Nebulosor

Antal bilder: 8 st 

   Uppdaterad: 2013-11-02

Vissa Nebulosor består av stora moln av stoft och gas. Molnen blir belysta av heta unga stjärnor som har bildats af stoftet. Ett sådant exempel är Orion Nebulosan. En annan variant av Nebulosa är Ringnebulosan. Det är en döende stjärna som kastar av sig sitt yttersta hölje, denna process kan ta tusentals år. En mer dramatisk variant är en så kallad Supernova. Då exploderar stjärnan inifrån och sprider ut sig i rymden i ett spektakulärt moln. Ett exempel på detta är M1 som du finner på denna sida.

= fler bilder finns av detta objekt!

Objekt:

Bildinfo: 

Datum:  



M57 (Ringnebulosan)

Så nära M57 jag kan komma! 

2005-09-02

Ännu en närbild. Den här gången på M57. Ett objekt som har förföljt mig sedan jag startade med CCD fotografering för tre år sedan. Kika gärna in på den här länken för att se utvecklingen genom åren! Tycker själv att den är ganska imponerande! Eller? Kolla på mitt första stapplande försök. Lite brusigt får man säga. Måste nog erkänna att det är en av dom fulaste bilder jag sett på detta objekt :)
Nåväl sen gick det vidare. En av bilderna blev publicerade på SAAFs hemsida och jag var väldigt stolt och nöjd. En härlig känsla var det också när man börade få rätt på färgerna. Det ryktas om att en viss her Skafar sprang runt och hojtade på gården utanför sit observatorium. Förutom glädjetjut så sa han även "Släng dig i väggen Robert Gendler, här kommer Sverige!" Ganska patetiskt i och för sig, Gendler var och är fortfarande den absolut största inom amatörastronomi foto kretsar. Han ska även ha kredit för att ha sporrat många av oss andra genom åren!

   



M57 (Ringnebulosan)

Min sista MX7c bild! 

2004-09-08

Då blev det inte fler bilder med min MX7.a. Tänkte ta en bild i helgen som avslutning men vädret ville något helt annat. Kanske var det bra på sitt sätt. Min sista bild blev därmed på ett objekt som jag alltid har använt som någon form av referens. M57. Den lilla ”rökringen” som ligger där i himlen som en påminnelse om hur vår egen sol troligtvis kommer att kunna uppfattas av andra Amatörer från någon närbelägen stjärna om sisådär 4 miljarder år:)
Om man går in på den här länken: M57 så kan man på ett ganska bra sätt följa min utveckling i bildbehandling genom åren och med dom olika kamerorna jag ägt. Snart kommer sidan att prydas av ytterligare en bild på M57 med min nya kamera. Det kommer till att bli en Starlight Xpress SXVH9C. Förhoppningsvis kommer den att öka på kvaliteten ytterligare ett snäpp! Bra att veta på min sida är om man går in på mina bilder via knappen Bilder. När det sen finns en gul stjärna i överskriften för bilden så innebär det att det finns fler äldre bilder av det objektet. Men det visste ni säkert redan.

   



M57 (Ringnebulosan)

M57 (Ringnebulosan) i primärfokus

2003-09-01

Nu blir det många tester med dom nya grejorna. Jag brukar koncentrera mig på ett objekt för att på det viset komma fram vilken metod som är bäst. På det sättet så ser man ganska lätt vad man kan förbättra till nästa gång. På bilden syns M57, den är tagen utan fokalreduserare. Man kommer lite närmare men man får i gengäld en mängd nya problem. Fokus blir svårare att ställa och exponeringstiden måste ökas för att få med ljussvaga detaljer.

   



M57 (Ringnebulosan)

M57 (Ringnebulosan) 

2003-08-25

Nu börjar det bli seriöst tycker jag. Vet snart inte vart det ska sluta. Jag börjar tvivla på att jag har så dålig himmel här i Hyllinge! Bilden på M57 (Ringnebulosan) är bara en ”testbild” på 3 ½ minut! Man kan faktiskt tydligt urskilja den lilla ”bonus” Galaxen IC1296 uppe till höger.

   



M57 (Ringnebulosan)

M57 (Ringnebulosan) med fokalreduserare

2002-10-30

Här är ett försök med min fokal-reducerare. Man får ett betydligt vidare fält. Följningen och skärpan kunde vara bättre!   

   



M57 (Ringnebulosan)

M57 Ring Nebulosan 

2002-10-24

M57 är ett av mina favorit objekt. Jag tycker att den är väldigt tacksam att studera rent visuellt. Man ser verkligen en riktig ring och man kan öka på förstoringen ganska mycket utan att den blir för diffus. Guidningen med mitt nya guideteleskop fungerade perfekt. När jag tog den här bilden var det fullmåne!

   



M57 (Ringnebulosan)

M57 (Ringnebulosan) lite bättre

2002-10-20

Andra försöket. Nu börjar det likna något! Bilden blev publicerad på SAFS hemsida

   



M57 (Ringnebulosan)

M57 (Ringnebulosan) min första

2002-08-24

Mitt första försök på M57 kanske inte så lyckat men spännande var det. Centrum stjärnan syns inte.