Alla bilder

Antal bilder: 159 st 

   Uppdaterad: 2014-03-22

På denna sida kan man kika på mina bilder på olika sätt. Genom att ändra i urvalslistan (visningsläge) så kan du själv bestämma hur vill sortera dom. Vill du kika på alla mina bilder så kan du också göra det härifrån. Tänk på att det är många bilder så det kan ta en stund för dig som har modem.

= fler bilder finns av detta objekt!

Objekt:

Bildinfo: 

Datum:  



M81

Desperat fotografering! 

2014-03-21

Jag har klagat många år innan men detta år och denna säsong tar nog priset trots allt! På de senaste tre månaderna har vi fått tre timmars månfri lucka! Tre timmar! Förstår ni hur desperat man kan bli! De tre timmararna var inte ens riktigt bra! Lite dis ligger som en iriterande hinna framför M81 vilket gör den något mer brusig än vad den skulle kunna vara. Mer exponeringstid skulle heller inte skada men här var det slut för denna gången. Tre timmar fick man och tre timmar tog man och svalde med hull och hår!

   



M31 (Andromedagalaxen)

M31 Andromedagalaxen med Fastar 

2013-11-24

Sådär, första bilden med Fastarenheten! Med denna snabbar man upp systemet 25 gånger! Normalt f/10 brännvidd 2350 blir f/2,3 brännvidd 540mm. Det märks kan jag säga! Har aldrig haft så fina fyraminuterssubbar! Första bilden fick bli på en gammal bekant, härligt att få med hela med en så pass stor tub! Detta bekräftade också att mitt önskemål med en tub som kunde leverera tre olika brännvidder faktiskt fungerade!
För att få till spiks åt alla fyra håll la jag en sladd tvärs över tuben som kompletterade de två existerande till kameran. Fungerade rätt bra kan jag tycka?

   



IC1396

IC1396 - Elefantsnabelnebulosan 

2013-10-12

Det är kanske första bilden i ett längre projekt. Ha kanal i två timmar. Samtidigt en testbild för att se att allt fungerar. Det gör det inte till 100%. Får gärna lite utdragna stjärnor i någon av kanterna. Denna gång nere i höger hörn. Har även haft enorma problem med att få till Darks bilder som fungerar med smalbandsbilder! Det är precis som att Darkbilderna mörkar ner Light bilderna?
Svårt att förklara men med dark så klipper man den övre delen i histogrammet vilket gör att man inte kan jobba med bakgrund och mörka detaljer på rätt sätt! Nu har jag kommit en bit på vägen där med efter att ha jobbat en hel del med inställningarna när jag gör min Dark och Bias frames. Ingen Flat användes till denna bild. Ska jag själv säga något positivt om bilden så gillar jag djupet och detaljrikedomen :) Jag guidar när jag fotograferar. Extremt låg agresivitet och kontroll var femte sekund. Skulle kanske inte behövas men det skadar ju inte att ha lite koll under så pass långa exponeringar :)

   



NGC6888

Halvmånennebulosan NGC6888 

2013-09-13

Ännu en bild från Vallebergaren :) Denne med lite tveksamheter. Fick en pirflipp mitt i allt. Något som jag aldrig varit med om innan! Konstigt nog! Detta innebar bilder som blev upp och ner och jag hade svårt att stacka ihop dessa. Den blå kanalen blev nog inte riktigt i fokus efter flippen? Fick även lite utdragna stjärnor i kanterna efter den.

   



M27 (Hantelnebulosan)

M27 med ny utrustning 

2013-08-24

First Light med nya utrustningen :) För er som känner mig, säkert en djup suck! M27! Igen! :) Men som vanligt så resonerar jag så att om man ska ha någon referens om hur det funkar så gäller välkända objekt! Fösta skottet med denna utrustning: Celestron 925HD f6,2 10Micron GM1000HPS och SBIG ATF8300m. L 20 (4x5) min LBin1x1. RGB (2x5) RGBBin 2x2.
Monteringen endast snabbt inställd mot tre stjärnor och enkel Polinställning. Konstaterat att jag inte kan ha motorfokuseraren monterad med fokalreduceraren. Där av är bilden cropad så att de yttre avlånga stjärnorna inte är med. Trots det är det en del deformerade stjärnor med. Kan säkert bero på lite driftfel och då som sagt coman.

   



Månen

Plocka ner månen till min fru 

2013-01-19

Månen är inte något som jag fotograferar speciellt mycket nu för tiden. Synd på sitt sätt men man kan ju tycka att har man fotograferat den en gång så är det nog. Men så är det absolut inte! Månen visar upp olika ansikten varje dag och jag förundras alltid över hur vacker den är! Spänningen att kika ner i kratrarna och se skuggor från bergsformationer upphör aldrig att fascinera en!
Just denna bild tillägnar jag min fru Gunilla som har stöttat mina galna astronomiprojekt genom åren! Puss på dig min lilla mångumma!

   



M31 (Andromedagalaxen)

Andromedagalaxens Centrum 

2012-11-18

Hej. Jag matar på med de kända objekten och trivs med det. Denna bild har jag velat ta länge, centrum på Andromeda med full brännvidd. Gav en hel del härliga detaljer. Extremt svårbildbehandlad på grund av enorma kontrastskiftningar! Fick bra nivå på guidern denna gång, den ligger liksom och övervakar mer än att korrigera.

   



M27 (Hantelnebulosan)

M27 med nya teleskopet 

2012-07-26

Denna bild är en testbild. 10 minuter på var kanal under sommarnattens få mörka timmar. Första försöket med STI guider (som jag inte är säker på om jag fick riktigt rätt på). Därför lite star rounding och smudgande :) Tyckte själva Nebulosan blev helt Ok men inte vad jag tänkt mig som slutresultat. En timme på var kanal minst hade jag tänkt mig. Att knåpa ihop alla kanalerna var inte heller lätt och kan säkert göras på annat vis. Min debutbild denna säsong i varje fall :)

   



M82 (Cigarrgalaxen)

M82 - Cigarrgalaxen 

2012-04-08

Inte helt Ok bild då jag har fått jobba bort blödande stjärnor som visat sig vara ett problem plötsligt? Fullmånen gjorde även sitt för att försvåra och fördärva framför allt RGB bilderna. H-Alphan kunde varit längre men lite driftfel efter ny justering som måste göras om. Ok det var alla bortförklaringar till min trots allt bästa M82 hittils :)

   



M51 (Malstömsgalaxen)

M51 med nya teleskopet 

2012-03-25

Så fick jag då äntligen till det med min nya grejor! Det har varit en lång och intressant väg fram till First Light. Stora, avancerade saker som tar tid att ställa in. Mjukvara som ska fungera med vartannat osv. Det nya teleskopet är som en dröm! 17" PlaneWave CDK, 10Micron HPS2000 och SBIG STF8300 med FW8 filterhjul är något som jag bara (knappt) kunde drömma om för några år sedan! Det är kvalité hela vägen ut. Denna bild är tagen helt oguidad vilket säger en hel del!

   



M106

M106 - Grisgalaxen 

2012-03-21

Ja då får jag väl komma ut till sist :) Jag lägger ribban lågt och kallar detta för en testbild då jag varken kan kameran, teleskopet eller monteringen än. Bilden är tagen oguidad vid 2939mm vilket i sig måste anses OK. 10Micron HPS2000 monteringen har verkligen inte gjort mig besviken! Att den ska kunna köra oguidad i alla riktningar ser jag som lite tveksamt. Provade på M81 i natt men det vlev inte lika bra. Kan vara inställningar, vet ej. Optiken i teleskopet verkar vara fantastisk?
Tycker stjärnorna ser riktigt trevliga ut trots hög bräbnnvidd. Dåligt med spikes men det beror nog på för kort del-exponeringstid?Kameran SBIG STF8300 är en dröm! Inget mer att säga om den! Min första bild med ett riktigt filterhjul. Min första bild med LRGB uppdelat per kanal. Ovant att bildbehandla. L i 1x1 binning. RGB i 2x2.

   



M45 (Plejaderna)

M45 i mono 

2010-11-07

Min sista bild där Meade var inblandad. Kort efter bilden togs blev det någon form av kortslutning i obesrvatoriet. Bilden är tagen med QCam9 mono kamera. Tanken var att det skulle kompletteras med färgdata men det blev aldrig av innan kortslutningen var ett faktum. Kortslutningen innebar ett längre uppehåll för min del då det gällde astronomifoto. Nu är jag dock på gång igen.
Nya grejor har införskaffats och det ser ut att kunna bli en väldigt intressant vinter och vår! Planewave CDK17 teleskop, 10Micron Montering och SBIG STF- 8300M monokamera med inbyggd autoguider och filterhjul bereder väg för spännande bilder!

   



Jupiter

Jupiter med månar 

2010-10-16

OK, då får jag väl också "komma ut" med mitt Jupiterfösök. Man har glömt hur svårt det här med planeter och sånt är! Blev nog en av de bättre Jupiterbilder jag tagit men låååångt ifrån bra! Jag insåg idag att jag inte filmat i 60 sekunder utan 60 frames. Detta innebär att det borde kunna bli bättre? Jag har använt alla i denna serie och det är ju inte optimalt, ganska få rutor också.
Man kan se röda fläcken nere till höger och sen är det Ganymedes skugga man ser nere till vänster. Månarna är Europa till vänster och IO den högra. Ganymede ska vara någonstans vid Röda fläcken men jag kan inte se den.

   



NGC 2024/B33 (Hästhuvsnebulosan)

Häst i H-Alpha och RGB 

2010-08-18

Här har jag kombinerat gammal RGB data med ny H-Alpha data som jag tog nu i våras. En kul teknik som jag troligtvis kommer att använda mig av nu när säsongen drar igång igen. Lämpliga objekt som jag tänkt mig för detta är M57, M31, M51 och M42. Vi får se vad det blir av detta. Dels kan man få fram helt osynliga detlajer som man inte kan få med i en vanlig LRGB bild men även då finare detlajer som t.ex. i Orinnebulosan.

   



NGC2244 Rosettnebulosan

Rosetten i HA,OIII och SII 

2010-03-06

Numera är inte Astrofoto något man gör under en kväll. Jag ser det mer som en sorts projektform Man får ha tålamod, det är en sak som är säker! Började på denna bild i november förra året. Klar nu i veckan, nästan fyra månader senare! Men OK resultatet blev rätt spännande, så kanske var det värt att vänta på? Färgerna vet jag inte... man kan ju få till vilka färger man vill??? Tycker denna blev mest naturlig...
Bilden är tagen med en mono kamera med tre olika filter som framhäver olika ämnen i rymden som t.ex. svavel helium och H-Alpha ljus. Man kan på det viset "se" saker som är osynliga för en vanlig kamera. För övrigt är objektet osynligt för blotta ögat.

   



NGC2244 Rosettnebulosan

Min första filterbild 

2010-01-14

Min första filterbild! Hmmm, nog inte alla som är med på vad det innebär. Bilden är tagen med en mono kamera med olika filter som framhäver olika ämnen i rymden som t.ex. svavel helium och H-Alpha ljus. Man kan på det viset "se" saker som är osynliga för en vanlig kamera. För övrigt är objektet osynligt för blotta ögat. Bilden är tagen från Ekeby och tillägnad dom som tycker detta är smått fantastiskt!
Min filosofi då det gäller skjutgärnsastronomi som man ägnar sig åt här i Sverige står fast! Till bilder där man inte behöver smalband eller där vinsten av detta är marginell föredrar jag färgkamera. Galaxer, Stjärnhopar och små Nebulosor som Kattögat, Eskimånebulosan, Ugglan med flera där regerar färgkameran. Får man en lucka på 4 timmar ja då är det fyra timmar på LRGB samtidigt. På liknande objekt som Rosettnebulosan, monokamera och filter. Då krävs mer tid och tålamod, man skulle ägnat hela kvällen i detta fall till H-Alpha. Om ett par eller flera veckor skulle OIII samlats in och det slutgilltiga resultatet hade presenterats någon gång i april. Usch vad deprimerande det lät!

   



ISS (International Space Station)

Historisk bild! 

2009-08-30

Tycho Brahe blickar upp mot rymdfärjan Discovery från sitt observatorium Uraniborg på ön Ven i Öresund. På den trettio sekunder långa exponeringen syns Discovery som ett streck lågt på himlen till höger på bilden, strax till höger om Orion. En knapp halvtimme tidigare hade ISS passerat, jagad av rymdfärjan som ett dygn senare hann upp ISS och genomförde den lyckade dockningen. Bilden togs under Astronomidagarna på Ven som var en del av Astronomiåret 2009.
Under tre dagar samlades 200 personer från både Sverige och Danmark för föredrag, workshops, posterutställningar och mycket annat. Inte fullt så många orkade upp till Discovery passerade 04:37 på söndagsmorgonen.

Texten hämtad från ESA.s hemsida! Inramada av Christer Fuglesangs äventyr. En historisk bild tycker jag som nog är den bild som jag tagit som fått mest uppmärksamhet! Bilden planerade jag under dagen och kvällen då det blivit mörkt. Jag kollade upp i Starry Night var ISS 0ch Discovery skulle komma, tog ut vädersträcket med kompass och riktade in kamera och stativ mot förmodad vinkel. Jag ville ju ha med siluetten på Tycho, och Discovery. Vid provtagningar då det blivit mörkt ställde jag skärpan och såg samtidigt att Tycho endast blev upplyst i "ansiktet" av en fruktansvärt ljusförorenande lampa som finns där på Tychos observationsplats (verkligen ett helgerån i sig!) Workshopstälten skymde ljuset från axlarna och nedåt.

