Galaxer

Antal bilder: 2 st 

   Uppdaterad: 2014-03-22

Vår egen Galax heter Vintergatan. Vår närmsta granne heter Adromedagalaxen och den ligger 2300 000 ljusår bort. Galaxer finns i ett antal olika varianter. Spiralgalaxer, Stavformiga Galaxer Eliptiska Galaxer och Oregelbundna Galaxer. Dom kan även ses från olika vinklar så variationerna är väldigt många.

= fler bilder finns av detta objekt!

Objekt:

Bildinfo: 

Datum:  M33 (Triangelgalaxen)

M33 nytt exponeringsrekord (i Sverige?) 

2006-09-22

Äntligen som Gert Fylking säger! Äntligen kom det lite bra väder samtidigt som månen inte visade sig från sin ljusa sida! Lite bra väder föresten, hela 5 kvällar/nätter i rad! Det var knappt man trodde det var sant. En av nätterna ägnade jag åt M33. Denna magnifika galax som har så många fina detaljer i sig. Det röda man ser i denna galax är faktiskt nebulosor, precis sådana som jag fotograferar i vår egen Vintergata. Måste vara härligt att bo i M33!
Kvällen den 22 september var en sådan perfekt kväll som man ligger och drömmer om. Precis lagom lite vind som höll markdimman och fukten borta utan att störa teleskopet. Allt annat klaffade också perfekt. Inga problem med guidestjärna, fokus eller något. På en halvtimme var allt klart och färdigt för exponering. Satte kameran på 50 bilder och gick och lade mig. Satte klockan på 03:00 och drömde sött om fina bilder. Denna gången var det en sanndröm. När klockan ringde så var det bara att gå ut och stänga ner observatoriet. Sista bilden såg oförskämt bra ut och jag ångrade mig att jag inte satte klockan på 5 i stället. En timme till gör alltid susen :) Natten där på så gjorde jag lika dant på Pacman nebulosan men då gick allting snett. Konstigt att det kan skilja så. En bild på vad som kom ut den kvällen kommer snart på sidan.

   M33 (Triangelgalaxen)

M33 (Triangel galaxen) 

2003-12-22

Triangel galaxen M33 är en av medlemmarna i den lokala grupp som vår Galax (Vintergatan) och M31 ingår i. Den är ganska liten om man jämför den med sin stora granne M31. Bilden är tagen genom mitt 200mm objektiv och består av 10 st 8 minuters exponeringar (80 minuter). Nytt personligt rekord :)
Det är lite trist att inte kunna använda teleskopet mer än till följning när man fotograferar stora objekt. Jag tror att den hade passa fint genom en 3.3 fokalreducerare och mitt teleskop. Jag har varit snäll så vi får väl se vad tomten kommer med. 3.3 är med på önskelistan!