Jupiter

Antal bilder: 11 st 

   Uppdaterad: 2010-10-17

Jupiter är en av vinterns verkliga juveler för oss amatörastronomer. Man kan med den enklaste tub utan svårigheter se månarna som cirklar runt planeten. Dom två största ”banden” kan man också se och med lite större grejor kan man även se den ”röda fläcken”. Jag har använt en mängd olika tekniker för att ta följande bilder.

= fler bilder finns av detta objekt!

Objekt:

Bildinfo: 

Datum:  



Jupiter

Jupiter med månar 

2010-10-16

OK, då får jag väl också "komma ut" med mitt Jupiterfösök. Man har glömt hur svårt det här med planeter och sånt är! Blev nog en av de bättre Jupiterbilder jag tagit men låååångt ifrån bra! Jag insåg idag att jag inte filmat i 60 sekunder utan 60 frames. Detta innebär att det borde kunna bli bättre? Jag har använt alla i denna serie och det är ju inte optimalt, ganska få rutor också.
Man kan se röda fläcken nere till höger och sen är det Ganymedes skugga man ser nere till vänster. Månarna är Europa till vänster och IO den högra. Ganymede ska vara någonstans vid Röda fläcken men jag kan inte se den.

   



Jupiter

Jupiter premiär för ny kamera 

2006-05-14

Här kommer då min första bild med min nya kamera. En ganska enkel och faktiskt inte så dyr liten webbkamera, Philips SPC900NC. Med denna kopplad till teleskopet kan man om man har tur få rent fantastiska bilder på planeterna i vårt Solsystem. Min första bild är väl kanske inte i kalibern fantastisk men den bådar gott inför kvällar med bra "seeing". För den som inte vet vad det är så är det ett allmänt begrepp inom astronomin angående luft turbulens. Ju mindre turbulens och oroligheter ju bättre seeing.
När jag själv tog denna bild så uppskattade jag seeingen som ganska dålig. Planeten såg ut att ligga i ett glas vatten! Tänk er dallret ovan för en eld, objektet som syns på andra sidan får ett böljande utseende. Det får även objekt som man studerar genom Jordens atmosfär. Ibland kan denna efekt vara väldigt liten. Det är då man ska vara där och "skjuta" ner så många bilder som möjligt. Fler planetbilder lär komma under sommaren då det är tacksamma objekt att fotografera fast himmelen inte är riktigt mörk.

   



Jupiter

Jupiter med LPI 

2004-03-09

Tog en helkväll med Jupiter. Provade både LPI.n och MX7.an med olika program och Barlowlins. Det visade sig till sist att LPI.n faktiskt vann över min (betydligt dyrare) MX7.a ! MX7.an är överlägsen när det gäller Deepspace objekt men när det gäller kortare exponeringar har jag aldrig varit nöjd med den.

Det blir bara överexponerat hur jag än gör. En stor fördel med LPI.n gentemot MX7.an är att man slipper ta en himla massa bilder som man sen ska sitta och sortera ut dom bästa av. Allting sköts i realtid. Man ställer in vilken minsta kvallitet man acepterar och sen fixar kameran resten.

Tyvärr så blev den bästa bilden den sista och då hade den röda fläcken nästan lämnat banan. På bilden syns också Io.

   



Jupiter

Jupiter 100 bilder blir en

2003-02-15

Då blev det fint väder till sist även här i Skåne. Tyvärr så var det fullmåne så all djuprymds fotografering blev ju utesluten. Så jag riktade in mitt teleskop på en av våra juveler på natthimmelen, Jupiter. Jag monterade MX5c och en x2 Barlowlins fokalt på LX10.an. Efter en ganska lång finjustering av skärpan så tog jag sammanlagt 100st 0,12 sekunders exponeringar. Dagen efter så stackade jag dom i Astroart. Slutligen bildbehandlade jag bilden i Photoshop 6.0 På Jupiters yta kan man se många detaljer. Dom två banden i mitten syns tydligt när man ser på planeten med ett litet teleskop. Med lite större grejor så kan man även se den röda fläcken som syns i det nedre bandet på bilden. Den senaste tiden har det diskuterats om en ny fläck på SAAF.s diskussionsgrupp. Kanske är det den som syns i det övre bandet. Om du klickar på bilden så syns även 2 av Jupiters månar Io och Europa.

   



Jupiter

Jupiter med CCD kamera

2002-04-08

Min första bild med min nya CCD kamera. Starlight Xpress MX5C. Jupiter består av 3st sammansatta "frames" exponerade i 0,15 0,20 och 0,25 sekunder var. Kameran var monterad med en Barlow lins x2

   



Jupiter

Jupiter (förstoring)

2001-12-10

Förstorad i Astrostack

   



Jupiter

Jupiter med hemmabyggt stativ

2001-12-10

Den här bilden tog jag genom mitt teleskop med min videokamera, Panasonic NV-DS35. Jag anslöt kameran med mitt hemmabyggda stativ Jag använde 25 mm okularet och en Barlow X2 lins. Filmen grabbade jag sen i datorn med mitt Haupauge Tv Videokort. Och till sist så bearbetade jag filmen i Astrostack. Bilden består av 75 enskilda bilder. Man kan se en månskugga på bilden och den röda fläcken.

   



Jupiter

Jupiter i mitt egna fotolabb!

2001-03-01

Jupiter egen framkallning. Kamera Yashica

   



Jupiter

Jupiter (förstoring)

2000-12-01

Här har jag försökt att förstora Jupiter i AstroStack.

   



Jupiter

Jupiter (lite bättre)

2000-12-01

Den här bilden är något bättre. Den är tagen genom okularet vid en av de få bra tillfälle den här hösten.

   



Jupiter

Min första Jupiterbild 

2000-08-25

Bilden är tagen den 25 Augusti kl. 23:00.Första gången jag såg Jupiter stiga upp i Nordöst år 2000