Nebulosor

Antal bilder: 7 st 

   Uppdaterad: 2013-11-02

Vissa Nebulosor består av stora moln av stoft och gas. Molnen blir belysta av heta unga stjärnor som har bildats af stoftet. Ett sådant exempel är Orion Nebulosan. En annan variant av Nebulosa är Ringnebulosan. Det är en döende stjärna som kastar av sig sitt yttersta hölje, denna process kan ta tusentals år. En mer dramatisk variant är en så kallad Supernova. Då exploderar stjärnan inifrån och sprider ut sig i rymden i ett spektakulärt moln. Ett exempel på detta är M1 som du finner på denna sida.

= fler bilder finns av detta objekt!

Objekt:

Bildinfo: 

Datum:  



M42 (Orion Nebulosan)

M42 - Orion nebulosan 

2008-12-25

Den obligatoriska Orion nebulosan som bör bli bättre för vart år? Förra året blev det ingen bild för min del på denna. Vädret var om möjligt ännu sämre det året. Nu fick vi två fina kvälla i december i varje fall. Tyvärr strulade jag till det så jag fick inte mer än en timmes exponering.
Kul att få med the running man också. Min första bild på denna.
Lite självkritik då, innan någon annan sågar den :) Följningen skulle kunna vara bättre. Har fortfarande inte finjusterat denna. Man vill ju fota, inte hålla på och justera hela tiden :) Så lite diamant stjärnor blev det allt.

   



M42 (Orion Nebulosan)

Kronjuvelen! 

2006-12-16

Kronjuvelen på himmelen när det gäller astronomiska objekt måste ju vara M42 (Orion nebulosan). Ett härligt objekt att både studera visuellt och att fotografera. Efter gårnattens fina väder så har december i och med det redan blivit bättre 2006 än vad den var förra året! M42 kan jag säkert få till bättre än så här men jag vågade inte chansa till en riktigt bra kväll med att "fånga" den. Förra året kom aldrig det tillfället! En bild på M42 om året är i minsta laget :) Jag lär säkert återkomma till detta objekt under 2007. Om vädret tillåter!

   



M42 (Orion Nebulosan)

Närbild på M42 

2005-01-13

Första bilden som jag tycker jag lyckats få rätt på guidningen med den nya kameran. Guidedog gjorde jobbet och när man väl hade fått rätt på alla parametrar så fungerar det fint. Problemet med Guidedog är bara det att programmet inte är modifierat för LPI.n. Så man kan inte använda särskilt ljussvaga stjärnor som guidestjärnor. På detta objektet fungerade det däremot fint. Många ljusa stjärnor.
Kanske kommer denna bild att använda si en mosaik i framtiden. Ville inte vänta med att lägga ut den dock. Det kan ta väldigt lång tid innan man får ihop till en sådan med detta vädret!

Bilden illustrerar väl vilken förstoring jag ligger på med min utrustning. Det är inte konstigt att det är svårt och guida med en sådan upplösning!

   



M42 (Orion Nebulosan)

M42 mosaik mycket svårare än vad jag trodde!

2004-02-09

Phuh! Det här var inte lätt. Den här bilden har jag velat ta i många år. Nu när jag gjort det så vill jag göra det igen så fort som möjligt för jag kom fram till en hel del som kan förbättras under resans gång. Något som jag viste redan innan var att det krävs längre exponeringstid (som vanligt). Jag ska även försöka att tänka på vart jag ska lägga skarvarna mellan bilderna. Som det var nu så kunde dom nog inte komma på olämpligare ställen.
Att sammanfoga bilder i färg är nog det svåraste jag har stött på hittills. Två bilder går väl ann om dom är någorlunda lika i ljus styrka men M42 är som ni vet väldigt varierande. Så som sagt jag kommer till att återkomma med nya och (förhoppningsvis) bättre bilder på "Kungen av Nebulosor" Måste även tillägga att det här var min första Autoguidade bild Med följeteleskop och LPI.n

   



M42 (Orion Nebulosan)

M42 Orion Nebulosan mosaik

2003-01-31

Här är mitt sista försök på M42 den här säsongen. Det kan ju tyckas att man är lite fantasilös när man bara i stort sätt fotograferar ett objekt men jag tycker att det är ett utmärkt sätt att lära sig på. När man gör så här får man ju fram en massa uppgifter på vad man gjorde för fel sist och vad man ska rätta till nästa gång. Hoppar man mellan olika objekt så kan man ju aldrig vara säker på hur bra en bild egentligen kan bli. Har med hjälp av Orion kommit fram till hur man ställer skärpan på bästa sätt, hur man kan guida med en Webbkamera, hur långa exponeringstider som behövs, hur man sätter ihop en mosaikbild med olika exponeringstider mm. Så nu känner jag mig redo att gå ut och testa nya objekt och det passar ju bra för M42 går inte att se mer på kvällarna från mitt observatorium. Väll mött nästa år.... 2003

   



M42 (Orion Nebulosan)

M42 Orion Nebulosan med 200mm objektiv

2003-01-10

Här har vi Orion nebulosan med Starlight Xpress kameran och 200 mm objektiv. Det är väldigt smidigt att använda denna teknik på dom större objekten. Jag sätter helt enkelt igång kameran och låter den ta en 30 exponeringar på 30 sekunder. Jag summerar dessa och får på detta sätt en exponering på sammanlagt 15 minuter. Detta gjorde jag i sin tur 3 gånger vilket gav efter bortsortering av dåliga bilder med tex. flygplanstreck moln rörelseoskärpa en sammanlagd exponeringstid av ca 40 minuter. Jag tog även mina första dark frames och summerade dom i bilden. Måste nog tyvärr erkänna att bilden ovan med Olympusen är finare. Men där kunde jag ju använda mig av primärfokus på teleskopet. Tyvärr så medger inte mina grejor för tillfället att ta längre exponeringar genom teleskopet. För dålig följning.

   



M42 (Orion Nebulosan)

M42 Orion Nebulosan med ofaxisguider

2001-12-12

Objektet är Orion nebulosan M42. Bilden är tagen med min offaxis guider och manuellt guidad i 30 minuter. Detta är min första "riktiga" bild och den bekräftar i allra högsta grad att mina grejor fungerar.