Nebulosor

Antal bilder: 3 st 

   Uppdaterad: 2013-11-02

Vissa Nebulosor består av stora moln av stoft och gas. Molnen blir belysta av heta unga stjärnor som har bildats af stoftet. Ett sådant exempel är Orion Nebulosan. En annan variant av Nebulosa är Ringnebulosan. Det är en döende stjärna som kastar av sig sitt yttersta hölje, denna process kan ta tusentals år. En mer dramatisk variant är en så kallad Supernova. Då exploderar stjärnan inifrån och sprider ut sig i rymden i ett spektakulärt moln. Ett exempel på detta är M1 som du finner på denna sida.

= fler bilder finns av detta objekt!

Objekt:

Bildinfo: 

Datum:  M1 (Krabbnebulosan)

M1 sist ut 2006 

2006-12-22

Årets sista bild blev då på Messiers första objekt M1 eller krabb nebulosan som den även kallas. Ska man summera året så har det varit både ett bra och uselt år. Bra när det gäller investering av ny utrustning, WOCen som jag köpte i våras är ett riktigt höjdare teleskop. Det har använts flitigt under dom få nätter som har kunnat utnyttjas. Just det där med vädret ligger ju då på den negativa sidan. Men nu efter ett par år i den här hobbyn så har jag tvingats inse att det är så här. Det blir inte bättre, snarare tvärt om!
Vis av åren har väl även då fått en annan effekt. Jag tar inte det så hårt längre. Det får bli det vädret det bli. Man kan ju ändå inte göra något åt det. Så jag har slutat att följa varje väderleks sändning med förhoppning och spänning. Jag har slutat att ständigt kika ut genom fönstret och förbanna molnen. Jag tar tillfällena när dom dyker upp. Konstigare än så behöver det ju inte vara. När det gäller framtiden så ser jag fram emot att ta lite bilder med min nya Canon 400d kamera. Ska börja experimentera lite med denna hade jag tänkt under våren. Ger det bra utslag så kanske jag moddar denna till sommaren och då öppnar sig ytterligare en dimension på himmelen med widefield bilder. Coronadon (mitt Sol teleskop) ska nog få sig en "runda" till när det gäller foto tester. Kanske kan man kombinera Canonen och detta. Vi får se. Gott nytt astro år //Micke

   M1 (Krabbnebulosan)

Krabban 

2004-11-13

Då blev det äntligen lite fint väder igen! Det känns som månader mellan gångerna. Tyvärr så är det nog även fallet. Med den här hobbyn får man nog vara glad att man kan utöva den en gång i månaden (i bästa fall). Ok det blir en del strökvällar då man kan göra lite tester och ta på planeter och sådant. . . Men dom där gnistrande kvällarna/ nätterna är tyvärr sällsynta. Ja Ja nog med klagovisor nu blev det ju en bra kväll och jag är nöjd!
Testade för första gången Guidedog programmet som nu finns till min lilla LPI kamera. Programmet styr teleskopet under exponeringen med hjälp av guide teleskopet och LPI kameran. Det är ett gratis program och finns att ladda ner på Den här länken Det är ett aldeles suveränt program med många inställningsmöjligheter. Tyvärr så lyckades jag inte få riktigt rätt på det för än framåt småtimmarna. Därför är stjärnorna på bilden inte riktigt vad jag önskar att dom hade varit. Runda och fina.

   M1 (Krabbnebulosan)

M1 Krabbnebulosan 

2003-03-03

M1 är en supernovarest av en stjärna som exploderade för många tusen år sedan. Kinesiska astronomer observerade explosionen i Juli 1054. Då kunde den synas även på dagtid med blotta ögat. Sen den dagen så har den fortsatt att expandera. I dag är des omkrets 10 ljusår.