Galaxer

Antal bilder: 2 st 

   Uppdaterad: 2014-03-22

Vår egen Galax heter Vintergatan. Vår närmsta granne heter Adromedagalaxen och den ligger 2300 000 ljusår bort. Galaxer finns i ett antal olika varianter. Spiralgalaxer, Stavformiga Galaxer Eliptiska Galaxer och Oregelbundna Galaxer. Dom kan även ses från olika vinklar så variationerna är väldigt många.

= fler bilder finns av detta objekt!

Objekt:

Bildinfo: 

Datum:  M82 (Cigarrgalaxen)

M82 - Cigarrgalaxen 

2012-04-08

Inte helt Ok bild då jag har fått jobba bort blödande stjärnor som visat sig vara ett problem plötsligt? Fullmånen gjorde även sitt för att försvåra och fördärva framför allt RGB bilderna. H-Alphan kunde varit längre men lite driftfel efter ny justering som måste göras om. Ok det var alla bortförklaringar till min trots allt bästa M82 hittils :)

   M82 (Cigarrgalaxen)

M82 Cigarren 

2003-10-13

M82 har aldrig tillhört mina favoriter. Den har ett deformerat utseende och man kan knappt se att det är en Galax. Dess form beror troligtvis på att den har kolliderat med en annan Galax. M82 ligger 100,000 ljusår från mitt förra objekt M81. Man kan se dom genom mitt teleskop samtidigt. Det är en fin syn! För första gången har jag använt en sk. ”flat” bild. Det innebär att man tar en bild som är ur fokus mot en neutral bakgrund. Denna bild mixar man sen ihop i Astroart och får på det sättet bort all felaktig information från bilden som tex. Dammkorn, fuktringar och dylikt.