Nebulosor

Antal bilder: 3 st 

   Uppdaterad: 2013-11-02

Vissa Nebulosor består av stora moln av stoft och gas. Molnen blir belysta av heta unga stjärnor som har bildats af stoftet. Ett sådant exempel är Orion Nebulosan. En annan variant av Nebulosa är Ringnebulosan. Det är en döende stjärna som kastar av sig sitt yttersta hölje, denna process kan ta tusentals år. En mer dramatisk variant är en så kallad Supernova. Då exploderar stjärnan inifrån och sprider ut sig i rymden i ett spektakulärt moln. Ett exempel på detta är M1 som du finner på denna sida.

= fler bilder finns av detta objekt!

Objekt:

Bildinfo: 

Datum:  



NGC2244 Rosettnebulosan

Rosetten i HA,OIII och SII 

2010-03-06

Numera är inte Astrofoto något man gör under en kväll. Jag ser det mer som en sorts projektform Man får ha tålamod, det är en sak som är säker! Började på denna bild i november förra året. Klar nu i veckan, nästan fyra månader senare! Men OK resultatet blev rätt spännande, så kanske var det värt att vänta på? Färgerna vet jag inte... man kan ju få till vilka färger man vill??? Tycker denna blev mest naturlig...
Bilden är tagen med en mono kamera med tre olika filter som framhäver olika ämnen i rymden som t.ex. svavel helium och H-Alpha ljus. Man kan på det viset "se" saker som är osynliga för en vanlig kamera. För övrigt är objektet osynligt för blotta ögat.

   



NGC2244 Rosettnebulosan

Min första filterbild 

2010-01-14

Min första filterbild! Hmmm, nog inte alla som är med på vad det innebär. Bilden är tagen med en mono kamera med olika filter som framhäver olika ämnen i rymden som t.ex. svavel helium och H-Alpha ljus. Man kan på det viset "se" saker som är osynliga för en vanlig kamera. För övrigt är objektet osynligt för blotta ögat. Bilden är tagen från Ekeby och tillägnad dom som tycker detta är smått fantastiskt!
Min filosofi då det gäller skjutgärnsastronomi som man ägnar sig åt här i Sverige står fast! Till bilder där man inte behöver smalband eller där vinsten av detta är marginell föredrar jag färgkamera. Galaxer, Stjärnhopar och små Nebulosor som Kattögat, Eskimånebulosan, Ugglan med flera där regerar färgkameran. Får man en lucka på 4 timmar ja då är det fyra timmar på LRGB samtidigt. På liknande objekt som Rosettnebulosan, monokamera och filter. Då krävs mer tid och tålamod, man skulle ägnat hela kvällen i detta fall till H-Alpha. Om ett par eller flera veckor skulle OIII samlats in och det slutgilltiga resultatet hade presenterats någon gång i april. Usch vad deprimerande det lät!

   



NGC2244 Rosettnebulosan

NGC2244 Rosettnebulosan 

2007-01-19

Ännu ett objekt jag aldrig förr har gett mig på. Alldeles för stort för att fotografera med Meaden, knappt att det fick plats här heller! Ungefär samtidigt som jag tog denna bild så tog min kompis Bengt även en bild på detta . objekt Tyvärr får man kanske säga, samtidigt som det sporrar mig ännu mer! Bengts bild är fotograferad med liknande utrustning som jag har, med ett undantag. Bengt har en monokrom kamera och använder filter, medan jag enbart kört med kamera och ljusföroreningsfilter.
Bengts filter är av samma typ som Hubble teleskopet använder, det framhäver detaljer som inte syns på min bild samtidigt som objektet får andra färger. Så grattis Bengt, du har nu fått mig att lätta på plånboken än en gång :) H-Alpha filter och filtersnurra är beställt! Jag börjar så smått med detta för att om det slår väl ut även införskaffa dom andra filterna. Dom små glasbitarna verkar vara gjorda av guld!

När detta skrivs så har jag fått mitt filter. Jag har även gjort en test med olika uppsättningar som snart kommer på denna sida.