Nebulosor

Antal bilder: 6 st 

   Uppdaterad: 2013-11-02

Vissa Nebulosor består av stora moln av stoft och gas. Molnen blir belysta av heta unga stjärnor som har bildats af stoftet. Ett sådant exempel är Orion Nebulosan. En annan variant av Nebulosa är Ringnebulosan. Det är en döende stjärna som kastar av sig sitt yttersta hölje, denna process kan ta tusentals år. En mer dramatisk variant är en så kallad Supernova. Då exploderar stjärnan inifrån och sprider ut sig i rymden i ett spektakulärt moln. Ett exempel på detta är M1 som du finner på denna sida.

= fler bilder finns av detta objekt!

Objekt:

Bildinfo: 

Datum:  



M27 (Hantelnebulosan)

M27 med ny utrustning 

2013-08-24

First Light med nya utrustningen :) För er som känner mig, säkert en djup suck! M27! Igen! :) Men som vanligt så resonerar jag så att om man ska ha någon referens om hur det funkar så gäller välkända objekt! Fösta skottet med denna utrustning: Celestron 925HD f6,2 10Micron GM1000HPS och SBIG ATF8300m. L 20 (4x5) min LBin1x1. RGB (2x5) RGBBin 2x2.
Monteringen endast snabbt inställd mot tre stjärnor och enkel Polinställning. Konstaterat att jag inte kan ha motorfokuseraren monterad med fokalreduceraren. Där av är bilden cropad så att de yttre avlånga stjärnorna inte är med. Trots det är det en del deformerade stjärnor med. Kan säkert bero på lite driftfel och då som sagt coman.

   



M27 (Hantelnebulosan)

M27 med nya teleskopet 

2012-07-26

Denna bild är en testbild. 10 minuter på var kanal under sommarnattens få mörka timmar. Första försöket med STI guider (som jag inte är säker på om jag fick riktigt rätt på). Därför lite star rounding och smudgande :) Tyckte själva Nebulosan blev helt Ok men inte vad jag tänkt mig som slutresultat. En timme på var kanal minst hade jag tänkt mig. Att knåpa ihop alla kanalerna var inte heller lätt och kan säkert göras på annat vis. Min debutbild denna säsong i varje fall :)

   



M27 (Hantelnebulosan)

Närbild på M27! 

2005-09-01

Ett ganska vansinnigt projekt egentligen att ta en sådan här närbild på ett Deep Sky objekt! Men eftersom jag inte för tillfället har någon fokalreducerare så fick det bli lite "Crazy"! Tycker resultatet blev ganska bra trots allt. Att rekommendera när man kikar på denna bil är att sätta sig tillbaka i stolen och njuta av den på en meters avstånd. Det blir lite suddigt på nära håll men jag tror inte man kan få till skärpan bättre. I varje fall inte från Sverige
Extremt mycket fukt var det i natt när jag var ute och fotade denna. Dew Buster gör ett fint jobb och håller front lisen fri från fukt men fukten är ju där trotts allt i luften. Därför är det väldigt svårt att ställa skärpan. Bilden hade säkert tjänat på att minskas ner lite men jag tyckte dat var lite kul att precentera den i sin original storlek så att man förstår vilken "nivå" bilden är tagen. Jag tror ingen i Sverige kan precentera en bättre bild i denna förstoring!

Ok nu blev jag lite kaxig :) Kanske är det på grund av trötthet. Kanske var det en utmaning. Tur att det är dåligt väder i kväll, jag tror att jag hade brutit ihop annars!

   



M27 (Hantelnebulosan)

Min första SXV-H9C bild! 

2004-10-19

Då var det klart, mitt första stapplande försök med min nya kamera! Jag ser bilden bara som en testbild för det är en hel del att önska som kunde vara bättre. Guidningen är inte den bästa och det är en relativt kort exponering (30 minuter 3x10). Men trots allt så är det en hel del som jag är ganska nöjd med. Jag gillar färgåtergivningen och detaljrikedomen. Har förstått att uppskatta närheten till objektet nu när den lilla besvikelsen lagt sig om att synfältet inte blev större.
Jag trodde det från början att man skulle få med mer av området runt omkring objekten men det visade sig att det var ungefär det samma som med min MX7.a. Skillnaden sitter i bildupplösningen och bildstorleken. Och när man summerar intrycken så är det ju ganska klart att det är en fördel. Vad skulle det vara för vits att få med mer himmel tex. runt M27? Då är det ju bättre att få med mer närgångna detaljer.

Vill man kunna ta bra bilder på både stora och små objekt krävs det nog olika sorters teleskop. Så det blir väl till att köpa en bra refraktor någon gång i framtiden :) Jag ska testa att ta några bilder genom min ”kinarefraktor” (följeteleskopet) med kameran men har inga större förhoppningar.

Att tillägga är även att detta är min första bild redigerad i Astroart3.0. Det i sig är en hel historia för sig själv. Programmet är helt annorlunda en sin föregångare 2.0. Så det återstår en hel del jobb med det innan man är på ”banan” igen. Nya försök utlovas om bara vädret vill!

   



M27 (Hantelnebulosan)

Premiärbild 2004! 

2004-08-08

Så var då äntligen den långa och för det mesta tråkiga "sommaren" över :) Regn och rusk och ljusa nätter! Jag har ägnat dom senaste fina nätterna till att finjustera mitt teleskop och Observatoriet. Jag har gjort en hel del ombyggnationer i det och under tiden fick teleskopet vila inne i huset. När jag nu satte upp det igen så gav jag mig den på att verkligen polinställa det ordentligt. Det visade sig vara mödan värd. Ingen drift i DEC planet på 2 timmar! Nu kan jag ta riktigt långa exponeringar.
Så min första bild denna säsong blev nytt personligt rekord när det gäller exponeringstid! 90 minuter, 10x9 minuter. Jag har aldrig kunnat ta mer än 4-5 minuters exponeringar innan. Det märker man ordentligt när man bildbehandlar. Vilken signal det är på dessa bilder!

Lite nya bilder på Observatoriet kommer också snart.

   



M27 (Hantelnebulosan)

M27 (Hantelnebulosan) 

2003-09-05

Hantelnebulosan är fin att titta på genom teleskopet. Den här typen av nebulosa visar upp en stjärnas långvariga dödskamp. Under årtusende så släpper den ifrån sig material ut i rymden. Jag har inte fått riktigt rätt på grejorna än. Teleskopet är inte ordentligt polariserat än. Där av så uppkommer en lite avdrift i Dec följningen. När jag väl har fått rätt på detta så ska jag ta lite längre exponeringar.