Stjärnhopar

Antal bilder: 7 st 

   Uppdaterad: 2011-12-17

Stjärnhopar finns i två varianter. Öppna stjärnhopar typ plejaderna och stjärnhopar som tex. M3. Skildanden mellan dom är hur tätt det är mellan stjärnorna. En "vanlig" stjärnhop uppfattas som en liten boll av stjärnor i ett teleskop. Man kan använda rätt så hög förstoring på sådana objekt. Öppna stjärnhopar däremot kräver så lite förstoring som möjligt för att huvudtaget få med dom i synfältet.

= fler bilder finns av detta objekt!

Objekt:

Bildinfo: 

Datum:  



M45 (Plejaderna)

M45 i mono 

2010-11-07

Min sista bild där Meade var inblandad. Kort efter bilden togs blev det någon form av kortslutning i obesrvatoriet. Bilden är tagen med QCam9 mono kamera. Tanken var att det skulle kompletteras med färgdata men det blev aldrig av innan kortslutningen var ett faktum. Kortslutningen innebar ett längre uppehåll för min del då det gällde astronomifoto. Nu är jag dock på gång igen.
Nya grejor har införskaffats och det ser ut att kunna bli en väldigt intressant vinter och vår! Planewave CDK17 teleskop, 10Micron Montering och SBIG STF- 8300M monokamera med inbyggd autoguider och filterhjul bereder väg för spännande bilder!

   



M45 (Plejaderna)

M45 inte lilla Karlavagnen 

2006-10-17

M45 Plejaderna blir ofta i folkmun förväxlad med lilla Karlavagnen. Vet inte hur många gånger jag hört det och jag kan i och för sig förstå det eftersom likheterna med den stora Karlavagnen är slående. Men gott folk, den lilla stjärnhopen som nu ses i öster på kvällarna är alltså M45 Plejaderna. Lilla karlavagnen är i stort sett omöjlig att se från ett jlusförorenat samhälle. Den ligger alltid i norr och sista stjärnan i handtaget är Polstjärnan.
M45 har genom åren använts till att testa synen med. Det var Indianerna som började med detta (troligtvis har det förekommit innan) men dom testad synen genom att försöka urskilja dom sju stora stjärnorna i hopen. Det kan du även göra idag. Klarar du att se alla då är din syn god. Tittar man närmare med ett teleskop så ser man att det är betydligt fler och att dom största är omgivna av nebulositet. Stjärnorna anses som relativt unga och stoftet runt om är rester från deras födsel.

   



M45 (Plejaderna)

Plejaderna M45 ett svårt objekt!

2003-12-18

Det här var ett svårt objekt att fotografera. Det beror nog på att Plejaderna innehåller allt från några av dom ljusstarkaste stjärnorna på himlen till dom allra tunnaste ljussvaga nebulosorna. Detta ska man försöka få ihop till en lagom ej överexponerad bild med en mörk fin bakgrund och där samtidigt nebolusiteten träder fram! Grattis :) Inte lätt kan jag säga. Har nog lagt ner en 4-5 timmar på att behandla den och är fortfarande inte riktigt nöjd.

   



M45 (Plejaderna)

M45 Plejaderna med 50mm objektiv

2002-12-07

Fotograferad med Starlight Xpress MX5c och ett 50mm objektiv. Jag tog 30 st. 60 sekunders bilder som jag sen har behandlat med Astroart och Photoshop. Bilden har ungefär samma omfång som när jag tog bilden ovan med Olympuskamera och 200mm objektiv. Men här syns betydligt mer stjärnor. Även nebulosan som ligger framför Plejaderna syns tydligt. Den sträcker sig faktiskt längre ner än vad jag trodde! Att tillägga är ju faktiskt också att med blotta ögat kan man se ca 7 stjärnor. Hur många är det på bilden? Svindlande!

   



M45 (Plejaderna)

M45 Plejaderna A-fokalt

2001-12-15

Den här bilden är tagen afokalt med Olympuskameran. Här ser man skillnaden mellan dom olika foto teknikerna. Överst piggyback tekniken med OM1 kameran på ryggen på teleskopet. Nästa bild med fokalreduserare och till sist afocalt monterad kamera på teleskopet.

   



M45 (Plejaderna)

M45 Plejaderna med fokalreduserare

2001-12-15

Denna bilden är tagen samma kväll men med min fokalreduserare. Exponeringstid 1 minut

   



M45 (Plejaderna)

M45 Plejaderna med 200mm objektiv

2001-12-15

Detta är min första lyckade bild på ett objekt utanför vårt solsystem. Bilden är tagen med 200mm objektiv på min Olympuskamera. Exponeringstiden är 2 minuter. Tekniken kallas för piggyback. Man fäster kameran på teleskopets "rygg" och utnyttjar dess följning.