Kontrasten blev så stor att vi var tvungna att lätta upp kroppen med ljuset från en mobiltelefon. Så samtidigt som vi vinkade till Christer Fugelsang så stod Christer Kjellern (AstroSweden) och vinkade (tillbaka) och med telefonen med ljuset riktat mot statyn!

   



M101

M101 störd av en traktor! 

2009-04-22

Efter en lång utredning vad den konstiga brusiga bakgrunden som jag fick fram vid bildbehandlingen kunde bero på så tänkte jag efter. Vad hände egentligen den kvällen då jag tog bilden? Inga liknande problem har uppstått innan, aldrig har jag haft så stora problem med en bakgrund förut! Jo men visst var det så? Den där ”jäkla” bonden var han inte ute och plockade sten den natten? Med en enorm stenkross (lät det som i varje fall) körde han fram och tillbaka under hela natten! Något som tydligen bara görs en gång om året men jo visst, givetvis under en av årets få klara kvällar/nätter.
Jag uppfattade att han började köra i början av fältet och att han hade några riktigt skarpa lampor på traktorn. Trodde nog att det hela skulle vara över ganska snabbt men som sagt, han höll på även dagen efter då jag körde till jobb.

Troligtvis har hans strålkastare svept in med jämna mellanrum över observatoriet och skapat problemen som syns i bakgrunden. Nu har jag meckat med detta i över en vecka så det är långt från lika uppenbart som det är på råbilderna. Försökt med flats, bias och darks men inget tycktes hjälpa. Hagelbössa är nog det enda som hjälper mot bönder :) Själva galaxen tycker jag däremot blev rätt ”maffig” Bilden är i sin original upplösning men kropad. Troligtvis sista bilden från Valleberga denna säsongen.

   



M51 (Malstömsgalaxen)

En bild att vara nöjd med! 

2009-03-24

Då var det dags igen! Den traditionella årliga bilden på M51 :) Jag kan helt enkelt inte låta bli. Jag tycker detta objekt är fantastiskt spännande och vackert! Lagom stort är också Galaxparet som ligger där ute i djuprymden, slingrnades och omfamnande. Kan även vara så oromantiskt som kanabalism! Den ena käkar helt enkelt upp den andra :)
I vilket fall som helst så är detta en bild som jag faktiskt är riktigt nöjd med. Peter Rosén har varit vänlig att hjälpa mig lite med bildbehandlingen. Något som man trodde man kunde, tills man träffade på Peter :) Har bevisligen mycket kvar att lära!

På bilden ser man en mängd "små" galaxer i bakgrunden. Dom är antagligen inte mindre, dom är bara längre bort. Noterbar är den lilla edge on galaxen till höger om dom två komponeneterna. Riktigt snygg! Skulle vara kul att prova på att ta en bild på bara den en dag med högsta förtoring.

   



M66

Leo Triplet 

2009-03-19

Ett vårtecken så gott som något är Leo Triplet tycker jag. Möjligheten att observera och fota detta objekt kommer oftast samtidigt som snödropparna och dom första härliga vårdagarna. Tripletten som ligger precis under Lejonets mage är lite unikt i sig då galaxerna som syns på bilden (i varje fall synbart) ser ut att vara ungefär lika stora. Jag känner inte till något liknande.
Bilden är tagen 2009-03-19 under ganska bra förhållande. Lite blåst ville ta tag i Meadens dagg kopa så den fick jag plocka av. Blåsten i sin tur hjälpte nog till att hålla imman borta.
Utrustningen som användes förutom 12" Meaden var en Astro ED 102mm refraktor och en QCam8. Exponeringstid 108 minuter, 18x6min
Hoppas nu man får tillfällen att fota lite andra vårgalaxer framöver. Solrosgalaxen är ju T.ex. en sådan. Det får nog bli nästa projekt :)

   



NGC 2024/B33 (Hästhuvsnebulosan)

 

2009-01-01

Årets första astronomibild från Vallebega observatorium! För er som kanske inte vet vad det är på bilden så är det så att Hästhuvsnebulosan ligger öster om den vänstra stjärnan i dom tre stjärnorna i mitten på stjärnbilden Orion. Dessa kallar man i folkmun för dom tre vise männen eller Orions bälte.
Nebulosan som räknas som ganska stor ligger 1600 ljusår bort. Hästen som har katalognamn B33 är flera hundra gånger större än Jorden och består egentligen av stoft som i sin tur skymmer bakgrundsljuset från den upplysta nebulositeten som i sin tur lyses upp av den stora stjärnan Alnitak och Alninam och av en process som kan liknas den som vi här på jorden har i våra lysrör! Bilden är tagen genom ett ganska litet teleskop 102mm och med en specialkamera för astronomifotografering. Denna är nedkyld till minus 30 grader för att förhindra värmebildning på pixlarna då exponeringstiden är flera timmar. Denna bild består av tre timma. En hel del saker måste fungera perfekt under dessa tre timmar. Jorden snurrar ju liksom och för att kunna fotografera något som ligger på ett så stort avstånd krävs hög precision i monteringen (motordrivet stativ). Detta får hjälp av ytterligare en special kamera som har som uppgift att enbart hålla en sk. följestjärna på plats. Med hjälp av informationen från denna kamera så sköts processen med automatik (och en hel del manuellt införda parametrar).

   



M42 (Orion Nebulosan)

M42 - Orion nebulosan 

2008-12-25

Den obligatoriska Orion nebulosan som bör bli bättre för vart år? Förra året blev det ingen bild för min del på denna. Vädret var om möjligt ännu sämre det året. Nu fick vi två fina kvälla i december i varje fall. Tyvärr strulade jag till det så jag fick inte mer än en timmes exponering.
Kul att få med the running man också. Min första bild på denna.
Lite självkritik då, innan någon annan sågar den :) Följningen skulle kunna vara bättre. Har fortfarande inte finjusterat denna. Man vill ju fota, inte hålla på och justera hela tiden :) Så lite diamant stjärnor blev det allt.

   



M31 (Andromedagalaxen)

En usel säsong 

2008-10-31

Ja man borde väl ha lärt sig vid det här laget! Vädret är helt enkelt uselt i denna delen av världen. Veckovis förflyter utan en lucka i molnen. Skulle det vara en så infinner den sig givetvis vid och kring fullmåne! Men vad göra? Jag vet inte hur många gånger jag öst ut min frustration här och på andra forum? Men det hjälper ju liksom inte :)
Detta kan man säga är säsongens "skörd" så här halvvägs in. Den mörkaste natten har nu passerat och vi går mot ljusare tider. Vi får även hoppas på klarare tider. Men det lär nog tyvärr dröja lite. Januari brukar inte heller den vara någon topp månad! April, maj kan man kanske hoppas på!

   



Vintergatan

Vintergatan 

2008-10-02

Du har säkert sett det någon gång, det där vita mjölkliknande bandet som sträcker sig över himmelen. Sällan synligt från våra ljusförorenade städer men helt fantastiskt vacker från en mörk plats! Kanske något som vi som sista generation verkligen fått uppleva i verkligheten med tanke på ljusföroreningarnas framfart! På bilden illustrerad med små stjärnbilder för att man ska kunna orientera sig.
Bilden är tagen med en för mig helt ny teknik. Ett vidvinkelobjektiv införskaffades (till stor del på grund av detta projekt). Detta monterades på min Canon EOS 400 kamera. Det hela färdades sen i jordens takt med hjälp av en Astrotrac. En liten snillrik uppfinning som verkligen har tagit ner astronomifotograferingen på den enklaste möjliga nivå!

   



ISS (International Space Station)

International Space Station 

2008-08-01

Bilden på ISS fick bli den första oficiella bilden från Vallebergas nu i stort sätt färdiga observatorium. Att fånga den rackaren var inte lätt, men har det någonsin varit det, och vill man att det ska vara så?
Innan den lilla pricken visar sig på himmelen (föresten liten och liten, vad jag förstått så är nu ISS det tredje mest lysande objekt som vi har på himlavalvet efter Solen och månen) så måste man vara ytterst förberedd.
Jag har under sex kvällar (den här omgången) försökt mig på att fånga ISS och inte en gång utan panik och misstag när det väl gäller! Du kan läsa mer om hur denna jakt utvecklade sig under nyhetsarkivet.

   



Saturnus

Saturnus, det var längesen! 

2008-04-23

Ja det var ett tag sedan, får man säga! Eller rättare sagt fem år sedan jag tog en bild på Saturnus! Är det klokt vad tiden går? Jag fick nästan nypa mig i armen när jag såg min sist publicerade bild av denna fina planet!

Denna är väl i ungefär samma klass som mina andra. Lite suddig men man kan urskilja Cassinis delning och man ser ju tydligt skuggan på ringen på baksidan.
Bilden är mitt första försök med QCam5 kameran och Meade 12" LX200ACF. Jag måste fixa min pir nu, det står helt klart efter detta försök! Till och med mina hjärtslag påverkar bilden tycks det som. Att andas är bara att glömma om man är inne i observatoriet vid fotografering… och det är ju rätt jobbigt i längden!

   



Månen

Månen med Halo 

2008-01-23

Ibland (oftast vid fullmåne) uppkommer detta fenomen som kallas för Halo. En perfekt ring bildas kring månen, innanför denna ring tycks inget få existera. Moln och dis hålls borta från ringens centrum. I mitten lyser den skarpa månen och ringen själv tycks lysa i svaga gul grön färg. Ett mycket vackert fenomen tycker jag. Ringen bildas på grund av olika luftlager med olika temperatur, små iskristaller och månens ljusa sken. Vad jag förstått så är det ett rent optiskt fenomen som endast kan ses av betraktaren från en viss vinkel på ett begränsat område.
Vackert är det i varje fall och här har jag fångat det hela med min Canon EOS 400D kamera på stativ. Ibland kan astronomifotografering vara så här enkelt. Inga guide kameror eller dyra monteringar behövs här!

   



M13

Ännu en stjärnboll! 

2007-05-05

Så här i säsongens siststa skälvande timme så duggar dom tätt, stjärnbollarna! M13 är den största av dom alla sett från norra halvklotet. Ingen vet väl med säkerhet hur många stjärnor en sådan här boll inehåller men det måste vara jobbigt att bo där någonstans i centrum! I varje fall om man är amatörastronom! Snacka om ljusföroreningar!!!

   



M3

M3 med Vixen teleskop 

2007-05-04

Helt oplanerat inköptes ett nytt teleskop så här i slutet av säsongen! Jag fick ju även min WOC vid den här tiden förra året men den var lite mer planerad. Min vän Timo skulle sälja sin Vixen tub och jag kunde inte motstå! Jag får återkomma med ett litet reportage angående denna tub.
Detta är alltså då "first light" med denna tub. Efter en del kollimerande (finjusteringar av speglars förhållande) så fick jag till det ganska bra. Teleskopet är känt för att vara ett snabbt teleskop dvs att det fångar mycket ljus och har god kontrast i det man kikar på eller fotograferar. Jag skulle vilja hålla med om detta och känner redan nu att jag gjort ett bra köp!

   



Abell 1656 Berenices Hår

Abell 1656 Berenices Hår 

2007-04-21

Berenices hår är en helt ny typ av objekt för min del. Stjärnhopar har jag ju fotat innan men Galaxhopar?! När man ser på en sådan bild börjar man förstå hur små vi är egentligen. Dom flesta ljusa punkter på denna bild är Galaxer! Vi själva bor ju i en sådan. När vi kikar upp mot natthimmelen så ser vi kanske ett par hundra stjärnor i vår egen Galax. Det finns miljontals stjärnor som vi inte ser och ja, det finns även miljontals Galaxer, bara på denna bild syns ett femtital!

   



M104 Sombrerogalaxen

Sombrerogalaxen 

2007-04-13

Sombrerogalaxen är ett objekt som alltid fascinerat mig! Det visade sig dock vara väldigt svårt att fotografera på grund av sitt läge extremt nära horisonten. Trots den ganska usla kvalitén får den ändå ligga här på hemsidan eftersom jag inte har fler bilder på detta objekt.
Fler bilder på denna lär komma i framtiden eftersom jag tycker att den skulle kunna bli betydligt bättre.

   



M51 (Malstömsgalaxen)

Den perfekta bilden på M51 

2007-03-26

Jag kan bara inte låta bli att ta ett foto varje år på denna Galax. Dels för att den är så vacker och annorlunda, dels för att jag har fått för mig att jag kan alltid ta en bättre än förra året. Tyvärr har aldrig allting stämt, alltid något som stört för att få till den perfekta bilden på M51. I år var det månen. Efter en hel veckas vackert väder fick jag till bilder med bra följning och skärpa. Experimenterade en hel del med fokalreduserare och IDAS filter för att få en så optimal proportion av Galaxen på bilden som möjligt.
Det återstod endast ett problem, månen! Med sitt störande sken grusade den förhoppningen om den perfekta bilden. Bakgrunden blir i och med månljuset lite grynig. Men som sagt, det kommer fler år, fler möjligheter och till sist ska den sitta där på väggen. Den perfekta bilden på M51!

   



NGC2244 Rosettnebulosan

NGC2244 Rosettnebulosan 

2007-01-19

Ännu ett objekt jag aldrig förr har gett mig på. Alldeles för stort för att fotografera med Meaden, knappt att det fick plats här heller! Ungefär samtidigt som jag tog denna bild så tog min kompis Bengt även en bild på detta . objekt Tyvärr får man kanske säga, samtidigt som det sporrar mig ännu mer! Bengts bild är fotograferad med liknande utrustning som jag har, med ett undantag. Bengt har en monokrom kamera och använder filter, medan jag enbart kört med kamera och ljusföroreningsfilter.
Bengts filter är av samma typ som Hubble teleskopet använder, det framhäver detaljer som inte syns på min bild samtidigt som objektet får andra färger. Så grattis Bengt, du har nu fått mig att lätta på plånboken än en gång :) H-Alpha filter och filtersnurra är beställt! Jag börjar så smått med detta för att om det slår väl ut även införskaffa dom andra filterna. Dom små glasbitarna verkar vara gjorda av guld!

