Galaxer

Antal bilder: 2 st 

   Uppdaterad: 2014-03-22

Vår egen Galax heter Vintergatan. Vår närmsta granne heter Adromedagalaxen och den ligger 2300 000 ljusår bort. Galaxer finns i ett antal olika varianter. Spiralgalaxer, Stavformiga Galaxer Eliptiska Galaxer och Oregelbundna Galaxer. Dom kan även ses från olika vinklar så variationerna är väldigt många.

= fler bilder finns av detta objekt!

Objekt:

Bildinfo: 

Datum:  M66

Leo Triplet 

2009-03-19

Ett vårtecken så gott som något är Leo Triplet tycker jag. Möjligheten att observera och fota detta objekt kommer oftast samtidigt som snödropparna och dom första härliga vårdagarna. Tripletten som ligger precis under Lejonets mage är lite unikt i sig då galaxerna som syns på bilden (i varje fall synbart) ser ut att vara ungefär lika stora. Jag känner inte till något liknande.
Bilden är tagen 2009-03-19 under ganska bra förhållande. Lite blåst ville ta tag i Meadens dagg kopa så den fick jag plocka av. Blåsten i sin tur hjälpte nog till att hålla imman borta.
Utrustningen som användes förutom 12" Meaden var en Astro ED 102mm refraktor och en QCam8. Exponeringstid 108 minuter, 18x6min
Hoppas nu man får tillfällen att fota lite andra vårgalaxer framöver. Solrosgalaxen är ju T.ex. en sådan. Det får nog bli nästa projekt :)

   M66

M66 En av Galaxerna i Lejontrion

2004-04-14

Den här Galaxen tillhör en liten grupp som brukar kallas för Lejontrion. M65, M66 och NGC 3628. Galaxerna lutar på tre olika sätt mot oss och är därför ganska intressanta att kika på. För att få med alla på bild så krävs ett vidare fält. Det kan man lösa på två sätt. Antingen ett större chip i CCD.n eller ett teleskop med större täckningsområde.

Jag ska försöka att ta en bild på alla innan nätterna blir för ljusa.