Galaxer

Antal bilder: 5 st 

   Uppdaterad: 2014-03-22

Vår egen Galax heter Vintergatan. Vår närmsta granne heter Adromedagalaxen och den ligger 2300 000 ljusår bort. Galaxer finns i ett antal olika varianter. Spiralgalaxer, Stavformiga Galaxer Eliptiska Galaxer och Oregelbundna Galaxer. Dom kan även ses från olika vinklar så variationerna är väldigt många.

= fler bilder finns av detta objekt!

Objekt:

Bildinfo: 

Datum:  M81

Desperat fotografering! 

2014-03-21

Jag har klagat många år innan men detta år och denna säsong tar nog priset trots allt! På de senaste tre månaderna har vi fått tre timmars månfri lucka! Tre timmar! Förstår ni hur desperat man kan bli! De tre timmararna var inte ens riktigt bra! Lite dis ligger som en iriterande hinna framför M81 vilket gör den något mer brusig än vad den skulle kunna vara. Mer exponeringstid skulle heller inte skada men här var det slut för denna gången. Tre timmar fick man och tre timmar tog man och svalde med hull och hår!

   M81

En Galax i dimma! 

2006-01-26

Ja jag bara klagar och klagar. Men med rätta tycker jag. Detta är den absolut sämsta säsongen vädermässigt sen jag började med astrofotografering för 6 år sedan! Inte ens dom riktigt kalla nätterna bjuder på bra väder. Denna ständiga dis! Det är så att man kan bli galen! Bilden på M81 är tagen genom ett lätt dis. Det blev bara värre framåt natten (som Björn Skifs sjunger)! Det blev inte efter hårt galrande så många exponeringar kvar. Där av bara 40 minuter.

   M81

3 timmars exponering! 

2005-02-01

Nytt exponerings rekord för min del. Hela tre timmar blev resultatet av två fina kvällars exponerande. Jag fotograferade väl ungefär i fem timmar men tyvärr så var det en liten bris som förstörde en del av bilderna. Jag var även extra hård i gallringen så att jag bara tog med dom absolut bästa. Vad kan man nu säga om en så lång exponering?
Bilderna blir bara bättre och bättre ju längre man exponerar. Men mellan två timmar och tre så tycker jag mig inte kunna se någon större skildnad. Om man däremot zomar in i bilden så syns det. Det är även en fördel om man skärper upp bilden i tex Photoshop. Den blir inte lika lätt grynig. Jag har gjort en del tester som snart kommer på nyheterna som visar olika långa exponeringar och vad det gör på bilderna.

   M81

M81 med 5.0 fokalrdeuserare!

2004-02-23

Mitt andra försök på M81 blev något bättre än mitt första. Jag tog först en bild som vilket visade sig sen inte hade fångat hela galaxen. Så det var bara på det igen den här gången uppdelad i två exponeringar.

Jag förstod inte varför jag inte fick med hela på en bild och undrade om det var något fel på min 3.3 fokalreduserare. Jag tyckte att jag inte hade mycket större FOV (Fild Of Wiev, hur stort område kameran täcker) med den än min 6.3. Det har jag löst nu. Jag trodde att expansionsringarna som man fick till 3.3.an gjorde att man minskade FOV.en men det visade sig vara tvärt om.

Så som slutsatts så har jag fotograferat med ett F tal på 5 istället för 3.3 :) Man lär så länge man lever!

   M81

M81 2 bilders mosaik

2003-09-30

Bilden består av 2 st sammanfogade 30 minuters exponeringar. Jag är för trött för att skriva något mer i natt. Men ganska nöjd :)