När detta skrivs så har jag fått mitt filter. Jag har även gjort en test med olika uppsättningar som snart kommer på denna sida.

   



NGC2392 Eskimå Nebulosan

NGC2392 Eskimå nebulosan 

2007-01-19

Var annans damernas brukar det ju heta. För min del blir det var annans Meaden! Tycker det är kul att fånga dom små \"krypen\" med. Denna har jag sett fram emot att fotografera enda sedan jag började med astrofoto för 6-7 år sedan! Jag gillar objekt som liknar något. Denna gör verkligen skäl för sitt namn! Eskimå nebulosan…

   



M1 (Krabbnebulosan)

M1 sist ut 2006 

2006-12-22

Årets sista bild blev då på Messiers första objekt M1 eller krabb nebulosan som den även kallas. Ska man summera året så har det varit både ett bra och uselt år. Bra när det gäller investering av ny utrustning, WOCen som jag köpte i våras är ett riktigt höjdare teleskop. Det har använts flitigt under dom få nätter som har kunnat utnyttjas. Just det där med vädret ligger ju då på den negativa sidan. Men nu efter ett par år i den här hobbyn så har jag tvingats inse att det är så här. Det blir inte bättre, snarare tvärt om!
Vis av åren har väl även då fått en annan effekt. Jag tar inte det så hårt längre. Det får bli det vädret det bli. Man kan ju ändå inte göra något åt det. Så jag har slutat att följa varje väderleks sändning med förhoppning och spänning. Jag har slutat att ständigt kika ut genom fönstret och förbanna molnen. Jag tar tillfällena när dom dyker upp. Konstigare än så behöver det ju inte vara. När det gäller framtiden så ser jag fram emot att ta lite bilder med min nya Canon 400d kamera. Ska börja experimentera lite med denna hade jag tänkt under våren. Ger det bra utslag så kanske jag moddar denna till sommaren och då öppnar sig ytterligare en dimension på himmelen med widefield bilder. Coronadon (mitt Sol teleskop) ska nog få sig en "runda" till när det gäller foto tester. Kanske kan man kombinera Canonen och detta. Vi får se. Gott nytt astro år //Micke

   



M42 (Orion Nebulosan)

Kronjuvelen! 

2006-12-16

Kronjuvelen på himmelen när det gäller astronomiska objekt måste ju vara M42 (Orion nebulosan). Ett härligt objekt att både studera visuellt och att fotografera. Efter gårnattens fina väder så har december i och med det redan blivit bättre 2006 än vad den var förra året! M42 kan jag säkert få till bättre än så här men jag vågade inte chansa till en riktigt bra kväll med att "fånga" den. Förra året kom aldrig det tillfället! En bild på M42 om året är i minsta laget :) Jag lär säkert återkomma till detta objekt under 2007. Om vädret tillåter!

   



Udda bilder

Julklappstips 

2006-12-02

Nu börjar det närma sig jul. Om du inte vet vad du ska önska dig eller köpa så kommer jag här med ett tips. Varför inte köpa Sveriges enda amatörastronomi film? Garanterat något som du eller din amatörastronomi intresserade vän inte har innan. Filmen levereras för en blygsam summa direkt hem i din brevlåda. Filmen speglar en amatörastronoms vardag och innehåller ett hundratal bilder på objekt som finns där ute i mörkret.
Filmen är 21 minuter lång och levereras i ett smakfullt fodral. DVD skivan är även den illustrerad och anpassad för att användas i en vanlig DVD spelare. Berättarrösten är på Svenska och allt binds ihop med passande musik. I filmen ges en del tips på utrustning och aktiviteter. Man får även en uppfattning om hur man gör när man fotograferar astronomiska objekt. Del två av denna film som kommer att behandla tekniken bakom astrofotografering beräknas komma ut under år 2007.

   



NGC 2024/B33 (Hästhuvsnebulosan)

Hästhuvud på himmelen! 

2006-11-19

Äntligen har jag fått lasson runt hästens huvud :) Detta objekt har jag "jagat" i många år. Jag tycker det är ett av dom finaste objekten på himmelen! Kontrasterna mellan den stora stjärnan (Alnitak) som för övrigt är den vänstra stjärnan i vad som i folkmun brukar kallas för dom tre vise männen. Som sagt kontrasten mellan den och det mörka hästhuvudet (IC434) och Flam nebulosan (Ngc 2024) är svårslaget!
Detta objekt som jag i regel brukar räkna som ett vinterobjekt är för min del oftast inte aktuell från i januari då den tittar upp sidan om min husknut vid tio tidenpå kvällen. Nu var det en ren slump som gjorde att jag gick ut vid halv två på natten och tog den. Inte för än då så kikar den fram nu i november. Nåja, skam den som ger sig. Nöjd som en speleman gick jag och lade mig efter en och en halv timmes exponering. Orkade inte mer då. Tyvärr så fick jag kasta två bilder som hade flippat ur helt. Dom andra var i stort sätt perfekta. Där av rsultatet. Kan säkert bli ännu bättre med mer exponeringstid. Man blir ju aldrig nöjd :)

   



NGC 6543 (Kattöga nebulosan)

Katt ögat 

2006-11-02

Jaha, vad säger man om denna bilden. Troligtvis inte en bild som någon egentligen tycker är speciellt vacker. Möjligtvis lite cool och udda men annars inget. Märkligt nog är denna bil en av dom svåraste jag tagit och bildbehandlat! Objektet är så litet, ungefär som mars på ena hållet och mindre än Jupiter åt andra! Des relativt starka magnitud 8,10 i kontrast mot bakgrunden och det lilla stoft molnet IC4677 som kan ses till höger om den döende stjärnan (med lite fantasi) gör att det blir extra svårt.
När man sen vill skärpa upp objektet i sig själv så mycket som möjligt samtidigt som man inte vill göra bakrunden allt för grynig, ja då är det inte lätt! Men vem har sagt att det ska vara det :) Kanske var det även därför jag valde att ta en bild med mitt gamla 10tums Meade teleskop. Det andra är ju för lätt. Bara starta och köra. Här däremot blev det lite knivigare :)

Detta objekt har jag jagat i ett par år nu, resultatet blev till sist ganska bra tycker jag själv med tanke på den höga förstoringen (Fokal längd 2500mm) och dom usla förhållanden vi har haft (och har) under denna höst. Denna bild är för övrigt även den första bild som jag guidar med min WOC.

   



M45 (Plejaderna)

M45 inte lilla Karlavagnen 

2006-10-17

M45 Plejaderna blir ofta i folkmun förväxlad med lilla Karlavagnen. Vet inte hur många gånger jag hört det och jag kan i och för sig förstå det eftersom likheterna med den stora Karlavagnen är slående. Men gott folk, den lilla stjärnhopen som nu ses i öster på kvällarna är alltså M45 Plejaderna. Lilla karlavagnen är i stort sett omöjlig att se från ett jlusförorenat samhälle. Den ligger alltid i norr och sista stjärnan i handtaget är Polstjärnan.
M45 har genom åren använts till att testa synen med. Det var Indianerna som började med detta (troligtvis har det förekommit innan) men dom testad synen genom att försöka urskilja dom sju stora stjärnorna i hopen. Det kan du även göra idag. Klarar du att se alla då är din syn god. Tittar man närmare med ett teleskop så ser man att det är betydligt fler och att dom största är omgivna av nebulositet. Stjärnorna anses som relativt unga och stoftet runt om är rester från deras födsel.

   



NGC6992 (Nätverksnebulosan)

Nätverksnebulosan en del av Veil området 

2006-10-15

Detta objekt är både stort, mystiskt och vackert. Den del jag fotograferat är egentligen bara en liten del av den stora Veil nebulosan. Lite speciell tycker jag den är med sina långa trådliknande formationer. Bilden lider lite av coma efekter från min Alan Gee fokalreduserare. Men utan denna så hade objektet inte fått plats i sin helhet. Något som jag gillar med den här bilden däremot är att man på något sätt får en fotokänsla av att titta på den.Det är väldigt lätt att man bildbehandlar för hårt med resultat av för vita stjärnor och allt för mörk bakgrund.
Man kan faktiskt se variationen mellan olika stjärnors yttemperatur på denna bild. Ju mer blå en stjärna är ju varmare är den. En röd stjärna är tvärt om lite kallare. Enligt denna teori så kan man se en väldigt sval stjärna i mitten av bilden. Troligvis är den ganska varm ändå :)

   



M33 (Triangelgalaxen)

M33 nytt exponeringsrekord (i Sverige?) 

2006-09-22

Äntligen som Gert Fylking säger! Äntligen kom det lite bra väder samtidigt som månen inte visade sig från sin ljusa sida! Lite bra väder föresten, hela 5 kvällar/nätter i rad! Det var knappt man trodde det var sant. En av nätterna ägnade jag åt M33. Denna magnifika galax som har så många fina detaljer i sig. Det röda man ser i denna galax är faktiskt nebulosor, precis sådana som jag fotograferar i vår egen Vintergata. Måste vara härligt att bo i M33!
Kvällen den 22 september var en sådan perfekt kväll som man ligger och drömmer om. Precis lagom lite vind som höll markdimman och fukten borta utan att störa teleskopet. Allt annat klaffade också perfekt. Inga problem med guidestjärna, fokus eller något. På en halvtimme var allt klart och färdigt för exponering. Satte kameran på 50 bilder och gick och lade mig. Satte klockan på 03:00 och drömde sött om fina bilder. Denna gången var det en sanndröm. När klockan ringde så var det bara att gå ut och stänga ner observatoriet. Sista bilden såg oförskämt bra ut och jag ångrade mig att jag inte satte klockan på 5 i stället. En timme till gör alltid susen :) Natten där på så gjorde jag lika dant på Pacman nebulosan men då gick allting snett. Konstigt att det kan skilja så. En bild på vad som kom ut den kvällen kommer snart på sidan.

   



M31 (Andromedagalaxen)

M31 mosaik (nästan klar) 

2006-08-25

Ja så blev den till sist klar, mosaiken på M31. Eller ska vi säga nästan klar? För exponeringstiden skulle i ärlighetens namn kunna vara betydligt längre. En timme är fjuttigt i sammanhanget. Jag har ytterligare en och en halv timme men bara på den ena delen. Vi får se om jag lyckas ta den där andra en och en halvan någon dag. Summa summarum så är den rätt läcker som den är. Men bra kan alltd bli bättre ;)

   



M31 (Andromedagalaxen)

Projekt Andromeda 

2006-08-22

Säsongen har startat segt för min del. Tog sen semester för att få njuta av mörknande augustikvällar/ nätter men så fort min semester började så försvann även det fina vädret :( Har tagit ett par bilder hittills men inget som jag är direkt nöjd med. Disigt och korta luckor mellan molnen har gjort det omöjligt.
I går natt var det dock en lucka och jag gick ut med stora förhoppningar om att göra en mosaik på två bilder på Andromedagalaxen. För detta krävdes enligt mina beräkningar fyra timmar bra väder. Jag fick en sen drog molnen in och det var bara att packa ner! Synd att jag inte fick två åtminstone. En timme till på första delen skulle inte skada. Men nu har jag ju den i varje fall. Projektet får fortsätta någon annan kväll. Semestern är snart slut så sen borde det ju kunna bli bra väder!

   



Solen

First Light med Cornado H-Alpha 

2006-07-16

En ny era har sett sit första ljus i och med Coronados H-Alpha Sol-teleskop kommit i min ägo. Jag har alltid velat ha ett sådant teleskop men alltid dragit mig för kostnaden och det faktum att man bara kan använda det till ett objekt. Nu har dom däremot börjat falla ner något i priserna och Coronados P.S.T teleskop (Personal Sun Telescope) är faktiskt överkomligt för oss vanliga dödliga! Det ser inte mycket ut för världen den lilla guldfärgade tingesten men OJ vad den levererar!
Att kika in och se vår egen stjärna på detta viset är en fröjd för ögat! En liten ratt som sitter på teleskopet gör att man kan se olika detaljer på olika "plan". Ett mellanting och du ser allt ganska bra! Om man däremot verkligen vill studera protobreanserna (sol utbrott) så vrider man den till det läget som passar bäst för det osv. Man kan klart och tydligt urskilja mängder med detaljer både på ytan och Sol horisonten. Jättekul, faktiskt! Nu slumpar det ju sig så tyvärr att vi är inne i ett Solfläcks minimum år! Men och andra sidan, från och med nu blir det bara bättre och bättre :)

   



M13

First Light Halleluja! 

