Nebulosor

Antal bilder: 2 st 

   Uppdaterad: 2013-11-02

Vissa Nebulosor består av stora moln av stoft och gas. Molnen blir belysta av heta unga stjärnor som har bildats af stoftet. Ett sådant exempel är Orion Nebulosan. En annan variant av Nebulosa är Ringnebulosan. Det är en döende stjärna som kastar av sig sitt yttersta hölje, denna process kan ta tusentals år. En mer dramatisk variant är en så kallad Supernova. Då exploderar stjärnan inifrån och sprider ut sig i rymden i ett spektakulärt moln. Ett exempel på detta är M1 som du finner på denna sida.

= fler bilder finns av detta objekt!

Objekt:

Bildinfo: 

Datum:  



NGC 7635 (Bubbelnebulosan)

4 timmar! 

2005-10-07

Fyra timmar, nytt personligt exponerings rekord! Denna gången har jag inget att klaga på! Är ju ganska bra på det annars :) Men det ska jag bespara er denna gång. Tycker själv att jag fått till både skärpa, färg och detaljrikedom precis så som jag hade önskat. Fina stråk av nebolusitet "rinner" längs bubblans "framkant" och allt är så vackert! Stjärnorna är lagom stora och runda, inte störigt vita. Den stora stjärnan (som jag borde veta namnet på) har också blivit fin. Ser nästan manipulerad ut men jag lovar, det är den inte!
Tor det är en efekt av Alan Gee reduseraren. En ganska trevlig sådan. Ser nästan ut som man fotat med en refraktor av finare märke :) Under nattens exponering fungerade även följningen fint. Ett driftfel på X 0,08 och Y 0,08 (pixel) kan man heller inte klaga på! Allt var som gjort för att jag skulle lyckas med denna bild. Äntligen får jag säga efter fem nätters försök!

   



NGC 7635 (Bubbelnebulosan)

Det bubblar! 

2004-08-15

Det här objektet är ju helt otroligt! Snacka om Bubbla! 10 ljusår stor! Undrar vem som gjort den :) Nytt personligt exponeringsrekord igen. Två timmar! Även denna gång med 10 minuters exponeringar. Nästa gång ökar jag.

En annan sak angående detta objekt är att det verkar inte vara speciellt fotograferat. Hittar väldigt lite bilder på nätet på den. Jag tror även att det är underskattat ren visuellt. Så har du möjlighet att kika på den så rekommenderar jag den varmt!
Jag såg den till och med i min 70mm refraktor! En liten (lustig) sak hände när jag försökte ta denna bild på fredagen. Det var stört omöjligt att få fokus på den. Vädret var optimalt vad jag kunde se. Men det fladdrade något helt otroligt fram och tillbaka på skärmen när jag försökte. Dagen efter med (vad jag kunde se samma väder) så gick det hur fint som helst! Att tilläga är kanske också att detta är min dotters (Sanne) första bild. Hon gjorde allt (enligt mina instruktioner). Startade teleskopet, gjorde en GPS align på det. Matade in koordinaterna, justerade skärpan och bestämde var Bubblan skulle ligga på chippet. Jag tyckte hon skötte sig utmärkt!