Stjärnhopar

Antal bilder: 4 st 

   Uppdaterad: 2011-12-17

Stjärnhopar finns i två varianter. Öppna stjärnhopar typ plejaderna och stjärnhopar som tex. M3. Skildanden mellan dom är hur tätt det är mellan stjärnorna. En "vanlig" stjärnhop uppfattas som en liten boll av stjärnor i ett teleskop. Man kan använda rätt så hög förstoring på sådana objekt. Öppna stjärnhopar däremot kräver så lite förstoring som möjligt för att huvudtaget få med dom i synfältet.

= fler bilder finns av detta objekt!

Objekt:

Bildinfo: 

Datum:  



M13

Ännu en stjärnboll! 

2007-05-05

Så här i säsongens siststa skälvande timme så duggar dom tätt, stjärnbollarna! M13 är den största av dom alla sett från norra halvklotet. Ingen vet väl med säkerhet hur många stjärnor en sådan här boll inehåller men det måste vara jobbigt att bo där någonstans i centrum! I varje fall om man är amatörastronom! Snacka om ljusföroreningar!!!

   



M13

First Light Halleluja! 

2006-05-24

Jäklar också! Får man säga så? Vilka bilder detta lilla teleskop tar! Det var verkligen en Halleluja upplevelse när jag tankade ner dom första bilderna genom den lilla röda "ladyn". Vilken skärpa, och runda stjärnor! Helt fantastiskt! Meaden fick denna gång agera följeteleskop och jag är rädd för att den lär få bli det många gånger i framtiden. Men för den skullen ska jag inte såga mitt Meade teleskop helt. Det är ju trots allt enklare att ta bilder med en liten refraktor. Meaden gjorde även ett fint jobb och guidade i stort sätt felfritt i en timme.
Det var ju även min plan det här att kompletera upp min utrustning med ett lite mindre teleskop så att jag dels ska kunna fotografera även när inte förhållandena är perfekta och dels för att komma åt dom lite större objekten. När det gäller små objekt som tex. M57 Ringnebulosan så är trots allt Meaden outstanding. Med denna utrustning har jag nu tillgång till stort sätt allt som finns där ute. Med fokalreduseran på WOC.en kommer jag att kunna ta fina widefield bilder på dom riktigt stora sakerna. Nu hoppas man bara på att sommaren ska vara över så fort som möjligt :)

   



M13

Säsongspremiär! 

2005-08-09

Äntligen! Så känns det varje år när man lyckats ta sin första bild efter den långa "trista" sommaren. Som vanligt, höll jag på att säga så är den första bilden på ett av dom enklare ljusstarka objekten på himmelen. M13 med sina tusentals stjärnor.

Eftersom jag för tillfället inte har någon guide kamera så fick det bli många korta exponeringar. Mitt teleskop klarar som mäst 1 minut oguidat. Så följaktligen så består bilden av 30 stycken 60 sekunders exponeringar. Kanske är det maximalt för detta objekt vilket fall som helst. Den ljusa centraldelen blir lätt överexponerad.

   



M13

M13 

2003-09-25

M13 är den största klotformiga stjärnhopen på norra himmelsfären. Man kan se den med bara ögat under bra förhållande. Den har en diameter av 160 ljusår och ligger ungefär 23,000 ljusår från Jorden. Man har uppskattat antalet stjärnor i den till ungefär en miljon. Stjärnhopen är cirka 10 tusen miljoner år gammal. Alltså ganska gammal :)