2006-05-24

Jäklar också! Får man säga så? Vilka bilder detta lilla teleskop tar! Det var verkligen en Halleluja upplevelse när jag tankade ner dom första bilderna genom den lilla röda "ladyn". Vilken skärpa, och runda stjärnor! Helt fantastiskt! Meaden fick denna gång agera följeteleskop och jag är rädd för att den lär få bli det många gånger i framtiden. Men för den skullen ska jag inte såga mitt Meade teleskop helt. Det är ju trots allt enklare att ta bilder med en liten refraktor. Meaden gjorde även ett fint jobb och guidade i stort sätt felfritt i en timme.
Det var ju även min plan det här att kompletera upp min utrustning med ett lite mindre teleskop så att jag dels ska kunna fotografera även när inte förhållandena är perfekta och dels för att komma åt dom lite större objekten. När det gäller små objekt som tex. M57 Ringnebulosan så är trots allt Meaden outstanding. Med denna utrustning har jag nu tillgång till stort sätt allt som finns där ute. Med fokalreduseran på WOC.en kommer jag att kunna ta fina widefield bilder på dom riktigt stora sakerna. Nu hoppas man bara på att sommaren ska vara över så fort som möjligt :)

   



Jupiter

Jupiter premiär för ny kamera 

2006-05-14

Här kommer då min första bild med min nya kamera. En ganska enkel och faktiskt inte så dyr liten webbkamera, Philips SPC900NC. Med denna kopplad till teleskopet kan man om man har tur få rent fantastiska bilder på planeterna i vårt Solsystem. Min första bild är väl kanske inte i kalibern fantastisk men den bådar gott inför kvällar med bra "seeing". För den som inte vet vad det är så är det ett allmänt begrepp inom astronomin angående luft turbulens. Ju mindre turbulens och oroligheter ju bättre seeing.
När jag själv tog denna bild så uppskattade jag seeingen som ganska dålig. Planeten såg ut att ligga i ett glas vatten! Tänk er dallret ovan för en eld, objektet som syns på andra sidan får ett böljande utseende. Det får även objekt som man studerar genom Jordens atmosfär. Ibland kan denna efekt vara väldigt liten. Det är då man ska vara där och "skjuta" ner så många bilder som möjligt. Fler planetbilder lär komma under sommaren då det är tacksamma objekt att fotografera fast himmelen inte är riktigt mörk.

   



Komet 73P

Det rör på sig! 

2006-05-04

Nu rör det sig äntligen! Både på himmelen och i mitt observatorium. Nu när grejorna äntligen är lagade så har det varit full rulle där ute nu under två nätter. Allt är nu igång igen precis som det var innan kraschen. Första bilden ut är definitivt ingen skönhet men, kul tycker jag med dessa sommar kometer. Strecken som syns på bilden är stjärnor som i verkligheten står still. Eftersom det är kometen som är av intresse och denna rör på sig så väljer man därför att stacka bilderna med denna som målbild.

   



M106

M106 "Grisgalaxen" 

2006-03-27

Eftersom teleskopet fortfarande är trasigt så fick det bli lite "skåpmat". Skafars Universe presenterar "Grisgalaxen"! Kanske lite oseriöst men ett väldigt kul internt skämt :) Ett tag trodde vi att vi löst Universums gåta, vad gömmer sig bakom den mörka materian? Kan det vara så att det är gris rosa som är den dominerande färgen i Universum? Och i så fall var vi dom första som hittade den? Pigs in Space från the Muppetchow fick plötsligt en ny innebörd! Nej snarare handlade det om bildbehandlingsproblem.
Denna bild är från förra året, faktiskt från ungefär samma datum. Den fick aldrig se dagens ljus eftersom den just antog en gris rosa färg. Varför vet jag inte men jag undrar om den inte i verkligheten går just lite åt det hållet i färgen. Både jag och Bengt har fått resultatet åt det gris rosa hållet. Kanske inte så mycket på min senaste version.

   



Stjärnor i taket

Stjärnor i taket 

2006-02-18

Nu börjar det nästan bli löjligt! Vädret alltså! Har inga fler superlativ att tillägga. Det är bara skit helt enkelt! Det har nu nått en gräns där jag till och med har börjat fotografera innertaket i mitt sovrum! Det säger inte lite! Vad finns där då undrar ni säkert. Jo den mest studerade stjärnhimmelen för min egen del dom senaste månaderna! Starscapes® F/X var här för ett tag sedan och målade denna fina stjärnhimmel som aldrig är täckt av dis, dimma, ljusföroreningar eller skorstensrök.
Den är även väldigt bekväm att studera. Man kan ligga varm och go under täcket och ha lite stillsam musik på i bakrunden. Stjärnhimmelen behöver "laddas" upp med en speciell lampa (som man får till) under ungefär en kvart. Lampan har jag kopplat till en timer så det är inget man behöver tänka på. Sen lyser himmelns stjärnor oavbrutet till tidig morgon. Helt fantastiskt vackert. Jag kan varmt rekommendera denna till alla. Man får en sådan inre frid när man ligger där och fillosoferar innan man somnar. För oss amatörastronomer finns det dock en hake. Himlen är inte rätt (rent vetenskapligt). Stjärnbilderna är väl helt OK men possitionerna, nja kika själv. På bilden kan man se bla. Lilla och stora Karlavagnen. Draken, Vega, Casiopeja och Svanen. Det till höger ska vara någon form av Vintergatan. Den är ej heller rätt placerad men det var delvis mitt egna beslut.

   



M81

En Galax i dimma! 

2006-01-26

Ja jag bara klagar och klagar. Men med rätta tycker jag. Detta är den absolut sämsta säsongen vädermässigt sen jag började med astrofotografering för 6 år sedan! Inte ens dom riktigt kalla nätterna bjuder på bra väder. Denna ständiga dis! Det är så att man kan bli galen! Bilden på M81 är tagen genom ett lätt dis. Det blev bara värre framåt natten (som Björn Skifs sjunger)! Det blev inte efter hårt galrande så många exponeringar kvar. Där av bara 40 minuter.

   



Udda bilder

En udda bild! 

2006-01-13

Detta väder. Varje år är det lika illa! Men i år tror jag faktiskt att det är värre än någonsin. Fenomenet med att dom få kvällar det är bra sammanfaller med fullmåne bildar även i år ett tydligt mönster. Ska nog skicka en fråga till SMHI och höra om dom även har sett detta samband. Så i brist på bra väder så blir det inte särskilt många nya bilder på min hemsida. För att inte sidan ska dö ut helt så lägger jag därför upp en bild som är något udda. Som ni ser så är det inte är en normal astronomibild.
Den har dock med astronomi att göra. För min egen del så är det en väldigt vacker bild och en bild som jag är väldigt nöjd med! Den visar guidningfelen på en tidsaxel. Tiden är sex minuter och under den tiden så är guidfelet under en pixel! Det har jag aldrig uppnått innan. Programmet MAXIM DL ligger bakom förtjänsten av detta. Jag har med andra ord äntligen fått rätt på detta program och det fungerar långt bättre än vad jag förväntat mig. Vid tillfället för denna guidning så var ändå inte vädret speciellt bra. Så det kan bara bli ännu bättre! Om nu bara vädret skulle kunna bli det också så kommer garanterat nästa riktiga astronomibild bli en riktig höjdare.

   



NGC6946 (Fyrverkeri Galaxen)

Fyrverkeri Galaxen 

2005-12-18

Detta är en Galax som det slår gnistor om! Fyrverkeri Galaxen. Allt det röda som man ser i Galaxen är troligtvis av samma natur som man kan se i Nebulosor i vår egen Galax. I denna tycks finnas väldigt mycket av detta. Där av namnet. Bilden tillhör inte någon av mina bästa men jag är så evinnerligt trött på väder och måne så jag var tvungen att lägga ut något nytt. Bilden lider av allt för lite exponeringstid, endas 40 minuter. Därav den gryniga karaktären.
När man har för lite exponeringstid så drabbas man även av problem vid redigeringen av bilden. Man har inte samma möjligheter att skärpa upp partier som man vill. Har nog gjort det här ändå, tyvärr. Nu måste det väl snart vända, vädret. Jag lider!

   



Månen

Nästan fullmåne 

2005-11-13

Ja så här i regn, rusk, dis tider så blir det bara planet och månbilder. Inte mycket att göra åt. Bara att rida ut stormen! Det vänder väl snart kan man tycka. Tyvärr efter ett par års erfarenhet så vet jag dock att det inte brukar vända för än i slutet av februari! Får väl hoppas på att jag har fel. Månen som trots allt är ett vacker objekt är på denna bild (som består av 6 del exponeringar) nästan full. Till vänster (nästan i skugglandet) syns en berömd del av månen som heter Vallis Schoteri. En liten (väldigt ljus krater) med ett par lavafloder.
Dessa lavafloder stelnade troligtvis redan när månen var ung för hundra tusentals år sedan. Dom ser trots det ganska "levande" ut på den för övrigt sterila och döda ytan på månen. Jag har ett par närbilder på denna flod också som jag tänkt lägga ut här inom kort. Till dess, ha det fint i det gråa!

   



Mars

Planeter och sånt …. 

2005-10-19

Är ett uttryck som blivit ganska familjärt bland amatörastronomer i Skånetrakten. Tror till och med att det sprit sig en bra bit upp i landet också vid det här laget. Dom fyra punkterna står för ”skit” och anspelar nog mest på att man som gammal erfaren Deep Sky observatör och fotograf inte längre lägger någon möda på att fotografera och observera så banala grejor som just planeter och sånt ….
Är vad jag har förstått en ganska vanlig företeelse att man väljer sida efter några år och lämnar Solsystemet för gott för att ägna sig åt djup rymden på heltid. Förbannar Månen på grund av sitt störande ljus som gör att man inte kan ägna sig åt något annat än just planeter och sånt, ja ni har väl vid det här laget börjat förstå. Just en sådan natt var det för ett par dagar sedan. Ni som följer min blogg har säkert läst om min lyriska visuella upplevelse med Mars i Månskenets ljus! Ett par bilder togs också den natten. Resultatet ser ni här. Kanske inte världens bästa Mars bild men trots allt min bästa, hittills. Den uppmärksamme läsaren förstår därmed med hjälp av antydan i den sista meningen att det troligtvis kommer att komma fler bilder på planeter från denne Svensken. Har inte gått över till andra sidan än!

   



NGC 7635 (Bubbelnebulosan)

4 timmar! 

2005-10-07

Fyra timmar, nytt personligt exponerings rekord! Denna gången har jag inget att klaga på! Är ju ganska bra på det annars :) Men det ska jag bespara er denna gång. Tycker själv att jag fått till både skärpa, färg och detaljrikedom precis så som jag hade önskat. Fina stråk av nebolusitet "rinner" längs bubblans "framkant" och allt är så vackert! Stjärnorna är lagom stora och runda, inte störigt vita. Den stora stjärnan (som jag borde veta namnet på) har också blivit fin. Ser nästan manipulerad ut men jag lovar, det är den inte!
Tor det är en efekt av Alan Gee reduseraren. En ganska trevlig sådan. Ser nästan ut som man fotat med en refraktor av finare märke :) Under nattens exponering fungerade även följningen fint. Ett driftfel på X 0,08 och Y 0,08 (pixel) kan man heller inte klaga på! Allt var som gjort för att jag skulle lyckas med denna bild. Äntligen får jag säga efter fem nätters försök!

   



NGC7023 (Iris Nebulosan)

NGC7023 Iris Nebulosan 

2005-10-06

Det här var ett fint objekt tycker jag. Ser nästan ut som ett litet vattenfall. Eller så kan man tänka sig att det är ljuset i slutet av tunneln (om ni förstår vad jag menar). Speciellt med denna bild är två saker. Det är min första bild med Alan Gee fokal reducerare. Har fortfarande inte bestämt mig för om jag gillar den eller inte. Den reducerar helt klart mer än min gamla Meade 3,3 men tycker mig ha fått problem med färg centreringen. Röd färg vill gärna flyta ut från dom yttre stjärnorna på bilderna.
Har kikat lite tillbaka på mina gamla bilder och sett fenomenet även där men var det lika mycke? Kan även bero på att man granskar bilderna mer och mer kritiskt. Man är inne i en ond spiral när det gäller det. Varje bild man jobbar med vill man ska bli bättre än den förra. Har nog gett upp det där. Ibland lyckas helt, ibland inte lika bra. Beror nog mycket på yttre omständigheter också. Seeing, luftfuktighet osv.

Det andra som är annorlunda med denna bil är att den är stackad i MaximDL. Ett mycket bra (och dyrt) program som jag kör på "test licens". Gillade verkligen stackningsfunktionen det programmet. Blev av med den massa döda pixlar.

   



M57 (Ringnebulosan)

Så nära M57 jag kan komma! 

2005-09-02

Ännu en närbild. Den här gången på M57. Ett objekt som har förföljt mig sedan jag startade med CCD fotografering för tre år sedan. Kika gärna in på den här länken för att se utvecklingen genom åren! Tycker själv att den är ganska imponerande! Eller? Kolla på mitt första stapplande försök. Lite brusigt får man säga. Måste nog erkänna att det är en av dom fulaste bilder jag sett på detta objekt :)
Nåväl sen gick det vidare. En av bilderna blev publicerade på SAAFs hemsida och jag var väldigt stolt och nöjd. En härlig känsla var det också när man börade få rätt på färgerna. Det ryktas om att en viss her Skafar sprang runt och hojtade på gården utanför sit observatorium. Förutom glädjetjut så sa han även "Släng dig i väggen Robert Gendler, här kommer Sverige!" Ganska patetiskt i och för sig, Gendler var och är fortfarande den absolut största inom amatörastronomi foto kretsar. Han ska även ha kredit för att ha sporrat många av oss andra genom åren!

   



M27 (Hantelnebulosan)

Närbild på M27! 

2005-09-01

Ett ganska vansinnigt projekt egentligen att ta en sådan här närbild på ett Deep Sky objekt! Men eftersom jag inte för tillfället har någon fokalreducerare så fick det bli lite "Crazy"! Tycker resultatet blev ganska bra trots allt. Att rekommendera när man kikar på denna bil är att sätta sig tillbaka i stolen och njuta av den på en meters avstånd. Det blir lite suddigt på nära håll men jag tror inte man kan få till skärpan bättre. I varje fall inte från Sverige
Extremt mycket fukt var det i natt när jag var ute och fotade denna. Dew Buster gör ett fint jobb och håller front lisen fri från fukt men fukten är ju där trotts allt i luften. Därför är det väldigt svårt att ställa skärpan. Bilden hade säkert tjänat på att minskas ner lite men jag tyckte dat var lite kul att precentera den i sin original storlek så att man förstår vilken "nivå" bilden är tagen. Jag tror ingen i Sverige kan precentera en bättre bild i denna förstoring!

