Stjärnhopar

Antal bilder: 2 st 

   Uppdaterad: 2011-12-17

Stjärnhopar finns i två varianter. Öppna stjärnhopar typ plejaderna och stjärnhopar som tex. M3. Skildanden mellan dom är hur tätt det är mellan stjärnorna. En "vanlig" stjärnhop uppfattas som en liten boll av stjärnor i ett teleskop. Man kan använda rätt så hög förstoring på sådana objekt. Öppna stjärnhopar däremot kräver så lite förstoring som möjligt för att huvudtaget få med dom i synfältet.

= fler bilder finns av detta objekt!

Objekt:

Bildinfo: 

Datum:  M3

M3 med Vixen teleskop 

2007-05-04

Helt oplanerat inköptes ett nytt teleskop så här i slutet av säsongen! Jag fick ju även min WOC vid den här tiden förra året men den var lite mer planerad. Min vän Timo skulle sälja sin Vixen tub och jag kunde inte motstå! Jag får återkomma med ett litet reportage angående denna tub.
Detta är alltså då "first light" med denna tub. Efter en del kollimerande (finjusteringar av speglars förhållande) så fick jag till det ganska bra. Teleskopet är känt för att vara ett snabbt teleskop dvs att det fångar mycket ljus och har god kontrast i det man kikar på eller fotograferar. Jag skulle vilja hålla med om detta och känner redan nu att jag gjort ett bra köp!

   M3

M3 

2003-04-08

M3 är en av dom finaste stjärnhoparna på vår natthimmel. Den ligger på ett avstånd av 33,900 ljusår från oss. Hopen består av ungefär en halv miljon stjärnor och har en magnitud av 6,2. Dess ålder har uppskattats till 26 billioner år! Och den rör sig mot oss med 148.5 km/sek. Bilden är tagen genom mitt Meade Lx10 teleskop med min MX5c kamera. Exponeringstiden var 20 minuter (20x1 min). Bilden är behandlad i Astroart och Photoshop 6,0