Galaxer

Antal bilder: 9 st 

   Uppdaterad: 2014-03-22

Vår egen Galax heter Vintergatan. Vår närmsta granne heter Adromedagalaxen och den ligger 2300 000 ljusår bort. Galaxer finns i ett antal olika varianter. Spiralgalaxer, Stavformiga Galaxer Eliptiska Galaxer och Oregelbundna Galaxer. Dom kan även ses från olika vinklar så variationerna är väldigt många.

= fler bilder finns av detta objekt!

Objekt:

Bildinfo: 

Datum:  M31 (Andromedagalaxen)

M31 Andromedagalaxen med Fastar 

2013-11-24

Sådär, första bilden med Fastarenheten! Med denna snabbar man upp systemet 25 gånger! Normalt f/10 brännvidd 2350 blir f/2,3 brännvidd 540mm. Det märks kan jag säga! Har aldrig haft så fina fyraminuterssubbar! Första bilden fick bli på en gammal bekant, härligt att få med hela med en så pass stor tub! Detta bekräftade också att mitt önskemål med en tub som kunde leverera tre olika brännvidder faktiskt fungerade!
För att få till spiks åt alla fyra håll la jag en sladd tvärs över tuben som kompletterade de två existerande till kameran. Fungerade rätt bra kan jag tycka?

   M31 (Andromedagalaxen)

Andromedagalaxens Centrum 

2012-11-18

Hej. Jag matar på med de kända objekten och trivs med det. Denna bild har jag velat ta länge, centrum på Andromeda med full brännvidd. Gav en hel del härliga detaljer. Extremt svårbildbehandlad på grund av enorma kontrastskiftningar! Fick bra nivå på guidern denna gång, den ligger liksom och övervakar mer än att korrigera.

   M31 (Andromedagalaxen)

En usel säsong 

2008-10-31

Ja man borde väl ha lärt sig vid det här laget! Vädret är helt enkelt uselt i denna delen av världen. Veckovis förflyter utan en lucka i molnen. Skulle det vara en så infinner den sig givetvis vid och kring fullmåne! Men vad göra? Jag vet inte hur många gånger jag öst ut min frustration här och på andra forum? Men det hjälper ju liksom inte :)
Detta kan man säga är säsongens "skörd" så här halvvägs in. Den mörkaste natten har nu passerat och vi går mot ljusare tider. Vi får även hoppas på klarare tider. Men det lär nog tyvärr dröja lite. Januari brukar inte heller den vara någon topp månad! April, maj kan man kanske hoppas på!

   M31 (Andromedagalaxen)

M31 mosaik (nästan klar) 

2006-08-25

Ja så blev den till sist klar, mosaiken på M31. Eller ska vi säga nästan klar? För exponeringstiden skulle i ärlighetens namn kunna vara betydligt längre. En timme är fjuttigt i sammanhanget. Jag har ytterligare en och en halv timme men bara på den ena delen. Vi får se om jag lyckas ta den där andra en och en halvan någon dag. Summa summarum så är den rätt läcker som den är. Men bra kan alltd bli bättre ;)

   M31 (Andromedagalaxen)

Projekt Andromeda 

2006-08-22

Säsongen har startat segt för min del. Tog sen semester för att få njuta av mörknande augustikvällar/ nätter men så fort min semester började så försvann även det fina vädret :( Har tagit ett par bilder hittills men inget som jag är direkt nöjd med. Disigt och korta luckor mellan molnen har gjort det omöjligt.
I går natt var det dock en lucka och jag gick ut med stora förhoppningar om att göra en mosaik på två bilder på Andromedagalaxen. För detta krävdes enligt mina beräkningar fyra timmar bra väder. Jag fick en sen drog molnen in och det var bara att packa ner! Synd att jag inte fick två åtminstone. En timme till på första delen skulle inte skada. Men nu har jag ju den i varje fall. Projektet får fortsätta någon annan kväll. Semestern är snart slut så sen borde det ju kunna bli bra väder!

   M31 (Andromedagalaxen)

M31 med 200mm objektiv

2003-10-26

Andromedagalaxen är ett väldigt stort objekt. Jag har inte en chans att få med hela i mitt teleskop. Jag har räknat ut att med mina nuvarande grejor så skulle jag behöva ta ca 40 bilder för att täcka upp hela. Så därför så använde jag mig av mitt lilla 200mm objektiv till den här bilden. 40 bilders mosaiken får vänta tills jag har fått min guide kamera. Det krävs auto guidning för att ta så många och långa exponeringar. På bilden syns M31, M32 (det lilla gult lysande klotet till vänster om centrum) och NGC 205 är den lilla Galaxen till höger. Vet inte varför vissa stjärnor har blivit så stora. Kanske har det med bländaren att göra.

   M31 (Andromedagalaxen)

M31 Andromedagalaxen med 50mm objektiv

2002-12-12

Bilden är tagen genom ett vanligt 50mm objektiv Piggyback på Lx10an. Objektivet var ansluten till MX5c kameran. Jag tog 30 st. 60 sekunders exponeringar. På det sättet behövde jag ingen guidning jag gick in och värmde mig med en kopp kaffe undertiden :)

   M31 (Andromedagalaxen)

M31 Andromedagalaxen med 200mm objektiv

2002-12-12

Bilden är tagen genom ett vanligt 200mm objektiv Piggyback på Lx10an. Objektivet var ansluten till MX5c kameran. Jag tog 30 st. 30 sekunders exponeringar. Troligtvis kommer bilderna till att bytas ut efterhand som jag kommer framåt i min bildbehandlingsteknik.

   M31 (Andromedagalaxen)

M31 Andromedagalaxen med Olympus OM1

2001-12-15

Andromedagalaxen är vår närmsta granne därför kändes det naturligt att mitt första "riktiga" astrofoto skulle bli just på denna. Bilden är tagen 2001-12-15 kl. 20:30. Jag har använt mig av all den utrustning som behövs för att ta ett sådant här foto. Teleskop LX10, Olympus OM1 kamera, offaxisguider, upplyst hårkors okular, Fuji 800 ASA film och sist men inte minst ett otroligt bra väder. Exponerings tiden var 30 minuter.