Galaxer

Antal bilder: 2 st 

   Uppdaterad: 2014-03-22

Vår egen Galax heter Vintergatan. Vår närmsta granne heter Adromedagalaxen och den ligger 2300 000 ljusår bort. Galaxer finns i ett antal olika varianter. Spiralgalaxer, Stavformiga Galaxer Eliptiska Galaxer och Oregelbundna Galaxer. Dom kan även ses från olika vinklar så variationerna är väldigt många.

= fler bilder finns av detta objekt!

Objekt:

Bildinfo: 

Datum:  M106

M106 - Grisgalaxen 

2012-03-21

Ja då får jag väl komma ut till sist :) Jag lägger ribban lågt och kallar detta för en testbild då jag varken kan kameran, teleskopet eller monteringen än. Bilden är tagen oguidad vid 2939mm vilket i sig måste anses OK. 10Micron HPS2000 monteringen har verkligen inte gjort mig besviken! Att den ska kunna köra oguidad i alla riktningar ser jag som lite tveksamt. Provade på M81 i natt men det vlev inte lika bra. Kan vara inställningar, vet ej. Optiken i teleskopet verkar vara fantastisk?
Tycker stjärnorna ser riktigt trevliga ut trots hög bräbnnvidd. Dåligt med spikes men det beror nog på för kort del-exponeringstid?Kameran SBIG STF8300 är en dröm! Inget mer att säga om den! Min första bild med ett riktigt filterhjul. Min första bild med LRGB uppdelat per kanal. Ovant att bildbehandla. L i 1x1 binning. RGB i 2x2.

   M106

M106 "Grisgalaxen" 

2006-03-27

Eftersom teleskopet fortfarande är trasigt så fick det bli lite "skåpmat". Skafars Universe presenterar "Grisgalaxen"! Kanske lite oseriöst men ett väldigt kul internt skämt :) Ett tag trodde vi att vi löst Universums gåta, vad gömmer sig bakom den mörka materian? Kan det vara så att det är gris rosa som är den dominerande färgen i Universum? Och i så fall var vi dom första som hittade den? Pigs in Space från the Muppetchow fick plötsligt en ny innebörd! Nej snarare handlade det om bildbehandlingsproblem.
Denna bild är från förra året, faktiskt från ungefär samma datum. Den fick aldrig se dagens ljus eftersom den just antog en gris rosa färg. Varför vet jag inte men jag undrar om den inte i verkligheten går just lite åt det hållet i färgen. Både jag och Bengt har fått resultatet åt det gris rosa hållet. Kanske inte så mycket på min senaste version.