycket enklare och bättre än att ställa på någon ljussvag stjärna på själva huvudobjektet.

   M51 (Malstömsgalaxen)

M51 Malstömsgalaxen 

2003-03-12

Avståndet till M51 eller NGC 5194 som den också heter är mellan 35 och 40,000 miljoner ljusår. Den har en diameter av 220 ljusår och beräknas vara 10,000 miljoner år gammal. Bilden är tagen genom mitt Meade Lx10 teleskop med min MX5c kamera. Exponeringstiden var 10 minuter (10x1 min). Bilden är behandlad i Astroart och Photoshop 6,0