Ok nu blev jag lite kaxig :) Kanske är det på grund av trötthet. Kanske var det en utmaning. Tur att det är dåligt väder i kväll, jag tror att jag hade brutit ihop annars!

   



M16 (Örn Nebulosan)

Örnen har landat! 

2005-08-16

Ja man kan ju inte låta bli att använda den överskriften när man precis har lagt ut en bild på M16, Örn nebulosan. Jag tycker den är rätt lätt att se, örnen alltså. Ganska lång hals som pekar snett upp åt höger, i sina klor ser det ut som den håller en fisk eller något. Vingarna ska precis till att slå neråt. Ja faktiskt ganska likt. Men om man sen vänder på steken så att näbben pekar snett ner åt vänster, då ser det mer ut som en fiskmås! Jag tycker vi kan kalla den för fiskmås nebulosan här i Sverige. Det är säkert en ”jänkare” som hittat på namnet. Varför ska dom alltid få bestämma allt?
Bilden i sig själv är tagen under horribla förhållande sett ur astronomi fotografens ögon! Men jag fick ta chansen när den kom, från min position så har jag bara ungefär 2-3 veckor på mig att fotografera den. Nu har en vecka gått, nästa är det fullmåne och sen kanske det blir dåligt väder. Vädret denna kväll var ganska fint, dock ett tunt distäcke just i söder där M16 befann sig. Precis, precis ovanför grannens tak vandrade den. Ett stort träd i syd väst begränsade tiden ytterligare. Himlen var inte riktigt mörk när jag började fotografera och månen stod i 75 procentig fas! Citygross området och Helsingborg ligger även i denna riktning. Så som ni kanske förstår så var det många odds mot mig.

Min nya guide kamera hittade genast en guide stjärna. Som ni ser på bilden så finns det gott om ljusstarka stjärnor i det området. Nästan för starka för den delen. En del av dom är på gränsen till ut frätta. Det kallar man dom när dom blir helt vita. Inte snyggt men jag vet inte vad man ska göra åt det. Att tillägga är kanske också att utan IDAS filter så skulle jag aldrig kunna ta den här bilden under ovanstående förhållande.

   



M13

Säsongspremiär! 

2005-08-09

Äntligen! Så känns det varje år när man lyckats ta sin första bild efter den långa "trista" sommaren. Som vanligt, höll jag på att säga så är den första bilden på ett av dom enklare ljusstarka objekten på himmelen. M13 med sina tusentals stjärnor.

Eftersom jag för tillfället inte har någon guide kamera så fick det bli många korta exponeringar. Mitt teleskop klarar som mäst 1 minut oguidat. Så följaktligen så består bilden av 30 stycken 60 sekunders exponeringar. Kanske är det maximalt för detta objekt vilket fall som helst. Den ljusa centraldelen blir lätt överexponerad.

   



Montage

Ett montage av problem! 

2005-05-17

Missförstå mig nu inte men dessa bilder har jag inte publicerat för jag tycker inte dom motsvarar mina förväntningar. Jag kan förstå om det är någon där ute som tycker att " den där Skafar har nog fått storhetsvansinne" men så är det inte. Säkert är det även någon som bara kan drömma om att ta någon av dessa bilder och någon som tycker "eee om inte detta duger så vågar jag aldrig komma med mina bilder!. Häng kvar så ska jag förklara.
Jo det är så här om vi börjar med M106 längst upp till vänster även känd i "vissa" kretsar som "Grisgalaxen"! Den har för det första ett alldeles förfärlig grisråsa skimmer över sig! Sen är den väldigt grynig i full storlek. Behöver mycket längre exponeringstid. Nästa bild på "hästen" är full med runda ringar. Dessa kommer från "skit" som satt på CCD.n under exponeringen. Ingen flatbild togs så därför är det omöjligt att få bort dom.

M63 är ganska hyfsad men trots allt sämre än den jag tog med min gamla kamera och till sist M82.an som också lider av för kort exponeringstid för att få fram det där röda som ser ut till att spruta ut från Galaxen på andra bilder. Så därför gott folk så får dessa bilder bara stoltsera på detta montage av "misslyckande"

   



M101

M101 säsongens sista?

2005-04-10

Efter mycket bekymmer under hela våren så kommer här en ny bild på M101. Inte en av mina bästa, har blivit extremt kritisk mot mina egna bilder! Jag hittar alla möjliga fel på dom. Svarta ringar, ojämn bakgrund, och grynighet! Problemen har uppkommit på grund av för korta exponeringar, vignetering och dålig kollimering.
Till råga på allt så fungerar inte min guider så bra som den behöver vid så pass hög förstoring som jag kör med. Detta kommer att avhjälpas inför nästa säsong genom inköp av Starlights guider. Kommer nog även att uppgradera mjukvaran från Astroart till Maxim DL.

Jag vill även passa på att tacka mina trogna besökare för den här säsongen! Ca 100 stycken är det som kikar in varje dag på min sida. Jag kommer att försöka lägga ut lite nyheter så gott jag kan nu under "astronomitorkan" fram till augusti.

   



M51 (Malstömsgalaxen)

M51 med Flatbild 

2005-03-04

Vårtecken är det inte så gott om denna kalla vår! Istapparna hänger från mitt Observatorium och kylan håller till och med Skåne i sitt fasta grepp! Ett vårtecken som kylan dock har lite svårt att ta kål på är M51. En av dom vackraste Galaxerna, i varje fall i mitt tycke.
Denna bild är den första som jag har använt en flatbild till. Har aldrig gett mig in i flatbildernas värld innan på alvar! En flatbild är en bild som man får fram genom att ta en bild mot en jämn ljus bakgrund. På denna bild syns allt skräp som optiken CCD har samlat på sig. Man ser även ojämnheter som produceras i "strålgången" som leder fram till CCD chipet. Allt detta jämnar man ut på själva fotot som man sen tar i detta fallet M51. I nyheten nedan förklarar jag hur detta går till.

   



M81

3 timmars exponering! 

2005-02-01

Nytt exponerings rekord för min del. Hela tre timmar blev resultatet av två fina kvällars exponerande. Jag fotograferade väl ungefär i fem timmar men tyvärr så var det en liten bris som förstörde en del av bilderna. Jag var även extra hård i gallringen så att jag bara tog med dom absolut bästa. Vad kan man nu säga om en så lång exponering?
Bilderna blir bara bättre och bättre ju längre man exponerar. Men mellan två timmar och tre så tycker jag mig inte kunna se någon större skildnad. Om man däremot zomar in i bilden så syns det. Det är även en fördel om man skärper upp bilden i tex Photoshop. Den blir inte lika lätt grynig. Jag har gjort en del tester som snart kommer på nyheterna som visar olika långa exponeringar och vad det gör på bilderna.

   



Machholz

Machholz med 50mm 

2005-01-14

Ett litet exempel på vad man kan göra med ett helt vanligt 50mm objektiv och en CCD kamera. Jag blir själv helt stum av mängden stjärnor som syns på den här bilden! Den är tagen rätt in i vår egen Galax där en ensam Komet syns på sin vandring genom mörkret. Machholz är dens namn och snart har den lämnat oss, kanske för gott.

   



M42 (Orion Nebulosan)

Närbild på M42 

2005-01-13

Första bilden som jag tycker jag lyckats få rätt på guidningen med den nya kameran. Guidedog gjorde jobbet och när man väl hade fått rätt på alla parametrar så fungerar det fint. Problemet med Guidedog är bara det att programmet inte är modifierat för LPI.n. Så man kan inte använda särskilt ljussvaga stjärnor som guidestjärnor. På detta objektet fungerade det däremot fint. Många ljusa stjärnor.
Kanske kommer denna bild att använda si en mosaik i framtiden. Ville inte vänta med att lägga ut den dock. Det kan ta väldigt lång tid innan man får ihop till en sådan med detta vädret!

Bilden illustrerar väl vilken förstoring jag ligger på med min utrustning. Det är inte konstigt att det är svårt och guida med en sådan upplösning!

   



Machholz

Kometen Machholz 

2005-01-04

Detta är nog en av dom sämsta bilder jag lagt ut på min sida! Men jag är så evinnerligt trött på min Månbild som jag tog nu för snart 2 månader sedan! Vädret har varit uruselt denna säsong! Jag har aldrig varit med om något liknande! Vi är nu inne på den nionde veckan med dåligt väder :(
Bilden består av en 30 sekunders exponering tagen i 20 meter per sekund blåst! Man ser bara huvudet på kometen. Hade tänkt ta en fin bild på M45 och Machholz nu när dom låg tätt intill varandra men vädrets makter tillät inte detta! Måtte resten av säsongen bjuda på lite bättre väder!

   



Månen

Dåligt väder = bildtorka! 

2004-11-20

Jaha då var den tråkiga vintern över oss! Den man går och längtar efter hela året. Mörka gnistrande klara nätter. Jovisst! Tyvärr så blir det ofta såhär. Locket är på! Ingen ljusning syns till. Grå himmel blues!

Vid sådana här tillfällen får man ge sig på lite enklare objekt som inte kräver så bra väder. Någon tiondels sekund med bra väder har vi ju haft och då är månen ett utmärkt mål. Den är även ett bra testobjekt för färgåtergivningen på kameran som man använder.
Bilden på månen är en enkel exponering på 0,03 sekunder. Jag fick ta en hel del för att få en som var god i skärpan. Turbulent luft är det största problemet när man fotograferar planetar och sådant som ligger i vårt eget solsystem. Har ofta funderat på varför det inte tycks påverka Deep Sky objekt i samma utsträckning? Någon som kan svara på det? Färgåtergivningen tycker jag blev helt OK. En sådan här bild kan jag sitta och studera i många minuter. Man ser fler och fler detaljer efter hand. Stora och små kratrar, öppna fält, små flodliknande formationer, berg och dalar, olika nyanser och skuggor.

Hoppas på bätre väder! //Micke

   



M1 (Krabbnebulosan)

Krabban 

2004-11-13

Då blev det äntligen lite fint väder igen! Det känns som månader mellan gångerna. Tyvärr så är det nog även fallet. Med den här hobbyn får man nog vara glad att man kan utöva den en gång i månaden (i bästa fall). Ok det blir en del strökvällar då man kan göra lite tester och ta på planeter och sådant. . . Men dom där gnistrande kvällarna/ nätterna är tyvärr sällsynta. Ja Ja nog med klagovisor nu blev det ju en bra kväll och jag är nöjd!
Testade för första gången Guidedog programmet som nu finns till min lilla LPI kamera. Programmet styr teleskopet under exponeringen med hjälp av guide teleskopet och LPI kameran. Det är ett gratis program och finns att ladda ner på Den här länken Det är ett aldeles suveränt program med många inställningsmöjligheter. Tyvärr så lyckades jag inte få riktigt rätt på det för än framåt småtimmarna. Därför är stjärnorna på bilden inte riktigt vad jag önskar att dom hade varit. Runda och fina.

   



M27 (Hantelnebulosan)

Min första SXV-H9C bild! 

2004-10-19

Då var det klart, mitt första stapplande försök med min nya kamera! Jag ser bilden bara som en testbild för det är en hel del att önska som kunde vara bättre. Guidningen är inte den bästa och det är en relativt kort exponering (30 minuter 3x10). Men trots allt så är det en hel del som jag är ganska nöjd med. Jag gillar färgåtergivningen och detaljrikedomen. Har förstått att uppskatta närheten till objektet nu när den lilla besvikelsen lagt sig om att synfältet inte blev större.
Jag trodde det från början att man skulle få med mer av området runt omkring objekten men det visade sig att det var ungefär det samma som med min MX7.a. Skillnaden sitter i bildupplösningen och bildstorleken. Och när man summerar intrycken så är det ju ganska klart att det är en fördel. Vad skulle det vara för vits att få med mer himmel tex. runt M27? Då är det ju bättre att få med mer närgångna detaljer.

Vill man kunna ta bra bilder på både stora och små objekt krävs det nog olika sorters teleskop. Så det blir väl till att köpa en bra refraktor någon gång i framtiden :) Jag ska testa att ta några bilder genom min ”kinarefraktor” (följeteleskopet) med kameran men har inga större förhoppningar.

Att tillägga är även att detta är min första bild redigerad i Astroart3.0. Det i sig är en hel historia för sig själv. Programmet är helt annorlunda en sin föregångare 2.0. Så det återstår en hel del jobb med det innan man är på ”banan” igen. Nya försök utlovas om bara vädret vill!

   



M57 (Ringnebulosan)

Min sista MX7c bild! 

2004-09-08

Då blev det inte fler bilder med min MX7.a. Tänkte ta en bild i helgen som avslutning men vädret ville något helt annat. Kanske var det bra på sitt sätt. Min sista bild blev därmed på ett objekt som jag alltid har använt som någon form av referens. M57. Den lilla ”rökringen” som ligger där i himlen som en påminnelse om hur vår egen sol troligtvis kommer att kunna uppfattas av andra Amatörer från någon närbelägen stjärna om sisådär 4 miljarder år:)
Om man går in på den här länken: M57 så kan man på ett ganska bra sätt följa min utveckling i bildbehandling genom åren och med dom olika kamerorna jag ägt. Snart kommer sidan att prydas av ytterligare en bild på M57 med min nya kamera. Det kommer till att bli en Starlight Xpress SXVH9C. Förhoppningsvis kommer den att öka på kvaliteten ytterligare ett snäpp! Bra att veta på min sida är om man går in på mina bilder via knappen Bilder. När det sen finns en gul stjärna i överskriften för bilden så innebär det att det finns fler äldre bilder av det objektet. Men det visste ni säkert redan.

