Galaxer

Antal bilder: 3 st 

   Uppdaterad: 2014-03-22

Vår egen Galax heter Vintergatan. Vår närmsta granne heter Adromedagalaxen och den ligger 2300 000 ljusår bort. Galaxer finns i ett antal olika varianter. Spiralgalaxer, Stavformiga Galaxer Eliptiska Galaxer och Oregelbundna Galaxer. Dom kan även ses från olika vinklar så variationerna är väldigt många.

= fler bilder finns av detta objekt!

Objekt:

Bildinfo: 

Datum:  M101

M101 störd av en traktor! 

2009-04-22

Efter en lång utredning vad den konstiga brusiga bakgrunden som jag fick fram vid bildbehandlingen kunde bero på så tänkte jag efter. Vad hände egentligen den kvällen då jag tog bilden? Inga liknande problem har uppstått innan, aldrig har jag haft så stora problem med en bakgrund förut! Jo men visst var det så? Den där ”jäkla” bonden var han inte ute och plockade sten den natten? Med en enorm stenkross (lät det som i varje fall) körde han fram och tillbaka under hela natten! Något som tydligen bara görs en gång om året men jo visst, givetvis under en av årets få klara kvällar/nätter.
Jag uppfattade att han började köra i början av fältet och att han hade några riktigt skarpa lampor på traktorn. Trodde nog att det hela skulle vara över ganska snabbt men som sagt, han höll på även dagen efter då jag körde till jobb.

Troligtvis har hans strålkastare svept in med jämna mellanrum över observatoriet och skapat problemen som syns i bakgrunden. Nu har jag meckat med detta i över en vecka så det är långt från lika uppenbart som det är på råbilderna. Försökt med flats, bias och darks men inget tycktes hjälpa. Hagelbössa är nog det enda som hjälper mot bönder :) Själva galaxen tycker jag däremot blev rätt ”maffig” Bilden är i sin original upplösning men kropad. Troligtvis sista bilden från Valleberga denna säsongen.

   M101

M101 säsongens sista?

2005-04-10

Efter mycket bekymmer under hela våren så kommer här en ny bild på M101. Inte en av mina bästa, har blivit extremt kritisk mot mina egna bilder! Jag hittar alla möjliga fel på dom. Svarta ringar, ojämn bakgrund, och grynighet! Problemen har uppkommit på grund av för korta exponeringar, vignetering och dålig kollimering.
Till råga på allt så fungerar inte min guider så bra som den behöver vid så pass hög förstoring som jag kör med. Detta kommer att avhjälpas inför nästa säsong genom inköp av Starlights guider. Kommer nog även att uppgradera mjukvaran från Astroart till Maxim DL.

Jag vill även passa på att tacka mina trogna besökare för den här säsongen! Ca 100 stycken är det som kikar in varje dag på min sida. Jag kommer att försöka lägga ut lite nyheter så gott jag kan nu under "astronomitorkan" fram till augusti.

   M101

M101 

2004-04-15

När jag började med astronomifotografering för en så där fyra fem år sedan så satt jag och drömde mig i väg ut i rymden när jag kikade på NASAs bilder. Jag tänkte att tänk om man en dag själv skulle kunna och sitta och se på sina egna bilder och kunna känna lika dant. Nu kanske det låter som om jag har fått storhetsvansinne men faktum är att mina bilder är i fatt NASAs för fem år sedan. Delvis beroende på teknikens framsteg inom CCD fotografering och att utrustningen man behöver har blivit resonabelt billig.
Hur som helst så får jag i varjefall den där känslan igen när jag kikar på min senaste bild på M101. Tankarna svindlar iväg, vad döljer sig i Galaxens centrum, finns det liv på någon planet som cirklar runt någon av dessa miljontals stjärnor som syns på bilden. Vad är dom mörka strukturerna för något, och varför finns det stora klumpar utspridda längs armarna och vad finns det i dom! Frågorna är många. Det är bara till att drömma vidare :)