Nebulosor

Antal bilder: 4 st 

   Uppdaterad: 2013-11-02

Vissa Nebulosor består av stora moln av stoft och gas. Molnen blir belysta av heta unga stjärnor som har bildats af stoftet. Ett sådant exempel är Orion Nebulosan. En annan variant av Nebulosa är Ringnebulosan. Det är en döende stjärna som kastar av sig sitt yttersta hölje, denna process kan ta tusentals år. En mer dramatisk variant är en så kallad Supernova. Då exploderar stjärnan inifrån och sprider ut sig i rymden i ett spektakulärt moln. Ett exempel på detta är M1 som du finner på denna sida.

= fler bilder finns av detta objekt!

Objekt:

Bildinfo: 

Datum:  



NGC 2024/B33 (Hästhuvsnebulosan)

Häst i H-Alpha och RGB 

2010-08-18

Här har jag kombinerat gammal RGB data med ny H-Alpha data som jag tog nu i våras. En kul teknik som jag troligtvis kommer att använda mig av nu när säsongen drar igång igen. Lämpliga objekt som jag tänkt mig för detta är M57, M31, M51 och M42. Vi får se vad det blir av detta. Dels kan man få fram helt osynliga detlajer som man inte kan få med i en vanlig LRGB bild men även då finare detlajer som t.ex. i Orinnebulosan.

   



NGC 2024/B33 (Hästhuvsnebulosan)

 

2009-01-01

Årets första astronomibild från Vallebega observatorium! För er som kanske inte vet vad det är på bilden så är det så att Hästhuvsnebulosan ligger öster om den vänstra stjärnan i dom tre stjärnorna i mitten på stjärnbilden Orion. Dessa kallar man i folkmun för dom tre vise männen eller Orions bälte.
Nebulosan som räknas som ganska stor ligger 1600 ljusår bort. Hästen som har katalognamn B33 är flera hundra gånger större än Jorden och består egentligen av stoft som i sin tur skymmer bakgrundsljuset från den upplysta nebulositeten som i sin tur lyses upp av den stora stjärnan Alnitak och Alninam och av en process som kan liknas den som vi här på jorden har i våra lysrör! Bilden är tagen genom ett ganska litet teleskop 102mm och med en specialkamera för astronomifotografering. Denna är nedkyld till minus 30 grader för att förhindra värmebildning på pixlarna då exponeringstiden är flera timmar. Denna bild består av tre timma. En hel del saker måste fungera perfekt under dessa tre timmar. Jorden snurrar ju liksom och för att kunna fotografera något som ligger på ett så stort avstånd krävs hög precision i monteringen (motordrivet stativ). Detta får hjälp av ytterligare en special kamera som har som uppgift att enbart hålla en sk. följestjärna på plats. Med hjälp av informationen från denna kamera så sköts processen med automatik (och en hel del manuellt införda parametrar).

   



NGC 2024/B33 (Hästhuvsnebulosan)

Hästhuvud på himmelen! 

2006-11-19

Äntligen har jag fått lasson runt hästens huvud :) Detta objekt har jag "jagat" i många år. Jag tycker det är ett av dom finaste objekten på himmelen! Kontrasterna mellan den stora stjärnan (Alnitak) som för övrigt är den vänstra stjärnan i vad som i folkmun brukar kallas för dom tre vise männen. Som sagt kontrasten mellan den och det mörka hästhuvudet (IC434) och Flam nebulosan (Ngc 2024) är svårslaget!
Detta objekt som jag i regel brukar räkna som ett vinterobjekt är för min del oftast inte aktuell från i januari då den tittar upp sidan om min husknut vid tio tidenpå kvällen. Nu var det en ren slump som gjorde att jag gick ut vid halv två på natten och tog den. Inte för än då så kikar den fram nu i november. Nåja, skam den som ger sig. Nöjd som en speleman gick jag och lade mig efter en och en halv timmes exponering. Orkade inte mer då. Tyvärr så fick jag kasta två bilder som hade flippat ur helt. Dom andra var i stort sätt perfekta. Där av rsultatet. Kan säkert bli ännu bättre med mer exponeringstid. Man blir ju aldrig nöjd :)

   



NGC 2024/B33 (Hästhuvsnebulosan)

Pansarvagnsspår och hästhuvud! 

2004-03-12

Det här objektet har många namn. ID434, Hästhuvsnebulosan, B33 och bandvagnsspåret! Men kärt barn har ju många namn. Detta är min första bild på objektet.

Det var ett tag sen jag tog bilden och tycker kanske inte att den är värd att lägga ut på nätet. Men eftersom vädret är som det är och jag gärna ser att det händer något på min sida då och då så fick den komma med till slut.

Bilden är tagen med ett 200mm objektiv och min MX7c kamera.

När jag tog bilden så var jag inte riktigt säker på var hästen var och jag såg egentligen inte den för än jag började bildbehandla den. På grund av detta så är bilden egentligen vänd på fel håll. Häst huvudet finner ni till höger ute i kanten. Det ljusa partiet i mitten är det dom kallar för Pansarvagnsspåret.