   



IC5146 (Kokongnebulosan)

Kokongnebulosan 

2004-09-07

Den här bilden är jag egentligen inte riktigt nöjd med. Jag har problem med min fokalreduserare. Den gör att det blir så kallad vinjettering dvs. stjärnorna dras ut i kanterna på bilden. Det påverkar framför allt stora stjärnor. För att få plats med hela Kokongen så var jag tvungen att använda mellanringarna till fokalreduseraren. Det gör det hela ännu värre!

Kraven på en själv blir också allt större. Hade jag tagit denna bild för 1 år sedan hade jag varit överlycklig! Objektet i sig själv är helt OK men stjärnorna…..
Även denna bild blev en 2 timmars exponering (12x10min). Efter fyra nätters helt underbart väder så är det nästan så att man önskar lite sämre! Kan låta märkligt men jag kan inte låta bli att gå ut när det är så vackert. Har man då sovit i genomsnitt 4 timmar per natt så förstår ni kanske mitt resonemang!

   



NGC 7635 (Bubbelnebulosan)

Det bubblar! 

2004-08-15

Det här objektet är ju helt otroligt! Snacka om Bubbla! 10 ljusår stor! Undrar vem som gjort den :) Nytt personligt exponeringsrekord igen. Två timmar! Även denna gång med 10 minuters exponeringar. Nästa gång ökar jag.

En annan sak angående detta objekt är att det verkar inte vara speciellt fotograferat. Hittar väldigt lite bilder på nätet på den. Jag tror även att det är underskattat ren visuellt. Så har du möjlighet att kika på den så rekommenderar jag den varmt!
Jag såg den till och med i min 70mm refraktor! En liten (lustig) sak hände när jag försökte ta denna bild på fredagen. Det var stört omöjligt att få fokus på den. Vädret var optimalt vad jag kunde se. Men det fladdrade något helt otroligt fram och tillbaka på skärmen när jag försökte. Dagen efter med (vad jag kunde se samma väder) så gick det hur fint som helst! Att tilläga är kanske också att detta är min dotters (Sanne) första bild. Hon gjorde allt (enligt mina instruktioner). Startade teleskopet, gjorde en GPS align på det. Matade in koordinaterna, justerade skärpan och bestämde var Bubblan skulle ligga på chippet. Jag tyckte hon skötte sig utmärkt!

   



M27 (Hantelnebulosan)

Premiärbild 2004! 

2004-08-08

Så var då äntligen den långa och för det mesta tråkiga "sommaren" över :) Regn och rusk och ljusa nätter! Jag har ägnat dom senaste fina nätterna till att finjustera mitt teleskop och Observatoriet. Jag har gjort en hel del ombyggnationer i det och under tiden fick teleskopet vila inne i huset. När jag nu satte upp det igen så gav jag mig den på att verkligen polinställa det ordentligt. Det visade sig vara mödan värd. Ingen drift i DEC planet på 2 timmar! Nu kan jag ta riktigt långa exponeringar.
Så min första bild denna säsong blev nytt personligt rekord när det gäller exponeringstid! 90 minuter, 10x9 minuter. Jag har aldrig kunnat ta mer än 4-5 minuters exponeringar innan. Det märker man ordentligt när man bildbehandlar. Vilken signal det är på dessa bilder!

Lite nya bilder på Observatoriet kommer också snart.

   



Venus

Venuspassagen 2004

2004-06-08

Här kommer mitt bidrag till Venuspassagen. Lite sent kanske men det tog lite tid att färdigställa filmen som också visar passagen. Bilden är en av dom 40 som ingår i den. Jag fick låna några filter av min kollega Bengt och dom visade sig till slut att bli dom bästa.

Bengt som för övrigt var en av två på vårt lilla "Venusparty" mötte upp hemma hos mig vid halv sju tiden. Vi riggade hans grejor i trädgården och jag förberedde mig själv och mina grejor i Observatoriet.
När klockan var 07:13 så vi allt annat än muntra. Passagen började men det var fullt med moln i vägen :( Bara ett par minuter senare sprack himlen plötsligt upp och glada tillrop hördes i trädgården. "Jag ser den, jag ser den!" Jag fumlade med min kamera och fick nästan hjärnsnörp. Fick inte igång LPI.n! Panik!! Det visade sig att jag inte hade "live" fönstret öppet i programmet och såg därför inget??? Väl på spåret igen så flöt det på fint och jag tog bilder under hela passagen så fort solen kikade fram genom "gluggarna".

   



Q4 (NEAT)

Q4 (NEAT) 

2004-05-16

Det här märktes att det var ett annorlunda objekt. Man är ju inte precis van vid att det rör sig där ute! Jag tog 20 st 2 minuters exponeringar men jag har bara använt 5 av dom i den här bilden. Mer om varför kan du läsa om i nyheten under angående kometen. På grund av detta så blir ju den sammanlagda exponeringstiden ganska kort (10 minuter) Det visar sig direkt på bilden genom att dom ljussvaga partierna blir lite gryniga.
Men hur som helst så var det ivarjefall kul att "jaga" ifatt den och hitta den. För en gångs skull så fick jag lägga manken till och stjärnhoppa lite. Det gick trögt i början men det är riktigt skoj när man väl får rätt på det.

Kometen kommer vara synlig en bra bit in på sommaren och vill du prova själv så bara skriv ut kartan från min hemsida och gå ut när det har blivit mörkt och kika mot väster. Lycka till //Micke

   



NGC4565

Edgeon Galax NGC4565 

2004-04-16

Ja gott folk. Nu blir det nog inga fler Deepsky bilder den här säsongen! Lite kul att jag han med denna också. En ståtlig edgeon galax (från sidan) NGC4565. Hade väldiga problem med att finna en ricktstjärna i detta område. Fick prova ett par kvällar för att få ihop någorlunda med exponeringstid. Det var även lite "trickigt" att få till exponeringen på exakt samma vis med någon dags mellanrum.
Efter två kvällars försök och bara 4 godkända exponeringar a 4 minuter så satte jag igång kameran och lät den ta bilder i ett par timmar medan jag gick och lade mig. När klockan ringde gick jag ut och drog igen taket. Det visade sig att det inte blev många bilder av det heller! Nåja ytterligare 8 bilder kunde jag lägga till så jag fick en exponering på 12x4 min altså 48 minuter sammanlagt.

   



M101

M101 

2004-04-15

När jag började med astronomifotografering för en så där fyra fem år sedan så satt jag och drömde mig i väg ut i rymden när jag kikade på NASAs bilder. Jag tänkte att tänk om man en dag själv skulle kunna och sitta och se på sina egna bilder och kunna känna lika dant. Nu kanske det låter som om jag har fått storhetsvansinne men faktum är att mina bilder är i fatt NASAs för fem år sedan. Delvis beroende på teknikens framsteg inom CCD fotografering och att utrustningen man behöver har blivit resonabelt billig.
Hur som helst så får jag i varjefall den där känslan igen när jag kikar på min senaste bild på M101. Tankarna svindlar iväg, vad döljer sig i Galaxens centrum, finns det liv på någon planet som cirklar runt någon av dessa miljontals stjärnor som syns på bilden. Vad är dom mörka strukturerna för något, och varför finns det stora klumpar utspridda längs armarna och vad finns det i dom! Frågorna är många. Det är bara till att drömma vidare :)

   



M66

M66 En av Galaxerna i Lejontrion

2004-04-14

Den här Galaxen tillhör en liten grupp som brukar kallas för Lejontrion. M65, M66 och NGC 3628. Galaxerna lutar på tre olika sätt mot oss och är därför ganska intressanta att kika på. För att få med alla på bild så krävs ett vidare fält. Det kan man lösa på två sätt. Antingen ett större chip i CCD.n eller ett teleskop med större täckningsområde.

Jag ska försöka att ta en bild på alla innan nätterna blir för ljusa.

   



M64 (Svarta ögat)

M64 ett vakande öga! 

2004-04-11

Allan Parson Project var några av mina favoriter när jag var i tonåren. Eye in the Sky snurrade på vinylspelaren och man fantiserade om ett ögat som fanns någonstans i rymden och vakade på en.

Föga anade man då att det verkligen fanns något som liknade ett öga där uppe. Min senaste bild på M64 bevisar motsatsen! Hade man kunnat ta den bilden då så är jag övertygad om att Allan Parson hade haft den på sitt skivomslag :)

Som vanligt består bilden av ett antal stackade 4 minutare. Jag känner att det passar min utrustning bra.

   



M97 (Ugglenebulosan)

M97 Ugglenebulosan 

2004-04-08

Det här objektet liknar för en gång skull ungefär vad det heter. Med inte allt för stor fantasi så kan man föreställa sig ett litet Ugglehuvud med stora mörka ögon.

M97 är ett av dom svagaste objekten i Messier katalogen, bara 9,9 magnituder. Strecket på bilden kommer troligtvis från en sattelit eller ett flygplan. Jag skulle i och för sig kunna ta väck just den exponeringen som innehöll strecket men jag har ingen bild med detta på och jag tycker nästan att det ger lite jup och liv till bilden.

Denna gång använde jag mig av 5 minutersexponeringar. Jag kommer att öka på dom allt eftersom. Förutom huvdet och strecket så syns även ett par mindre Galaxer på bilden och en liten nebulosa till vänster om Ugglan.

   



M51 (Malstömsgalaxen)

M51 två galaxer blir en!

2004-04-01

M51 som ser ut till att vara en enda Galax består faktiskt av två komponenter, NGC 5195 och M51. Om man tittar noga på bilden så kan man hitta en hel del mindre Galaxer runt omkring det stora paret. Enligt R. Brent Tully's Nearby Galaxies Catalog ska det finnas 8 stycken .

Bilden är tagen under ganska svåra förhållande. Månen stog i 79% och det blåste ganska bra i byarna. Därför fick jag kassera hela 7 bilder av 20.

Använde en ny teknik när jag ställde skärpan. Ställde in teleskopet på High Precision vilket gör att teleskopet gör en liten avstickare till en närbelägen ljus stjärna innan den går på objektet. På denna stjärna ställde jag skärpan. Det var mycket enklare och bättre än att ställa på någon ljussvag stjärna på själva huvudobjektet.

   



M63 (Solrosgalaxen)

Solrosgalaxen ett Astronomiskt vårtecken? 

2004-03-27

Solrosgalaxen. Vist låter det som ett vårtecken? Och det är ju lite med blandad förtjusning som man ser att våren nalkas. Nu vrider man snart om klockan till sommartid och sen tar det inte långt tid innan Astronomernas säsong är över. Samtidigt är det ju skönt att det blir ljust och varmt och att man slipper allt ruskväder.

Bilden består av 18 st 4 minuters exponering dvs. 72 minuter. Man kan ana en edgeon galax (en galax som syns från sidan) till höger om den översta ljusa stjärnan.

   



NGC 2024/B33 (Hästhuvsnebulosan)

Pansarvagnsspår och hästhuvud! 

2004-03-12

Det här objektet har många namn. ID434, Hästhuvsnebulosan, B33 och bandvagnsspåret! Men kärt barn har ju många namn. Detta är min första bild på objektet.

Det var ett tag sen jag tog bilden och tycker kanske inte att den är värd att lägga ut på nätet. Men eftersom vädret är som det är och jag gärna ser att det händer något på min sida då och då så fick den komma med till slut.

Bilden är tagen med ett 200mm objektiv och min MX7c kamera.

När jag tog bilden så var jag inte riktigt säker på var hästen var och jag såg egentligen inte den för än jag började bildbehandla den. På grund av detta så är bilden egentligen vänd på fel håll. Häst huvudet finner ni till höger ute i kanten. Det ljusa partiet i mitten är det dom kallar för Pansarvagnsspåret.

   



Jupiter

Jupiter med LPI 

2004-03-09

Tog en helkväll med Jupiter. Provade både LPI.n och MX7.an med olika program och Barlowlins. Det visade sig till sist att LPI.n faktiskt vann över min (betydligt dyrare) MX7.a ! MX7.an är överlägsen när det gäller Deepspace objekt men när det gäller kortare exponeringar har jag aldrig varit nöjd med den.

Det blir bara överexponerat hur jag än gör. En stor fördel med LPI.n gentemot MX7.an är att man slipper ta en himla massa bilder som man sen ska sitta och sortera ut dom bästa av. Allting sköts i realtid. Man ställer in vilken minsta kvallitet man acepterar och sen fixar kameran resten.

Tyvärr så blev den bästa bilden den sista och då hade den röda fläcken nästan lämnat banan. På bilden syns också Io.

   



Venus

Halv Venus 

2004-03-04

Venus är nog ett av dom meningslösaste objekt man kan ge sig på. Min kollega har för en gång skull rätt i när han säger Planeter och sånt skit :)

Det ända man kan få ut av bilden det är att Venus är halv. Precis som vår Måne är ibland. Trots allt så tog jag en bild med min LPI kamera, mest för att min förra bild på Venus var ännu sämre :)

Hoppas nu på bra väder nästa vecka när Månen har gått och gömt sig. Ska försöka mig på Sombrerogalaxen och M65, 66 i Lejonet

   



M81

M81 med 5.0 fokalrdeuserare!

2004-02-23

Mitt andra försök på M81 blev något bättre än mitt första. Jag tog först en bild som vilket visade sig sen inte hade fångat hela galaxen. Så det var bara på det igen den här gången uppdelad i två exponeringar.

Jag förstod inte varför jag inte fick med hela på en bild och undrade om det var något fel på min 3.3 fokalreduserare. Jag tyckte att jag inte hade mycket större FOV (Fild Of Wiev, hur stort område kameran täcker) med den än min 6.3. Det har jag löst nu. Jag trodde att expansionsringarna som man fick till 3.3.an gjorde att man minskade FOV.en men det visade sig vara tvärt om.

Så som slutsatts så har jag fotograferat med ett F tal på 5 istället för 3.3 :) Man lär så länge man lever!

   



M42 (Orion Nebulosan)

M42 mosaik mycket svårare än vad jag trodde!

2004-02-09

Phuh! Det här var inte lätt. Den här bilden har jag velat ta i många år. Nu när jag gjort det så vill jag göra det igen så fort som möjligt för jag kom fram till en hel del som kan förbättras under resans gång. Något som jag viste redan innan var att det krävs längre exponeringstid (som vanligt). Jag ska även försöka att tänka på vart jag ska lägga skarvarna mellan bilderna. Som det var nu så kunde dom nog inte komma på olämpligare ställen.
Att sammanfoga bilder i färg är nog det svåraste jag har stött på hittills. Två bilder går väl ann om dom är någorlunda lika i ljus styrka men M42 är som ni vet väldigt varierande. Så som sagt jag kommer till att återkomma med nya och (förhoppningsvis) bättre bilder på "Kungen av Nebulosor" Måste även tillägga att det här var min första Autoguidade bild Med följeteleskop och LPI.n

   



M33 (Triangelgalaxen)

M33 (Triangel galaxen) 

2003-12-22

Triangel galaxen M33 är en av medlemmarna i den lokala grupp som vår Galax (Vintergatan) och M31 ingår i. Den är ganska liten om man jämför den med sin stora granne M31. Bilden är tagen genom mitt 200mm objektiv och består av 10 st 8 minuters exponeringar (80 minuter). Nytt personligt rekord :)
Det är lite trist att inte kunna använda teleskopet mer än till följning när man fotograferar stora objekt. Jag tror att den hade passa fint genom en 3.3 fokalreducerare och mitt teleskop. Jag har varit snäll så vi får väl se vad tomten kommer med. 3.3 är med på önskelistan!

   



M45 (Plejaderna)

Plejaderna M45 ett svårt objekt!

2003-12-18

Det här var ett svårt objekt att fotografera. Det beror nog på att Plejaderna innehåller allt från några av dom ljusstarkaste stjärnorna på himlen till dom allra tunnaste ljussvaga nebulosorna. Detta ska man försöka få ihop till en lagom ej överexponerad bild med en mörk fin bakgrund och där samtidigt nebolusiteten träder fram! Grattis :) Inte lätt kan jag säga. Har nog lagt ner en 4-5 timmar på att behandla den och är fortfarande inte riktigt nöjd.

   



M76 (Lilla Hantelnebulosan)

M76 (Lilla Hantelnebulosan) 

2003-11-17

Lilla Hantelnebulosan är ett ganska svagt objekt som ligger i stjärnbilden Perseus. Vad heter den på Svenska? Maila mig gärna! Detta objekt är nätt och jämt synbart i mitt teleskop. Central stjärnan har en magnitud av endast 16,5. Skulle nog behöva ett par minuter till för att bli riktigt bra på bild.

   



M31 (Andromedagalaxen)

M31 med 200mm objektiv

2003-10-26

Andromedagalaxen är ett väldigt stort objekt. Jag har inte en chans att få med hela i mitt teleskop. Jag har räknat ut att med mina nuvarande grejor så skulle jag behöva ta ca 40 bilder för att täcka upp hela. Så därför så använde jag mig av mitt lilla 200mm objektiv till den här bilden. 40 bilders mosaiken får vänta tills jag har fått min guide kamera. Det krävs auto guidning för att ta så många och långa exponeringar. På bilden syns M31, M32 (det lilla gult lysande klotet till vänster om centrum) och NGC 205 är den lilla Galaxen till höger. Vet inte varför vissa stjärnor har blivit så stora. Kanske har det med bländaren att göra.

   



M92

M92 Stjärnhop i Herkules

2003-10-16

M92 är ett mycket fint objekt i stjärnbilden Herkules. Stjärnhopen är något mindre än sin ”storebror” M13 som också ligger i detta område. Man tror att M92 är något yngre pga. den lyser med ett blåaktigt skimmer som skulle kunna vara ett bevis på detta. Avståndet till denna hop är ungefär 26.000 ljusår. Den har en sammanlagd massa av ca 330.000 Solar och är på väg mot oss med en hastighet av 112 km/sec. Bilden består av 45 en minuters exponeringar som är stackade i Astroart.

   



M82 (Cigarrgalaxen)

M82 Cigarren 

2003-10-13

M82 har aldrig tillhört mina favoriter. Den har ett deformerat utseende och man kan knappt se att det är en Galax. Dess form beror troligtvis på att den har kolliderat med en annan Galax. M82 ligger 100,000 ljusår från mitt förra objekt M81. Man kan se dom genom mitt teleskop samtidigt. Det är en fin syn! För första gången har jag använt en sk. ”flat” bild. Det innebär att man tar en bild som är ur fokus mot en neutral bakgrund. Denna bild mixar man sen ihop i Astroart och får på det sättet bort all felaktig information från bilden som tex. Dammkorn, fuktringar och dylikt.

   



M81

M81 2 bilders mosaik

2003-09-30

Bilden består av 2 st sammanfogade 30 minuters exponeringar. Jag är för trött för att skriva något mer i natt. Men ganska nöjd :)

   



M13

M13 

2003-09-25

M13 är den största klotformiga stjärnhopen på norra himmelsfären. Man kan se den med bara ögat under bra förhållande. Den har en diameter av 160 ljusår och ligger ungefär 23,000 ljusår från Jorden. Man har uppskattat antalet stjärnor i den till ungefär en miljon. Stjärnhopen är cirka 10 tusen miljoner år gammal. Alltså ganska gammal :)

   



M27 (Hantelnebulosan)

M27 (Hantelnebulosan) 

2003-09-05

Hantelnebulosan är fin att titta på genom teleskopet. Den här typen av nebulosa visar upp en stjärnas långvariga dödskamp. Under årtusende så släpper den ifrån sig material ut i rymden. Jag har inte fått riktigt rätt på grejorna än. Teleskopet är inte ordentligt polariserat än. Där av så uppkommer en lite avdrift i Dec följningen. När jag väl har fått rätt på detta så ska jag ta lite längre exponeringar.

   



M57 (Ringnebulosan)

M57 (Ringnebulosan) i primärfokus

2003-09-01

Nu blir det många tester med dom nya grejorna. Jag brukar koncentrera mig på ett objekt för att på det viset komma fram vilken metod som är bäst. På det sättet så ser man ganska lätt vad man kan förbättra till nästa gång. På bilden syns M57, den är tagen utan fokalreduserare. Man kommer lite närmare men man får i gengäld en mängd nya problem. Fokus blir svårare att ställa och exponeringstiden måste ökas för att få med ljussvaga detaljer.

   



M57 (Ringnebulosan)

M57 (Ringnebulosan) 

2003-08-25

Nu börjar det bli seriöst tycker jag. Vet snart inte vart det ska sluta. Jag börjar tvivla på att jag har så dålig himmel här i Hyllinge! Bilden på M57 (Ringnebulosan) är bara en ”testbild” på 3 ½ minut! Man kan faktiskt tydligt urskilja den lilla ”bonus” Galaxen IC1296 uppe till höger.

   



Mars

First Light Mars nära sitt maximum

2003-08-24

Då var äntligen alla mina grejor på plats och min första bild eller (first light ) som dom säger owe there blev som planerat på Mars. Jag hoppades ju hela tiden att jag skulle få mina grejor på plats så att jag fick vara med om denna händelse som utspelar sig en gång vart 60.000.e år! Bilden består av 40 st 0,001 sekunders exponeringar.

   



Månen

Månen, Mars och ?

2003-08-14

Här har jag fångat Månen och Mars med min videokamera. En lustig detalj är molnets form nedanför. Fuck you eller? :)

   



Solen

Solförmörkelsen 2003 (86%) 

2003-05-31

Vädret visade sig än en gång inte från sin bästa sida när det var dags för en Solförmörkelse. Detta är tredje gången för mig och vädret har tyvärr alltid varit precis som i dag. Mulet och tunna irriterande moln som precis täcker Solen. Men det är ju tyvärr inget att göra åt saken. Klicka på bilden för att se mitt bidrag till årets begivenhet.

   



Månen

Vallis Schoteri Lavaflod

2003-05-13

Är en gammal lava fåra från den tiden då månen fortfarande var aktiv. Den stora ljusa krater framför heter Aristarchus och är ungefär 4 mil i omkrets. Detta blev min första bild med min nya kamera.

   



M3

M3 

2003-04-08

M3 är en av dom finaste stjärnhoparna på vår natthimmel. Den ligger på ett avstånd av 33,900 ljusår från oss. Hopen består av ungefär en halv miljon stjärnor och har en magnitud av 6,2. Dess ålder har uppskattats till 26 billioner år! Och den rör sig mot oss med 148.5 km/sek. Bilden är tagen genom mitt Meade Lx10 teleskop med min MX5c kamera. Exponeringstiden var 20 minuter (20x1 min). Bilden är behandlad i Astroart och Photoshop 6,0

   



Solen

Solen genom en räddningsfilt

2003-03-25

Solen filmad genom teleskopet. Till solfilter användes apotekets räddningsfilt! 

   



M51 (Malstömsgalaxen)

M51 Malstömsgalaxen 

2003-03-12

Avståndet till M51 eller NGC 5194 som den också heter är mellan 35 och 40,000 miljoner ljusår. Den har en diameter av 220 ljusår och beräknas vara 10,000 miljoner år gammal. Bilden är tagen genom mitt Meade Lx10 teleskop med min MX5c kamera. Exponeringstiden var 10 minuter (10x1 min). Bilden är behandlad i Astroart och Photoshop 6,0

   



M1 (Krabbnebulosan)

M1 Krabbnebulosan 

2003-03-03

M1 är en supernovarest av en stjärna som exploderade för många tusen år sedan. Kinesiska astronomer observerade explosionen i Juli 1054. Då kunde den synas även på dagtid med blotta ögat. Sen den dagen så har den fortsatt att expandera. I dag är des omkrets 10 ljusår.

   



Jupiter

Jupiter 100 bilder blir en

2003-02-15

Då blev det fint väder till sist även här i Skåne. Tyvärr så var det fullmåne så all djuprymds fotografering blev ju utesluten. Så jag riktade in mitt teleskop på en av våra juveler på natthimmelen, Jupiter. Jag monterade MX5c och en x2 Barlowlins fokalt på LX10.an. Efter en ganska lång finjustering av skärpan så tog jag sammanlagt 100st 0,12 sekunders exponeringar. Dagen efter så stackade jag dom i Astroart. Slutligen bildbehandlade jag bilden i Photoshop 6.0 På Jupiters yta kan man se många detaljer. Dom två banden i mitten syns tydligt när man ser på planeten med ett litet teleskop. Med lite större grejor så kan man även se den röda fläcken som syns i det nedre bandet på bilden. Den senaste tiden har det diskuterats om en ny fläck på SAAF.s diskussionsgrupp. Kanske är det den som syns i det övre bandet. Om du klickar på bilden så syns även 2 av Jupiters månar Io och Europa.

   



Saturnus

Saturnus med CCD kamera

2003-02-15

Saturnus ligger en bra bit till bort från jorden och det märks när man ska fotografera den. Här räcker det inte med en liten förstoring för att kunna få upp den i lämpligt format så att man kan urskilja detaljer. Redan i ett litet teleskop kan man se dom "berömda" ringarna, med lite större teleskop så kan man se delningen mellan ett par ringar. Delningen kallas för Kasinis delning efter den person som först observerade detta. På bilden syns också skuggan av själva planeten uppe bakom till höger. Man kan även ana en del detaljer på planetens yta.  

   



M42 (Orion Nebulosan)

M42 Orion Nebulosan mosaik

2003-01-31

Här är mitt sista försök på M42 den här säsongen. Det kan ju tyckas att man är lite fantasilös när man bara i stort sätt fotograferar ett objekt men jag tycker att det är ett utmärkt sätt att lära sig på. När man gör så här får man ju fram en massa uppgifter på vad man gjorde för fel sist och vad man ska rätta till nästa gång. Hoppar man mellan olika objekt så kan man ju aldrig vara säker på hur bra en bild egentligen kan bli. Har med hjälp av Orion kommit fram till hur man ställer skärpan på bästa sätt, hur man kan guida med en Webbkamera, hur långa exponeringstider som behövs, hur man sätter ihop en mosaikbild med olika exponeringstider mm. Så nu känner jag mig redo att gå ut och testa nya objekt och det passar ju bra för M42 går inte att se mer på kvällarna från mitt observatorium. Väll mött nästa år.... 2003

   



M43

M43 

2003-01-10

M43 ligger väldigt nära M42 och man tänker kanske inte på att den är en enskild nebulosa. Den fastnade på samma bild som M43 och här har jag förstorat den i min dator.

   



M42 (Orion Nebulosan)

M42 Orion Nebulosan med 200mm objektiv

2003-01-10

Här har vi Orion nebulosan med Starlight Xpress kameran och 200 mm objektiv. Det är väldigt smidigt att använda denna teknik på dom större objekten. Jag sätter helt enkelt igång kameran och låter den ta en 30 exponeringar på 30 sekunder. Jag summerar dessa och får på detta sätt en exponering på sammanlagt 15 minuter. Detta gjorde jag i sin tur 3 gånger vilket gav efter bortsortering av dåliga bilder med tex. flygplanstreck moln rörelseoskärpa en sammanlagd exponeringstid av ca 40 minuter. Jag tog även mina första dark frames och summerade dom i bilden. Måste nog tyvärr erkänna att bilden ovan med Olympusen är finare. Men där kunde jag ju använda mig av primärfokus på teleskopet. Tyvärr så medger inte mina grejor för tillfället att ta längre exponeringar genom teleskopet. För dålig följning.

   



M31 (Andromedagalaxen)

M31 Andromedagalaxen med 50mm objektiv

2002-12-12

Bilden är tagen genom ett vanligt 50mm objektiv Piggyback på Lx10an. Objektivet var ansluten till MX5c kameran. Jag tog 30 st. 60 sekunders exponeringar. På det sättet behövde jag ingen guidning jag gick in och värmde mig med en kopp kaffe undertiden :)

   



M31 (Andromedagalaxen)

M31 Andromedagalaxen med 200mm objektiv

2002-12-12

Bilden är tagen genom ett vanligt 200mm objektiv Piggyback på Lx10an. Objektivet var ansluten till MX5c kameran. Jag tog 30 st. 30 sekunders exponeringar. Troligtvis kommer bilderna till att bytas ut efterhand som jag kommer framåt i min bildbehandlingsteknik.

   



M45 (Plejaderna)

M45 Plejaderna med 50mm objektiv

2002-12-07

Fotograferad med Starlight Xpress MX5c och ett 50mm objektiv. Jag tog 30 st. 60 sekunders bilder som jag sen har behandlat med Astroart och Photoshop. Bilden har ungefär samma omfång som när jag tog bilden ovan med Olympuskamera och 200mm objektiv. Men här syns betydligt mer stjärnor. Även nebulosan som ligger framför Plejaderna syns tydligt. Den sträcker sig faktiskt längre ner än vad jag trodde! Att tillägga är ju faktiskt också att med blotta ögat kan man se ca 7 stjärnor. Hur många är det på bilden? Svindlande!

   



M57 (Ringnebulosan)

M57 (Ringnebulosan) med fokalreduserare

2002-10-30

Här är ett försök med min fokal-reducerare. Man får ett betydligt vidare fält. Följningen och skärpan kunde vara bättre!   

   



M57 (Ringnebulosan)

M57 Ring Nebulosan 

2002-10-24

M57 är ett av mina favorit objekt. Jag tycker att den är väldigt tacksam att studera rent visuellt. Man ser verkligen en riktig ring och man kan öka på förstoringen ganska mycket utan att den blir för diffus. Guidningen med mitt nya guideteleskop fungerade perfekt. När jag tog den här bilden var det fullmåne!

   



M57 (Ringnebulosan)

M57 (Ringnebulosan) lite bättre

2002-10-20

Andra försöket. Nu börjar det likna något! Bilden blev publicerad på SAFS hemsida

   



M57 (Ringnebulosan)

M57 (Ringnebulosan) min första

2002-08-24

Mitt första försök på M57 kanske inte så lyckat men spännande var det. Centrum stjärnan syns inte.  

   



Jorden

Blixtnedslag ovanför vårt hus!

2002-06-18

Ja jag vet inte men det ser oroväckande nära ut att slå ner i våran antenn! Jag använde min videokamera för att ta den här bilden. Den var inställd på sportläge för att få så många rutor i sekunden som möjligt. På det sättet så kan man få fram väldigt fina bilder på blixtnedslag.

   



Månen

Månen mosaik

2002-05-18

Denna bild består av 14 sammanfogade bilder. Tekniken som jag använde står väldigt bra förklarat på den här länken. Kameran satt monterad på LX10:an och jag använde fokalreduseraren och grönt Månfilter.

   



Månen

Sydpolen 

2002-04-22

Här ser man sydpolen på Månen. Detta är det mest krater rika området. Kameran är monterad direkt på teleskopet. 

   



Månen

Copernicus (krater)

2002-04-22

På den här bilden syns Copernicus Kratern som bildades någon gång för 800 miljoner år sedan. Den har en diameter av ca 9.5 mil. Jag anslöt kameran på min variabla kameraadapter och monterade på ett 25mm okular. Området som kameran täcker är ungefär 40 x 60 mil. De minsta synliga detaljerna är ungefär 1 km stora.

   



Månen

Apenninus bergen 

2002-04-22

Monttes Apenninus heter bergskedjan på den här bilden. Den är ungefär 50 mil lång. Här har jag inte använt något okular. Kameran är monterad direkt på teleskopet. 

   



Ikeya-Zhang

Ikeya-zhang med Starlight Xpress

2002-04-10

Ikeya-Zhang här tagen med min CCD kamera. Kameran var monterad på mitt 200mm objektiv och "piggybackad" på LX10.an. Exponeringen var 5x1 minut. Stackade

   



Jupiter

Jupiter med CCD kamera

2002-04-08

Min första bild med min nya CCD kamera. Starlight Xpress MX5C. Jupiter består av 3st sammansatta "frames" exponerade i 0,15 0,20 och 0,25 sekunder var. Kameran var monterad med en Barlow lins x2

   



Ikeya-Zhang

Ikeya-zhang med Olympus OM1

2002-03-26

Ikeya-Zhang på väg mot solen. När den har rundat den så kommer den att synas igen på himlen någon månad och sen kommer den tillbaka om ca 600 år.

   



Ikeya-Zhang

Ikeya-zhang med Olympus OM1

2002-03-25

Kometen Ikeya-Zhang tagen med OM1an fokalt monterad. Exponeringstiden var 5 minuter. Jag hade gärna tagit en längre exponering men guide stjärnan som jag fick använda mig av var så svag så jag klarade inte att fokusera längre.

   



Saturnus

Saturnus (förstoring)

2002-01-12

Förstorad i datorn

   



Saturnus

Saturnus 

2002-01-12

Videofilmad stackad i Astrostack. 85 bilder.

   



Jorden

Gott nytt år! 

2002-01-01

Bilden är tagen på 12 slaget nyårsafton 2001. Man ser om man bortser från fyrverkerierna Månen, Jupiter och två stjärnor i Jungfrun Pollux ock Kastor. Exponeringstid 20 minuter. Kamera Olympus OM1 monterad på fast stativ. Film Fuji 200 ASA

   



Månen

Månen med olika förstoringar

2002-01-01

Den här bilden visar olika förstoringar på en viss del av Månen. Mare Crisium

   



Venus

Venus 

2002-01-01

Ja som ni ser så är det inte mycket att titta på man kan möjligen ana sig till att Venus inte är hel, den har ju liknande faser som Månen hel, halv osv.

   



M45 (Plejaderna)

M45 Plejaderna A-fokalt

2001-12-15

Den här bilden är tagen afokalt med Olympuskameran. Här ser man skillnaden mellan dom olika foto teknikerna. Överst piggyback tekniken med OM1 kameran på ryggen på teleskopet. Nästa bild med fokalreduserare och till sist afocalt monterad kamera på teleskopet.

   



M31 (Andromedagalaxen)

M31 Andromedagalaxen med Olympus OM1

2001-12-15

Andromedagalaxen är vår närmsta granne därför kändes det naturligt att mitt första "riktiga" astrofoto skulle bli just på denna. Bilden är tagen 2001-12-15 kl. 20:30. Jag har använt mig av all den utrustning som behövs för att ta ett sådant här foto. Teleskop LX10, Olympus OM1 kamera, offaxisguider, upplyst hårkors okular, Fuji 800 ASA film och sist men inte minst ett otroligt bra väder. Exponerings tiden var 30 minuter.

   



M45 (Plejaderna)

M45 Plejaderna med fokalreduserare

2001-12-15

Denna bilden är tagen samma kväll men med min fokalreduserare. Exponeringstid 1 minut

   



M45 (Plejaderna)

M45 Plejaderna med 200mm objektiv

2001-12-15

Detta är min första lyckade bild på ett objekt utanför vårt solsystem. Bilden är tagen med 200mm objektiv på min Olympuskamera. Exponeringstiden är 2 minuter. Tekniken kallas för piggyback. Man fäster kameran på teleskopets "rygg" och utnyttjar dess följning.

   



M42 (Orion Nebulosan)

M42 Orion Nebulosan med ofaxisguider

2001-12-12

Objektet är Orion nebulosan M42. Bilden är tagen med min offaxis guider och manuellt guidad i 30 minuter. Detta är min första "riktiga" bild och den bekräftar i allra högsta grad att mina grejor fungerar.

   



Jupiter

Jupiter (förstoring)

2001-12-10

Förstorad i Astrostack

   



Jupiter

Jupiter med hemmabyggt stativ

2001-12-10

Den här bilden tog jag genom mitt teleskop med min videokamera, Panasonic NV-DS35. Jag anslöt kameran med mitt hemmabyggda stativ Jag använde 25 mm okularet och en Barlow X2 lins. Filmen grabbade jag sen i datorn med mitt Haupauge Tv Videokort. Och till sist så bearbetade jag filmen i Astrostack. Bilden består av 75 enskilda bilder. Man kan se en månskugga på bilden och den röda fläcken.

   



Månen

Månen min första mosaik

2001-08-05

Den här bilden är komponerad av 3 st. bilder. Jag har även här använt mitt Månfilter. Månen var väldigt gul den här kvällen.

   



Mars

Mars 

2001-07-26

Det här är min första bild på Mars. Den är tagen afokalt med ett 25x okular. Jag använde min nya Olympus OM1 kamera och slutaren var på 1/8 del. Filmen var en Kodak 200 ASA. Bilden är sedan inskannad i 300 dpi och bearbetad i Photoshop

   



Mars

Mars 

2001-07-26

Min kompis Jakob tipsade mig att man såg fler detaljer om man gjorde om den i Svart vitt och vist är det så. Man kan urskilja med lite god vilja polar isen på norra delen och lite mörkare partier på mitten.

   



Månen

Månen i mitt egna fotolabb!

2001-05-05

Här har jag använt ett grönt Månfilter när jag fotograferade. Det framhäver konturer på kratrar och hav på ett bra sätt tycker jag. Bilden är lite speciell även på ett annat sätt. Den är framkallad i mitt egna fotolabb.

   



Jupiter

Jupiter i mitt egna fotolabb!

2001-03-01

Jupiter egen framkallning. Kamera Yashica

   



Månen

Månen med systemkamera

2001-02-06

Det här är min första bild tagen med min systemkamera Yashica Fr. Bilden är tagen . Jag använde en 100 ASA film från Fuji. Exponeringstiden är en 1/4 sekund.

   



Saturnus

Saturnus genom LX10.an

2000-12-20

Denna bilden är tagen med videokamera genom mitt Lx 10 teleskop. Den är något bättre än min förra bild som jag tog med mitt gamla teleskop. Bilden är behandlad i datorn med hjälp av ett litet ypperligt program som heter Astrostack.

   



Saturnus

Saturnus med Photoshop

2000-12-20

Här har jag bearbetat bilden i Photoshop. Bilden är nu svart och vit och jag har använt ett filter som framhäver konturerna. Här ser man tydligt delningen på ringarna och även kontrastskiftningar på "ytan" av planeten. Vet ej om det svarta bandet på ytan är skuggan av ringarna....

   



Jupiter

Jupiter (lite bättre)

2000-12-01

Den här bilden är något bättre. Den är tagen genom okularet vid en av de få bra tillfälle den här hösten.

   



Jupiter

Jupiter (förstoring)

2000-12-01

Här har jag försökt att förstora Jupiter i AstroStack.

   



Jupiter

Min första Jupiterbild 

2000-08-25

Bilden är tagen den 25 Augusti kl. 23:00.Första gången jag såg Jupiter stiga upp i Nordöst år 2000

   



Solen

Solnedgång över Hyllinge 

2000-02-05

Solnedgång över den Skånska lands bygden Kamera Yashica Fr

   



Saturnus

Min första Saturnusbild 

2000-01-20

Det här är min första bild som jag tagit på Saturnus. Bilden ser kanske inte mycket ut men den var resultatet av många kvällars trixande med videokamera och stativ i kyla. Okularet på Unitronen hade ett väldigt litet titthål och att ta ett foto därigenom var inte lätt.

   



Jorden

Blixtnedslag 

1999-08-29

Detta blixtnedslag filmade jag igenom vårt fönster. Blixten slog ner i ett hus ca 300 meter från oss. Huset fattade eld och fick stora skador men som tur så skadades inga människor. Kör gärna filmen i slowmotion och se hur blixten först syns nertill framför vårt fönster, se också hur otroligt ljust det blir efter själva nedslaget. Min reaktion när det smäller är också ganska rolig .Det var en jäkla smäll!    Ladda ner film 1,4 mb

   



Solen

Solförmörkelsen 1999 (75%) 

1999-05-20

Solförmörkelsen det året var en av anledningarna till att mitt astronomiintresse tog fart på alvar. Bilden är tagen med min Videokamera Sony handycam

   



Månen

Min första månbild 

1999-01-01

Min första Månbild som jag tog 1999 någon gång i Januari med min videokamera Sony handycam. Jag vill ha kvar den på min sida för att se skillnaden på mina foto förr och nu.

   



Jorden

Regnbåge 

1996-11-12

Detta är en sammansatt bild, huset är min grannes. Regnbågen var dubbel och man kan se antydan till den andra bågen i vänster hörn. Fotot är taget hösten 96.

   



Solen

Solförmörkelsen 1996 (68%) 

1996-10-12

Detta är en äldre bild som jag hittade när jag letade igenom mina gamla videofilmer. Den är tagen genom storarumsfönstret rakt över grannens tak genom en sotad glasbit.